Skip to main content

Видеоанализ за България Аналитика: Конституционният съд доказа степента на институционална несъвместимост с европейското право

Решението на Конституционния съд по казуса с Истанбулската конвенция, след като всичките други конституционни съдилища в ЕС не са сметнали за нужно да разглеждат подобни казуси, а всички ни съседи ратифицираха Истанбулската конвенция, и православните Гърция и Сърбия, и мюсюлманска Турция поставя страната в унизителна ситуация. Ако не сте схванали посоката на еволюция на ЕС - има два пътя единия на проруския орбанизъм - малцинство, което се опитва да конвертира различност и антиевропеизъм в бизнес и политически изгоди от Изток и условно казано протръмп консерватизъм и другата основна линия - на задълбочаването на евроинтегрцията, част от която линия е влизането ни в Еврозоната, Шенген и банковия съюз. Ако мислите, че бъркам Съвета на Европа с Европейския съюз се лъжете. Именно на всички срещи на наши лидери в рамките на ЕС се поставя ребром въпроса за ратификацията на конвенцията.
Иначе този акт на КС е поредно доказателство, че у нас институциите са ретрогардни, пристан за номенклатурни кадри от съдебната система на БКП, далеч от европейските стандарти и ценности.
КС разбира се може да се произнася по каквато сам реши че си струва, но днешното му решение по никакъв начин не ограничава правото на НС да ратифицира Истанбулската конвенция, просто противниците на ратификацията ще получат силен аргумент. Ратификацията на конвенцията не подлежи на санкция от КС, доколкото е производна от международен договор. Проблемът е, че Конституционният съд създава прецедент, който променя правилата на членството в ЕС и в СЕ, като прави нескопосан опит за това.
Отговорността за ратификацията на конвенцията е на правителството и на НС. Борисов, обаче нехае и изчаква, тя да се самослучи. Той никога не е бил лидер, който води и насочва обществения дебат. Напротив следва настроенията, които други създават и се присъединява към "победителите", като поема отговорност за техния успех.
Вие чухте ли за целия този период някаква съзнателна и целенасочнена кампания - разяснителна и образователна - за реалната стойност и значение на тази конвенция. Защото ратификацията може да се направи с уговорки, макар и в известни рамки. Междувременно броят на убитите от насилие хора расте, и на никой не му пука. Особено на нашите фейк националисти и сексуално комплексирани политици..
Това решение на КС е от същия ред на законодателни актове, каквото е неотдавнашното решение на НС, което "забрани" на правителството да приема бежанци, т.е. да не изпълни Дъблинската конвенция.
Така, стъпка по стъпка се разгражда правната база на евроинтеграцията и ролята и за българското развитие в угода на източните идейни партньори и крайно десни и леви съюзници. Ето тук се случват балансите между европейското и азиатското и текущия статут е изключително нелицеприятен за страната..
Мога да се обзаложа, че след това решение и особено след отказа на НС да ратифицира ИК, се самозастреляхме по отношение на членството в ЕЗ, Шенген и в по-малка степен в Банковия съюз, защото там надзора само ще усили контрола върху нашата банкова система.
Ако не сте разбрали, отдавна сме обект на стратегия за отдалечаване на България от ЕС и НАТО. Тъй като Русия няма шанс да ни откъсне от евроинтеграционна орбита с директни опити за откъсване, стратегията и е да прави малки стъпки, които неотклонно, но бавно да ерозират фундамента от подкрепа на ЕС и НАТО членството.
За това се финансира всяка кампания, която води до обществен разкол, до противопоставяне, включително по теми като ратификацията на Конвенцията, против приемането на еврото /левът ни бил ценен!?/, джендърите бил подмяна на пола и прочие умствен фураж за "полезни идиоти".
За това се плаща и то много, а ДАНС е тотално скопен да реагира на тези опасности. Защото е контролиран от ДПС и Пееввски, а те са под контрола на Москва.
И една дума за изкуствено раздухваните страхове от несъществуващ проблем - джендъризацията, докато тече тотална профанация на съзнанието на спорещите. Ако искате да се докажете къде стоите - създайте семейства, родете деца, докажете се като достойни граждани, изповядвайте християнски ценности, спазвайте моралните норми, включително ненасилието върху по-слабите и зачитане на права. Истанбулската конвенция не е бойното поле на което може да се докажете. Словесното репчене и ползването на силни прилагателни не променя обстоятелството, че в България има институционално подкрепяно насилие и масовото съзнание е свикнало с него.


Comments

Popular posts from this blog

Отворено "кърваво" писмо до башбаканинът Борисов относно вампира Белене

Ваше превъзходителство,

Превъзходителство, защото превъзхождате всички българи по възможността да влияете върху съдбоносни за мен и за моите съграждани въпроси, сред които се откроява вампира Белене. Никой от нас не е упълномощил когото и да било от вас на избори, да преговоря от наше име и да рестартира трупът на проекта Белене. В този смисъл нямате изрично пълномощия от народа.
Ваше, защото не сте мой, макар че частица от мен винаги се е надявала, че в критични моменти здравия разум на момчето от Банкя ще надделее. Очевидно съм се лъгал и коренните инстинкти са отстъпили място на "съображения" и на "занаята на властимащия", научен на жълтите павета или в луксозните коли.
Както мнозина членове и симпатизанти на ГЕРБ, някои от нас са вярвали, че в тази игра на надиграване с петата колона на Русия - олигарсите - политически и бизнес, ще съумеете да сложите най-отпред националните интереси и да опазите Отечеството, като възрожденците в онези времена.
Време е да мисли…

Декларация на гръцкото Министерство на външните работи, която не забелязаха у нас

"... Към момента Русия изглежда неспособна да разбере принципите на гръцката външна политика. Откакто стана съюзник на Турция, снабдявяйки я със значителни придобивки в сектора за сигурност, Русия забележимо се раздалечи от предишните си позиции, които характеризираха Гръцко-Руските отношения през последните 190 години.  Изглежда Русия не разбира, че Гърция има свои собствени интереси и критерии в международната политика. В този контекст би трябвало да се разглежда руското решение да се изгонят служители на Гръцкото посолство в Москва. Решението на руското външно министерство, за разлика от това на Гърция, което беше базирано на специфични доказателства за нелегална и необичайна активноста на руски официални лица и граждани в Гърция, не беше базирано на каквито и да е доказателства.  Дори обратното, решението на руската страна е произволно и отмъстително. Ние искаме да напомним на нашите руски приятели, че нито една страна в света няма да търпи:  а) подкупването на държавни служители  …

Разследващите журналисти и полицаи - от двете страни на битката срещу корупцията

Защо ще отида на протеста в понеделник от 6 часа вечерта.? Последният ми мотив беше този разпасал се началник от полицията Спиридонов, който живее на друга планета и има нахалството да заповядва уважение от телевизора. Особено ме нервира претенцията му, че полицаите и неговите хора са стражите на народа срещу корупцията и престъпността, за което обществото им дължи поклон, а журналистите са "втора ръка" и трябва да се подчиняват и извиняват. Първо, нито този Спиридонов, нито неговите началници или полицаи нямат някакъв принос към битката с корупцията, с грабежите и насилието. Тя затова е системен проблем, защото корупцията се храни от тяхното бездействие и неефективност.. Ако проследим публикациите на Бивол по този казус и сигналите, които са подавали можем да видим, че вместо разследване и действия, БОП-аджиите се предупредили засегнатите фирми, които започват да изнасят документи и да ги горят. И сега задържат документите за да гарантират, че те няма да попаднат в "некор…