Skip to main content

Фактор: Генерал Колев в огледалото на приглушената признателност

Днес се навършват 101 години от кончината на един от най-големите български военни дейци  - генерал-лейтенат Иван Колев. Само за 54 години живот той остави такава ярка диря в българската история, която малцина, доживели до преклонна възраст, са оставили. Житейският му път е свидетелство за еволюцията и съзряването на българското национално съзнание, на самочувствието ни като нация и постепенната еманципация от матриците на чужда зависимост и влияние, внушени насила от Сан Стефанския договор.
Тази линия в българската история на възстановяване на бългаската държавност и национално самосъзнание, беше грубо прекъсната от съветската доминация.
Иван Колев преминава целия път от ярък русофил, като участва в преврата за сваляне на княз Батенберг, инспириран от Александър Трети, до генерал, който гони руски нашественици в Добруджа за да брани своята Родина. Вместо признателност и заслужено място в Пантеона на българските герои, болшевизираните български социалисти му отредиха забвение. Името бе премахнато от улици, училища, учебници, заличена бе всяка следа на признателност, само защото делото му е доказателство за надмогването в името на любовта към Отечеството на русоцентризма и колянопреклонение пред всякакви версии на руски царизъм и съветски болшевизъм.
От дълги години говоря и пиша, че процесът на формирането ни като нация не е завършил, защото темелите върху които стъпваме са неустойчиви и плитки. В тях преобладава признателността към чужди царе, ценности и интерес. Всичко останало е производно, подчинено.
Така единна и обединена европейска нация, с обща спойка - единна цел, едннни ценности, единни герои, не може да се получи.
Генерал Колев премина теста за отдаденост на Родината, който съвременните кремлинофили не могат да преминат. В трудни мигове за Отечеството, вместо да го бранят и защитават  безусловно и без предел, почти без изключение, тези хора застават зад интересите на Москва, като формулират като "национални", т.е. български, нейните интереси. Именно те и техните наследници днес пречат на възстановяването на историческото място на генерал Колев и отдаване на нужната признателност.
Ключов елемент за здравето на всяка нация е себеуважението и самочувствието, което преминава през здравословно съотношение между признателността към чужди и към свои герои. Няма нация, чийто собствените герои не стоят най-високо, не са поставени на пиедестал. Чак след това има място за признателност към заслужилите чужди герои.
Не се залъгвайте - докато България и българите не възстановят историческите баланси и не поставят на първо място признателността към собствената си история, към собствените си герои, не може да бъде завършен процес на възстаовяване на България като нация и държава.
Вижте къде са паметниците на Левски и Ботев, на генералите ни, на царете, на достойните български политици, кметове, премиери, министри, учени, изобщо на всички, които са плът от плътта на българското национално самосъзнание и ги сравнете с местоположението и височината на паметниците на руските и съветски царе и генерали.
Вижте къде се е сгушил паметника на Апостола - на най-великия българин в Пловдив, в подножието на тепето, над което се извисява паметника на някакъв незнаен съветски войник, чиято единствена цел е била на маркира територията завоювана със сила от Съветската армия.
Много страни съм посетил, но НИКЪДЕ не съм видял централните улици и най-високите паметници да са посветени на личности от чужди националности.
Често ни сравняват със Сърбия и Гърция, като конкуренти в надпревара за най, по-проруска позиция. Но нито в Атина, нито в Белград може да се намерят доказателства за сравним имперски отпечатък на Русия върху националната история и самосъзнание.
Гърция, въпреки всичките и уклони към крайно ляво и анархистично, цялата православна свързаност и заслугите на Русия, във всеки критичен за нейната история момент, националният и елит винаги е защитавала национално и достойнство. Въпреки многобройните визити на Владимир Путин, въпреки пряката и доказана връзка на ключови министри в кабинета на Ципрас с Москва, в моментите на истината - всички за гърци.
И руските дипломати опаковат багажа си. А МИД не смее да отвърне реципрочно?!
Същото е и със Сърбия. Режимът на Тито остава достатъчно силни и незасегнати защитни сили за противодействие срещу ексцесии от съветско, а в по-ново време и руско влияние.
Сърбия реагира остро на операциите на ГРУ от нейна територия при организацията на опита за преврат срещу съседката и Черна гора. Част от тази организация преминава и на българска територия, но у нас има тотална тишина по темата.
Белград доказа, че не е разграден двор. Принуди в спешен порядък Секретаря на Съвета за сигурност на РФ Николай Патрушев да лети в сръбската столица, да се извинява и да обещава, че повече това няма да се повтори.
При нас отпечатъкът на тези 45 години съветско подчинение не само изглежда неизтриваем, но като че ли е станал нов консенсус след управляващи и управлявани - а именно че примирението и преклонението са добрата политика и нормална реакция!?
Масовото съзнание приема за нормално генерал Иван Колев да продължава да бъде "под линия" в историята, да няма улици и паметници, а някаква самозабравила се директорка на училище да продължава да отказва да върне името му на училището, защото на нея и било по-скъпо името на съветски писател, любимец на Сталин, без никакво пряко отношение към българската история.
Прочетете историята на генерал Колев - такава отдаденост на Отечеството е непосилна и неразбираема за нашето съвремие. Мнозина дори не могат да осмислят как отявлен русофил като него, се трансформира в яростен противник и победител срещу набезите на руската армия. Както днес дежурно лепят етикетите "русофоб" на всеки, който защити интересите си срещу Москва. В тази поредица от "русофоби" името на генерал Колев блести със своята недоправена истинност и достойнство.
Пиша този текст с ясното съзнание, че изваждам мнозина от зоната им на комфорт, като поставям неудобни въпроси и правя трудни аналогии. Питам - каква е разликата между турското робство, когато българските църкви е трябвало да бъдат вкопавани за да не стърчат на околните къщи и сегашното "свободно" време, когато трябва да съобразяваме паметниците си по височина с чуждата признателност, която трябва стои преди и над всичко, за да не обидим "освободителите"?
Още един въпрос от трудните - знаете, че опълченците ни решават на Шипка съдбата на войната. Питам - всички знаем имената на руските генерали - колко от имената на българските опълченци знаете? Колко паметника издигнахме, колко други форми на признателност осъществихме?
За това дадох обет, в деня в който поругаха паметника на Стамболов на гроба му, да работя неуморно и неотклонно и да поставя обратно на пиедестала на съвремнния българин националните ни герои като Апостола и генерал Колев, както и хилядите ни родолюбци и държавници, за които все няма време или не е политкоректно, докато възпроизвеждаме комплекси за признателност.
Паметниците на българските ни герои не могат и не трябва да бъдат по-ниско от паметника на Съветската армия, или на незнайния Альоша в Пловдив, или аналозите им във всеки български град.  Ще работя щото централните ни улици в нашите градове и най-вече в столицата да се преименуват в чест на исполините в българската история, а признателността ни към чуждите, да мине на втори план, извън центъра. Както и катедралния храм да върне името си си на националните ни светци "Св.Св. Кирил и Методий".
Писна ми да се съобразявам с чужди интереси и да се срамувам като поставям моя Апостола на Свободата и моите Генерали в подножието и след признателността към чужди царе и генерали.
Не зная вие как мерите Свободата, но аз я меря именно по способността да поставим своите интереси, своята признателност и историята на моя народ преди всеки друг народ или държава, 
За това днес ще отида на гроба на генерал Колев за да отдам почит към великото му дело и ще настоявам, ако трябва със закон да се постанови - нито един паметник не може да стои по-високо от този на Апостола, на Ботев, на българските царе, генерали, на нашите герои. 
Иначе няма нация, няма България - има територия на разнопосочни като национална идентичност групи от хора.

