Skip to main content

Равносметка на сутринта - след срещата ЕС - Западни Балкани

asset.com


Ето и моята равносметка на сутринта, след еуфорията от срещата ЕС - Западните Балкани.

Първо, срещата си е успех, както и да се погледне, защото е правилен избор на ЕС тема от България като европредседател. Защото организацията беше на ниво, поне не стана реч за нещо, което да е смутило гостите или медиите. Винаги може да и
Второ, част от неудовлетворението произтича от грешни и прекомерни очаквания, те са за сметка на очакващите. Който е очаквал нещо повече от декларацията, значи няма понятие как работи евробюрокрацията и изобщо всяка бюрокрация, от жаргона, от послания и т.н. Голяма рядкост са "цветните" политици, които "светят" с различност - повечето използват клишета, жаргон, проверени фрази и т.н. Специализират в дългото говорене и нищоказването.
Няма как да бъде по -друг начин в Европа, която няма лидери от калибъра на Тачър, Кол, Де Гол, Рейгън. Общите декларации често губат цветността си в процеса на съгласуване, и става средностатистическо сиво, тъй като отразяват уравновесени интереси. От прекомерно "балансиране" накрая губят яркост - но тези, които работят с темата гледат скритото съдържание зад всяка дума. И тук има някои послания, но са далеч от това, което би могло да се направи. Но кой да го направи - Борисов именно поради езиковата си бариера не може да се бори за съдържателни ангажименти или да преодолее в тет-а-тет разговор /преводите винаги убиват значителна част от енергията на посланието/ съмненията на "големите". Той е силен във фото-оп и жестовете - да прегърне, да каже конграчулейшънс, да даде на родната публика усещането за гордост и личен успех - въпреки че нито европредседателството е негов личен успех, още по-малкото визитата на лидерите на страните от ЕС. Просто те така правят на всеки шест месеца - срещат се в поредната държава - европредседател. Ние подходихме към нашите 15 минути слава като към спортно състезание. Но това е наша специфика.
Трето, тези които са очаквали да има конкретика в декларацията, особено по датата за присъединяване или каквато и да е дата, не са реалисти. От гледна точка на ЕС, посочване на какъвто и да е срок, който може да се възприеме като краен или гарантиран ангажимент от ЕС за присъединяване е лоша преговорна политика. Страните от Западните Балкани носят свои огромен риск от вътрешните си проблеми и несъвместимост с европейските принципи за върховенство на закона, на демокрация и пазарната икономика /вижте и как стоят тези теми у нас, което допълнително охлади ентусиазма на "старите" страни членове към разширяване/. Ако тези рискове не се терапират и страстите опитомят преди тези страни да да влязат, то всичко това ще се стовари върху съюза и вместо да го заздрави, ще го дестабилизира. Ето защо, е правилна ЕС политика въпроса за членството на страните от Западните Балкани, да остане отворен, като добра преговорна позиция, за да се въздейства върху местните елити.
Четвърто, там където резултатите би трябвало да бъде оценени като най-предметни - тези 10 милиарда евро за свързаност и инфраструктура - също има добра новина, но само на пръв поглед. Първо, в тези суми влизат вече започнати проекти. Второ, слабост - наша и на съседите /в някои отношение те дори са по-чевръсти от нас/ е липсата на проекти - детайлно разработени, готови за финансиране и с доказан капацитет за управление. До този момент всичко е бла - бла, политиците си говорят на висок глас, но проектите се придвижват със скоростта на охлюв, без да има грам идея как да се стигне до тяхната реализация. Досега сто пъти да сме построили пътна и жп връзки с Македония и Албания, готовността на Световната Банка и ЕИБ не е била по-малка, но вижте какво става и у нас с инфраструктурните проекти. Как да очакваш хора, които не могат инфраструктурен проект у нас да реализират, за бъдат по-успешни при трансгранични регионални проекти.
Да, за историята ще остане фактът, снимките, репортажите, надеждите, посланията и оптимизма.
Но, успехът на който и да е съмит, включително този, се вижда от дистанцията на времето - там където нещо се е свършило.

Comments

Popular posts from this blog

Отворено "кърваво" писмо до башбаканинът Борисов относно вампира Белене

Ваше превъзходителство,

Превъзходителство, защото превъзхождате всички българи по възможността да влияете върху съдбоносни за мен и за моите съграждани въпроси, сред които се откроява вампира Белене. Никой от нас не е упълномощил когото и да било от вас на избори, да преговоря от наше име и да рестартира трупът на проекта Белене. В този смисъл нямате изрично пълномощия от народа.
Ваше, защото не сте мой, макар че частица от мен винаги се е надявала, че в критични моменти здравия разум на момчето от Банкя ще надделее. Очевидно съм се лъгал и коренните инстинкти са отстъпили място на "съображения" и на "занаята на властимащия", научен на жълтите павета или в луксозните коли.
Както мнозина членове и симпатизанти на ГЕРБ, някои от нас са вярвали, че в тази игра на надиграване с петата колона на Русия - олигарсите - политически и бизнес, ще съумеете да сложите най-отпред националните интереси и да опазите Отечеството, като възрожденците в онези времена.
Време е да мисли…

Декларация на гръцкото Министерство на външните работи, която не забелязаха у нас

"... Към момента Русия изглежда неспособна да разбере принципите на гръцката външна политика. Откакто стана съюзник на Турция, снабдявяйки я със значителни придобивки в сектора за сигурност, Русия забележимо се раздалечи от предишните си позиции, които характеризираха Гръцко-Руските отношения през последните 190 години.  Изглежда Русия не разбира, че Гърция има свои собствени интереси и критерии в международната политика. В този контекст би трябвало да се разглежда руското решение да се изгонят служители на Гръцкото посолство в Москва. Решението на руското външно министерство, за разлика от това на Гърция, което беше базирано на специфични доказателства за нелегална и необичайна активноста на руски официални лица и граждани в Гърция, не беше базирано на каквито и да е доказателства.  Дори обратното, решението на руската страна е произволно и отмъстително. Ние искаме да напомним на нашите руски приятели, че нито една страна в света няма да търпи:  а) подкупването на държавни служители  …

Разследващите журналисти и полицаи - от двете страни на битката срещу корупцията

Защо ще отида на протеста в понеделник от 6 часа вечерта.? Последният ми мотив беше този разпасал се началник от полицията Спиридонов, който живее на друга планета и има нахалството да заповядва уважение от телевизора. Особено ме нервира претенцията му, че полицаите и неговите хора са стражите на народа срещу корупцията и престъпността, за което обществото им дължи поклон, а журналистите са "втора ръка" и трябва да се подчиняват и извиняват. Първо, нито този Спиридонов, нито неговите началници или полицаи нямат някакъв принос към битката с корупцията, с грабежите и насилието. Тя затова е системен проблем, защото корупцията се храни от тяхното бездействие и неефективност.. Ако проследим публикациите на Бивол по този казус и сигналите, които са подавали можем да видим, че вместо разследване и действия, БОП-аджиите се предупредили засегнатите фирми, които започват да изнасят документи и да ги горят. И сега задържат документите за да гарантират, че те няма да попаднат в "некор…