Skip to main content

Пред визитата на Борисов в Москва - европредседателски терзания по казуса МН-17

Не му върви на премиера Борисов напоследък. От Москва го издадоха, че ще ходи там, като излезе че не го прави по собствена воля /този вариант предполага сам да обяви посещението си/, а го "очакват". Опита се да манкира с визита в Киев, за "баланс", но публикуването на резултатите от разследването по свалянето на гражданския самолет полет МН-17 направо го извади от релсите.
Ето и улимативният евротест за Европредседателя Борисов
Путин и Русия от два дни са официално обявени за виновни за свалянето на граждански самолет МН-17. Разследването е установило извън всякакво съмнение съпричастността на руското ръководство към трагедията.
ЕК (Могерини)  и НАТО(Столтенберг) излязоха с официални заявления, които призовават Москва да поеме отговорност. 
Френският президент Макрон пред камерите на руските телевизии и пред самия Путин заяви на днешната пресконференция, че е абсолютно уверен в обективността на разследването. Руският президент се опита да излезе от ситуацията, но накрая смутолеви, че ще разгледат доказателствата с нужното внимание. Лошото е, че междувременно външния министър Лавров хитросплетнеше по темата. 
И .... тук започва българската мъка - ситуацията предполага реакция от Европредседателя Борисов и от България.
Трябва да си даваме сметка, че официално обявените резултати от разследването от страна на правителствата на Холандия и Австралия тепърва ще генерират остри реакции и нанесат удар върху всяка надежда за смекчаване на санкциите. Ясно е като бял ден, че Кремъл няма да поеме никаква вина, напротив ще прехвърли отговорността на Украйна, на международния тероризъм, на неконтролирани групи, което пък ще предпостави нов кръг от санкции.
А това е невъзможен геополитечски контекст за да говори българския премиер за проекти с руско участие, като АЕЦ "Белене" и продължението на Турски поток.
Нашият европредседател е лишен от вътрешно-присъщи и устойчиви евроатлантически инстинкти и желязни нерви, каквито демонстрира Макрон пред Путин в Санкт-Петербург. Отвътре му иде да критикува своите партньори, но много трудно му се пречупва езика да отправи критична дума към Путин, да не говорим да повтори думите на Макрон и да призове Русия да поеме отговорността. Ако го направи, язък за "капитала" пред Кремъл за това, че не изгони руски дипломати по случая Скрипал. Ако не го направи става сламен европредседател и губи височина,  както започна да го прави с обърканите послания към обществото по казуса Белене и Потоците.
Ако очаквате нашето външно министерство или отговорни фактори у нас да вземат отношение към свалянето на малайзиския граждански самолет от Русия - ще трябва да почакате до смяна на властта.
Там "горе", вечно ще търсят "допълнителни" доказателства.
След това не се чудете, че Холандия ни спира по всички линии - и в Еврозоната и в Шенген. И как да виним техния премиер Рюте за резките антибългарски, по същество антиборисови позиции, когато убиват европейски граждани в акт на държавен тероризъм, а искащия и очакващия да се присъедини към неговото семейство в Еврозоната и Шенген, Борисов прави бизнес с посочения като виновник - Кремъл.
В мафиотските среди всичко може, в междудържавните има правила и стандарти.

Comments

Popular posts from this blog

Отворено "кърваво" писмо до башбаканинът Борисов относно вампира Белене

Ваше превъзходителство,

Превъзходителство, защото превъзхождате всички българи по възможността да влияете върху съдбоносни за мен и за моите съграждани въпроси, сред които се откроява вампира Белене. Никой от нас не е упълномощил когото и да било от вас на избори, да преговоря от наше име и да рестартира трупът на проекта Белене. В този смисъл нямате изрично пълномощия от народа.
Ваше, защото не сте мой, макар че частица от мен винаги се е надявала, че в критични моменти здравия разум на момчето от Банкя ще надделее. Очевидно съм се лъгал и коренните инстинкти са отстъпили място на "съображения" и на "занаята на властимащия", научен на жълтите павета или в луксозните коли.
Както мнозина членове и симпатизанти на ГЕРБ, някои от нас са вярвали, че в тази игра на надиграване с петата колона на Русия - олигарсите - политически и бизнес, ще съумеете да сложите най-отпред националните интереси и да опазите Отечеството, като възрожденците в онези времена.
Време е да мисли…

Декларация на гръцкото Министерство на външните работи, която не забелязаха у нас

"... Към момента Русия изглежда неспособна да разбере принципите на гръцката външна политика. Откакто стана съюзник на Турция, снабдявяйки я със значителни придобивки в сектора за сигурност, Русия забележимо се раздалечи от предишните си позиции, които характеризираха Гръцко-Руските отношения през последните 190 години.  Изглежда Русия не разбира, че Гърция има свои собствени интереси и критерии в международната политика. В този контекст би трябвало да се разглежда руското решение да се изгонят служители на Гръцкото посолство в Москва. Решението на руското външно министерство, за разлика от това на Гърция, което беше базирано на специфични доказателства за нелегална и необичайна активноста на руски официални лица и граждани в Гърция, не беше базирано на каквито и да е доказателства.  Дори обратното, решението на руската страна е произволно и отмъстително. Ние искаме да напомним на нашите руски приятели, че нито една страна в света няма да търпи:  а) подкупването на държавни служители  …

Разследващите журналисти и полицаи - от двете страни на битката срещу корупцията

Защо ще отида на протеста в понеделник от 6 часа вечерта.? Последният ми мотив беше този разпасал се началник от полицията Спиридонов, който живее на друга планета и има нахалството да заповядва уважение от телевизора. Особено ме нервира претенцията му, че полицаите и неговите хора са стражите на народа срещу корупцията и престъпността, за което обществото им дължи поклон, а журналистите са "втора ръка" и трябва да се подчиняват и извиняват. Първо, нито този Спиридонов, нито неговите началници или полицаи нямат някакъв принос към битката с корупцията, с грабежите и насилието. Тя затова е системен проблем, защото корупцията се храни от тяхното бездействие и неефективност.. Ако проследим публикациите на Бивол по този казус и сигналите, които са подавали можем да видим, че вместо разследване и действия, БОП-аджиите се предупредили засегнатите фирми, които започват да изнасят документи и да ги горят. И сега задържат документите за да гарантират, че те няма да попаднат в "некор…