Comments

Popular posts from this blog

Отворено "кърваво" писмо до башбаканинът Борисов относно вампира Белене

Ваше превъзходителство,

Превъзходителство, защото превъзхождате всички българи по възможността да влияете върху съдбоносни за мен и за моите съграждани въпроси, сред които се откроява вампира Белене. Никой от нас не е упълномощил когото и да било от вас на избори, да преговоря от наше име и да рестартира трупът на проекта Белене. В този смисъл нямате изрично пълномощия от народа.
Ваше, защото не сте мой, макар че частица от мен винаги се е надявала, че в критични моменти здравия разум на момчето от Банкя ще надделее. Очевидно съм се лъгал и коренните инстинкти са отстъпили място на "съображения" и на "занаята на властимащия", научен на жълтите павета или в луксозните коли.
Както мнозина членове и симпатизанти на ГЕРБ, някои от нас са вярвали, че в тази игра на надиграване с петата колона на Русия - олигарсите - политически и бизнес, ще съумеете да сложите най-отпред националните интереси и да опазите Отечеството, като възрожденците в онези времена.
Време е да мисли…

Декларация на гръцкото Министерство на външните работи, която не забелязаха у нас

"... Към момента Русия изглежда неспособна да разбере принципите на гръцката външна политика. Откакто стана съюзник на Турция, снабдявяйки я със значителни придобивки в сектора за сигурност, Русия забележимо се раздалечи от предишните си позиции, които характеризираха Гръцко-Руските отношения през последните 190 години.  Изглежда Русия не разбира, че Гърция има свои собствени интереси и критерии в международната политика. В този контекст би трябвало да се разглежда руското решение да се изгонят служители на Гръцкото посолство в Москва. Решението на руското външно министерство, за разлика от това на Гърция, което беше базирано на специфични доказателства за нелегална и необичайна активноста на руски официални лица и граждани в Гърция, не беше базирано на каквито и да е доказателства.  Дори обратното, решението на руската страна е произволно и отмъстително. Ние искаме да напомним на нашите руски приятели, че нито една страна в света няма да търпи:  а) подкупването на държавни служители  …

Разследващите журналисти и полицаи - от двете страни на битката срещу корупцията

Защо ще отида на протеста в понеделник от 6 часа вечерта.? Последният ми мотив беше този разпасал се началник от полицията Спиридонов, който живее на друга планета и има нахалството да заповядва уважение от телевизора. Особено ме нервира претенцията му, че полицаите и неговите хора са стражите на народа срещу корупцията и престъпността, за което обществото им дължи поклон, а журналистите са "втора ръка" и трябва да се подчиняват и извиняват. Първо, нито този Спиридонов, нито неговите началници или полицаи нямат някакъв принос към битката с корупцията, с грабежите и насилието. Тя затова е системен проблем, защото корупцията се храни от тяхното бездействие и неефективност.. Ако проследим публикациите на Бивол по този казус и сигналите, които са подавали можем да видим, че вместо разследване и действия, БОП-аджиите се предупредили засегнатите фирми, които започват да изнасят документи и да ги горят. И сега задържат документите за да гарантират, че те няма да попаднат в "некор…