Skip to main content

Пред визитата на Борисов в Москва - европредседателски терзания по казуса МН-17

Не му върви на премиера Борисов напоследък. От Москва го издадоха, че ще ходи там, като излезе че не го прави по собствена воля /този вариант предполага сам да обяви посещението си/, а го "очакват". Опита се да манкира с визита в Киев, за "баланс", но публикуването на резултатите от разследването по свалянето на гражданския самолет полет МН-17 направо го извади от релсите.
Ето и улимативният евротест за Европредседателя Борисов
Путин и Русия от два дни са официално обявени за виновни за свалянето на граждански самолет МН-17. Разследването е установило извън всякакво съмнение съпричастността на руското ръководство към трагедията.
ЕК (Могерини)  и НАТО(Столтенберг) излязоха с официални заявления, които призовават Москва да поеме отговорност. 
Френският президент Макрон пред камерите на руските телевизии и пред самия Путин заяви на днешната пресконференция, че е абсолютно уверен в обективността на разследването. Руският президент се опита да излезе от ситуацията, но накрая смутолеви, че ще разгледат доказателствата с нужното внимание. Лошото е, че междувременно външния министър Лавров хитросплетнеше по темата. 
И .... тук започва българската мъка - ситуацията предполага реакция от Европредседателя Борисов и от България.
Трябва да си даваме сметка, че официално обявените резултати от разследването от страна на правителствата на Холандия и Австралия тепърва ще генерират остри реакции и нанесат удар върху всяка надежда за смекчаване на санкциите. Ясно е като бял ден, че Кремъл няма да поеме никаква вина, напротив ще прехвърли отговорността на Украйна, на международния тероризъм, на неконтролирани групи, което пък ще предпостави нов кръг от санкции.
А това е невъзможен геополитечски контекст за да говори българския премиер за проекти с руско участие, като АЕЦ "Белене" и продължението на Турски поток.
Нашият европредседател е лишен от вътрешно-присъщи и устойчиви евроатлантически инстинкти и желязни нерви, каквито демонстрира Макрон пред Путин в Санкт-Петербург. Отвътре му иде да критикува своите партньори, но много трудно му се пречупва езика да отправи критична дума към Путин, да не говорим да повтори думите на Макрон и да призове Русия да поеме отговорността. Ако го направи, язък за "капитала" пред Кремъл за това, че не изгони руски дипломати по случая Скрипал. Ако не го направи става сламен европредседател и губи височина,  както започна да го прави с обърканите послания към обществото по казуса Белене и Потоците.
Ако очаквате нашето външно министерство или отговорни фактори у нас да вземат отношение към свалянето на малайзиския граждански самолет от Русия - ще трябва да почакате до смяна на властта.
Там "горе", вечно ще търсят "допълнителни" доказателства.
След това не се чудете, че Холандия ни спира по всички линии - и в Еврозоната и в Шенген. И как да виним техния премиер Рюте за резките антибългарски, по същество антиборисови позиции, когато убиват европейски граждани в акт на държавен тероризъм, а искащия и очакващия да се присъедини към неговото семейство в Еврозоната и Шенген, Борисов прави бизнес с посочения като виновник - Кремъл.
В мафиотските среди всичко може, в междудържавните има правила и стандарти.

Comments

Popular posts from this blog

Отворено "кърваво" писмо до башбаканинът Борисов относно вампира Белене

Ваше превъзходителство,

Превъзходителство, защото превъзхождате всички българи по възможността да влияете върху съдбоносни за мен и за моите съграждани въпроси, сред които се откроява вампира Белене. Никой от нас не е упълномощил когото и да било от вас на избори, да преговоря от наше име и да рестартира трупът на проекта Белене. В този смисъл нямате изрично пълномощия от народа.
Ваше, защото не сте мой, макар че частица от мен винаги се е надявала, че в критични моменти здравия разум на момчето от Банкя ще надделее. Очевидно съм се лъгал и коренните инстинкти са отстъпили място на "съображения" и на "занаята на властимащия", научен на жълтите павета или в луксозните коли.
Както мнозина членове и симпатизанти на ГЕРБ, някои от нас са вярвали, че в тази игра на надиграване с петата колона на Русия - олигарсите - политически и бизнес, ще съумеете да сложите най-отпред националните интереси и да опазите Отечеството, като възрожденците в онези времена.
Време е да мисли…

Декларация на гръцкото Министерство на външните работи, която не забелязаха у нас

"... Към момента Русия изглежда неспособна да разбере принципите на гръцката външна политика. Откакто стана съюзник на Турция, снабдявяйки я със значителни придобивки в сектора за сигурност, Русия забележимо се раздалечи от предишните си позиции, които характеризираха Гръцко-Руските отношения през последните 190 години.  Изглежда Русия не разбира, че Гърция има свои собствени интереси и критерии в международната политика. В този контекст би трябвало да се разглежда руското решение да се изгонят служители на Гръцкото посолство в Москва. Решението на руското външно министерство, за разлика от това на Гърция, което беше базирано на специфични доказателства за нелегална и необичайна активноста на руски официални лица и граждани в Гърция, не беше базирано на каквито и да е доказателства.  Дори обратното, решението на руската страна е произволно и отмъстително. Ние искаме да напомним на нашите руски приятели, че нито една страна в света няма да търпи:  а) подкупването на държавни служители  …

Клуб Z: България без собствен добив – само с руски газ Ако сте против – сте русофоб

Линк към оригинала в Клуб Z
Тази снимка Ви казва всичко. За гротескното невежество, за лъжепатриотизма или руските патриоти, обгърнали се с българско знаме, за това кой поръчва музиката, кой свири? Български аналози на руските рокери „нощни вълци“, полувоенни формирования, „патриотични“ партии на власт, които подстрекават, за наетите под наем „еко“ партизани. Не хибридна война и пета колона, а терористи в пълния смисъл на думата. За сега не взривяват бомби, но задраскват цяла една индустрия, което като ефект е много по-голям от един взрив. Да, формално няма убити и жертви, но вместо през демократичен процес и балансиран диалог да се управлява обществото и неговия избор, чрез диктат и ултиматуми Ви заповядват – точно като тоталитаристи –какво може да правите и какво не можете, кому и колко да дадете, чий газ да купувате.  Накрая жертви са цялото общество и потребителите, които плащат по-високи цени, остават по-дълго бедни и без Вашето съгласие, без решение на правителство и Парламент, из…