Skip to main content

Защо протестирам?Записки след вчерашния умалял протест


Протестирам, защото е засегната честта и достойнството ми като човек, като граждани и като избирател.
Защото не мога с мълчанието си да поема съотговорност, докато унищожават и последните останки и демокрацията и всичко, което бе постигнато през последните 30 години.
Корупцията съсипва всичко, егоизмът на управляващите раздели нацията и сега не можем да се обединим около нещо значимо.
Кризата е тотална и най-лошото е че управляващите не виждат нито криза, нито своя отговорност. Не виждат нито срив в доверието към съдебната система, нито корупцията, нито паразитната класа, която вегетира върху нея, убивайки надеждата, че утре може да бъде по-добре от вчера.
За солидарността и справедливостта иде реч и за тяхното отсъствие. Защото ако има нещо, което гнети нас всички това е заместването на истинското лидерство с популизъм, вместо работа в името на хора, виждаме задкулисие в името на малцинство и организирани групи.
Протестирам защото се опитват да прекършат духа на моя народ, да отнемат вярата че българската нация може да бъде сред първите в региона и в Европа, както е била и какъвто е завета и мярата наследени от нашите предци. Искам да бъда част от екип, който не се задоволява с нищо друго, освен най-доброто за себе си и за своя народ, а не територия на егоистични и враждуващи помежду си организирани групи за колективно забогатяване.
Извършиха най-тежкото престъпление – убиха вярата, че нашето общество е на равните възможности. Ако не си от правилната група, от правилната партия, от правилния кръг, шансовете ти са близки до нулата. Това лишава управляващия елит от кадрово озониране и здравословна конкуренция, което е сигурен признак за гнилостен процес.
Едната част от обществото си изкарва парите с труд, с предприемачество и инициатива, на свой риск, а други, при това все по-голяма група, паразитите, забогатяват през властта, през партии и пленени институции, като се превръща в милионери и милиардери за един мандат, само и единствено благодарение на достъпа до публичен ресурс, държавна репресия и гаранцията срещу наказателно преследване.
През 90-те години бяха силовите групировки, днес е държавната силова групировка начело с прокуратурата. Преди бях ВИС, СИК и Мултигруп, сега са наследниците им, но вече облечени във власт.
Казват ни, че сме малко, че не сме онези хиляди, които свалиха правителството на Орешарски, или които изпълваха площадите и Цариградско шосе? Но това не е доказателство за нашата слабост, а за дълбочината на проблема и заразата, за обезверяването и страха у хората, т.е. за техния грях и вина.
Малко сме били, но сме повече отколкото бяха участниците в първото събрание на българската демокрация в Оборище. Там бяха само 350 души, малко повече от 80 депутати, от 55 селища, нищожно малка и тотално непредставителна част от един заспал народ в робски унес. Но те останаха в историята със своята непримиримост, вяра и отдаденост на Отечеството.
Казват ни, че не сме успели да спрем Гешев и едва ли ще успеем да спрем избора на Цацаров от страхуващото се от Пеевски и прокуратурата депутатско множество в Народното събрание. То и Априлското въстание не успя, но без него едва ли щеше да има освобождение, едва ли щеше да има опълчение и Шипка.
Битката за свободата не минава само през победи, още по-малко през признание от съвременниците.
Убеждават ни, че трябва да приемем всичко това защото ни пазят от „комунистите“. А междувременно се върнахме към еднопартийна система, защото на практика опозиция няма. Както справедливо посочват свободните медии, в управляващата партия има повече бивши членове на БКП, отколкото в опозиционната БСП. Излиза че едните по-многобройни бивши „комунисти“ ни пазят от друга група бивши комунисти.
Казват ни, че не сме представителни за настроенията на народа, че сме платени от някакъв олигарх, че сме ….. и тук спирам, защото абсурдите не могат да се вместят в дори най-развинтената фантазия? А не виждам тук нито хора с охрана, нито хора с държавни коли, нито хора с медии и услужливи журналисти, които да им пеят „осанна“ и да „контрапротестират“  дори без протест. Защото гледат на нас през собствената си корист и изкривени ценности, които не допускат действие без награда, пост или пари.
Виждам хора, които само до преди час са били на работното си място и са пътували, повечето с градски транспорт или пеш, и са отделили от времето си защото не могат да гледат как потъпкват всичко, за които са мечтали от деца и като съзнателни граждани, а Отечеството в плен на алчните и корумпираните, забравили за справедливост, за чест.
Искам да ви се поклоня за куража, за незагасващия пламък и желание да се борите въпреки всичко.
Захари Стоянов пише за събраните в Оборище депутати „"Моите оборищки депутати са ангели, най-честните, идеални личности измежду народа, единствените възнаграждения - които бяха: грозната бесилка и заптийският камчик. Подобни депутати българският народ няма да види вече, докато свят пребъде".
Днес не е по-различно. И гнет, заптиета и надежда, която взор не види.
Ако преди 145 години, тогавашните българи не са се отчаяли в търсенето на свобода и правдини за своя народ, кой ни дава право да се колебаем и отчайваме днес?
И днес и утре пак ще бъдем тук, с едничката надежда да сме изпълнили своя дълг към близките, към града, към Отечеството.
И никой никога повече няма да коленичи пред властта.

