Skip to main content

Bulgaria Analytica: Победата на Борис Джонсън e рационална, слага край на неизвестността

Няма да коментирам нашироко резултатите от изборите във Великобритания. Има логика във всичко, което се случва и на първо място в резултата.
Първо, Великобритания, както и всяка друга страна от ЕС има право на "ужасен край" като предпочитан изход на "ужас без край". Има право на своите грешки и прошки, които не е сигурно че са грешки, които да имат нужда от прошки.
В историята нищо не е окончателно освен смъртта.
Великобритания е далеч от летално състояние, и ако има нещо по-страшно от неясното излизане от ЕС, това е безкрайното състояние на несигурност и неяснота. Важно е за нея и за нас да има край, и Брекзитът, особено ако произведе пример за успешно развитие извън ЕС, ще бъде от полза за реформите вътре в ЕС. Колективното самодоволство, което стои в основата на отрицанието за рационалността на избора на британците, е грешна рецепта по грешно време.
Второ, за съжаление, ЕС и ЕК не намериха своята роля в този Брекзит, собствения принос, което може да има следващ екзит. Ако приемем, че Путин стои зад Брекзит, той вече каза, че до 2030 година страна от Източна Европа ще излезе от ЕС. И Унгария не е единствената заподозряна.
Трето, Брекзит не е едноактна пиеса. От ЕС зависи дали ще има продължение или Шотландия ще се отдели или Ирландия ще се обедини. Но това отделяне или обединение не е по подразбиране и изобщо не е сигурно.
Откровено глупав е аргументът, че Борис Джонсън е популисти, който умишлено води Великобритания към пропастта. Ей, хора огледайте се колко от лидерите в Европа са популисти, при това крайни. Да не ми Борисов да е по-малко популист? Или Макрон. Или по-малко петимни за сделки с господин Путин?
Изобщо напоследък има прекалено много запалянковщина в анализиторската работа. Така и досега мнозина не могат да приемат че Тръмп е достоверен избор на американците, че Борис Джонсън не е маргинал, а мейнстрийм политик в Обединеното кралство, който улавя преобладаващи или поне достатъчно добре организирани настроения.
Може и да не ви харесва, но това е демокрацията в действие. При това не като българската прокурорска демокрация, в която изборите не произвеждат управленци, на които да им пука за избирателите.
За това у нас няма смисъл да чакате изборите. Те няма да произведат нищо.
Завършвам - най-доброто което Великобритания можеше да получи е Борис Джонсън,който я вади от ЕС.
Това разбира се ще я раздели и то за дълго. Тръмп и неговата търговска сделка не могат да заместят ЕС. Но не бързайте, ЕС също има интерес да не къса с Обединеното Кралство и да намери добрия тон.
В последна сметка и на мен не ми е все едно как на ниво Европейски съюз, от никого не избрани политици се опитват да вкарат политиката на т.н. Зелен дийл, който ще нанесе по-значителни последстия върху икономиките и обществата, отколкото някой малък военен конфликт.
Още няколко подобни нонсенс "сделки" и нонсенс и от "обединена" Европа ще остане само Деветата Симфония на Бетовен.

Comments

Popular posts from this blog

Независимая Газета: "Изгубените руски илюзии по отминаващата епоха За самопознанието на Русия са необходими знания, а не митове автор"

Валерий Гарбузов - директор на Института за САЩ и Канада Отминаването на една епоха води със себе си много неща: илюзиите и надеждите умират, митовете се разрушават, появяват се нови реалности и се променя средата на живот. Това, с което са живели поколенията, се забравя. Често управляващите елити на авторитарните и тоталитарните политически режими съзнателно формират утопични представи и митове, които целенасочено се разпространяват сред масите. Подобна масова манипулация на общественото съзнание веднага поражда утопично възприятие за света у милиони хора, което позволява да се обединят разнородни политически и социални групи около национален лидер в името на определена цел. В същото време тя е и мощен инструмент за дългосрочно запазване на личната власт. И руската история в никакъв случай не прави изключение тук. За никого не е тайна, че обвинението във външнополитически експанзионизъм никога не е напускало Русия, преследвайки я през цялото ѝ историческо развитие. Именно той се превр

Ще успее ли метежът на Пригожин?

Острият тон в изявлението на Путин по отношение на опита за преврат на Пригожин ( след заканата да смени Путин метежът може да се нарече и преврат ) може да се окаже неефективен, тъй като идва твърде късно и няма достатъчно силно въздействие. Въпреки че твърдата реторика е подходяща, тя може да не възпре Пригожин. Путин винаги е реагирал остро когато е под натиск, но този път е различен, тъй като той вече не притежава цялата власт. Опитът за преврат назряваше от известно време, особено след като Путин и Шойгу наредиха Ч ВК "Вагнер" да премине под контрола на Министерството на отбраната до края на юни. Тази директива отгоре на практика целеше да лиши Пригожин, ключов играч в борбата за властта и наследството на Путин, от единственото му предимство. ЧВК Вагнер , финансирана от руски олигарси и бюджета на Министерството на отбраната, естествено се превърна в огромна сила по време на военните операции в Украйна. Съперничеството между Пригожин и началника на Генералния щаб Ге

Емейлите на Бабаков - диагноза на потъналата в мълчание власт на закулисието

  Хакнатите емейли на Бабаков би трябвало да предизвикат политически трусове у нас, и да пречистват, защото разкриват мрежа за проникване на Русия у нас на най-високите етажи на властта, най-съкровени тайни на политици, механизми за влияние, задкулисие, за които не знаете. В тях има доказателства и за престъпления, които представят и корупцията и пленената държава в пълната и светлина. Както се казва библията на властта. Премиерът Денков вчера говори за службите, които не работят срещу корупцията и престъпността. И това безспорно е така. Но службите не са първичните в този процес, те са пленени от политиците, които също мълчат по темата. Всички дружно мълчат и доказват себе си като част от това задкулисие. Да започнем - "гротеската" Радев, "исполин" в борбата срещу всяска корупция, в която не участва, мълчи като риба за Решетников, Воробьов и Бабаков /РВБ/- защото са пъпната връв на родната власт с Путин. Директно зачеркваме Радев от уравнението на справедливостта и