Бог да ви благослови!


Comments

Popular posts from this blog

Независимая Газета: "Изгубените руски илюзии по отминаващата епоха За самопознанието на Русия са необходими знания, а не митове автор"

Валерий Гарбузов - директор на Института за САЩ и Канада Отминаването на една епоха води със себе си много неща: илюзиите и надеждите умират, митовете се разрушават, появяват се нови реалности и се променя средата на живот. Това, с което са живели поколенията, се забравя. Често управляващите елити на авторитарните и тоталитарните политически режими съзнателно формират утопични представи и митове, които целенасочено се разпространяват сред масите. Подобна масова манипулация на общественото съзнание веднага поражда утопично възприятие за света у милиони хора, което позволява да се обединят разнородни политически и социални групи около национален лидер в името на определена цел. В същото време тя е и мощен инструмент за дългосрочно запазване на личната власт. И руската история в никакъв случай не прави изключение тук. За никого не е тайна, че обвинението във външнополитически експанзионизъм никога не е напускало Русия, преследвайки я през цялото ѝ историческо развитие. Именно той се превр

Ще успее ли метежът на Пригожин?

Острият тон в изявлението на Путин по отношение на опита за преврат на Пригожин ( след заканата да смени Путин метежът може да се нарече и преврат ) може да се окаже неефективен, тъй като идва твърде късно и няма достатъчно силно въздействие. Въпреки че твърдата реторика е подходяща, тя може да не възпре Пригожин. Путин винаги е реагирал остро когато е под натиск, но този път е различен, тъй като той вече не притежава цялата власт. Опитът за преврат назряваше от известно време, особено след като Путин и Шойгу наредиха Ч ВК "Вагнер" да премине под контрола на Министерството на отбраната до края на юни. Тази директива отгоре на практика целеше да лиши Пригожин, ключов играч в борбата за властта и наследството на Путин, от единственото му предимство. ЧВК Вагнер , финансирана от руски олигарси и бюджета на Министерството на отбраната, естествено се превърна в огромна сила по време на военните операции в Украйна. Съперничеството между Пригожин и началника на Генералния щаб Ге

Емейлите на Бабаков - диагноза на потъналата в мълчание власт на закулисието

  Хакнатите емейли на Бабаков би трябвало да предизвикат политически трусове у нас, и да пречистват, защото разкриват мрежа за проникване на Русия у нас на най-високите етажи на властта, най-съкровени тайни на политици, механизми за влияние, задкулисие, за които не знаете. В тях има доказателства и за престъпления, които представят и корупцията и пленената държава в пълната и светлина. Както се казва библията на властта. Премиерът Денков вчера говори за службите, които не работят срещу корупцията и престъпността. И това безспорно е така. Но службите не са първичните в този процес, те са пленени от политиците, които също мълчат по темата. Всички дружно мълчат и доказват себе си като част от това задкулисие. Да започнем - "гротеската" Радев, "исполин" в борбата срещу всяска корупция, в която не участва, мълчи като риба за Решетников, Воробьов и Бабаков /РВБ/- защото са пъпната връв на родната власт с Путин. Директно зачеркваме Радев от уравнението на справедливостта и