Skip to main content

Пред визитата на Борисов в Москва - европредседателски терзания по казуса МН-17

Не му върви на премиера Борисов напоследък. От Москва го издадоха, че ще ходи там, като излезе че не го прави по собствена воля /този вариант предполага сам да обяви посещението си/, а го "очакват". Опита се да манкира с визита в Киев, за "баланс", но публикуването на резултатите от разследването по свалянето на гражданския самолет полет МН-17 направо го извади от релсите.
Ето и улимативният евротест за Европредседателя Борисов
Путин и Русия от два дни са официално обявени за виновни за свалянето на граждански самолет МН-17. Разследването е установило извън всякакво съмнение съпричастността на руското ръководство към трагедията.
ЕК (Могерини)  и НАТО(Столтенберг) излязоха с официални заявления, които призовават Москва да поеме отговорност. 
Френският президент Макрон пред камерите на руските телевизии и пред самия Путин заяви на днешната пресконференция, че е абсолютно уверен в обективността на разследването. Руският президент се опита да излезе от ситуацията, но накрая смутолеви, че ще разгледат доказателствата с нужното внимание. Лошото е, че междувременно външния министър Лавров хитросплетнеше по темата. 
И .... тук започва българската мъка - ситуацията предполага реакция от Европредседателя Борисов и от България.
Трябва да си даваме сметка, че официално обявените резултати от разследването от страна на правителствата на Холандия и Австралия тепърва ще генерират остри реакции и нанесат удар върху всяка надежда за смекчаване на санкциите. Ясно е като бял ден, че Кремъл няма да поеме никаква вина, напротив ще прехвърли отговорността на Украйна, на международния тероризъм, на неконтролирани групи, което пък ще предпостави нов кръг от санкции.
А това е невъзможен геополитечски контекст за да говори българския премиер за проекти с руско участие, като АЕЦ "Белене" и продължението на Турски поток.
Нашият европредседател е лишен от вътрешно-присъщи и устойчиви евроатлантически инстинкти и желязни нерви, каквито демонстрира Макрон пред Путин в Санкт-Петербург. Отвътре му иде да критикува своите партньори, но много трудно му се пречупва езика да отправи критична дума към Путин, да не говорим да повтори думите на Макрон и да призове Русия да поеме отговорността. Ако го направи, язък за "капитала" пред Кремъл за това, че не изгони руски дипломати по случая Скрипал. Ако не го направи става сламен европредседател и губи височина,  както започна да го прави с обърканите послания към обществото по казуса Белене и Потоците.
Ако очаквате нашето външно министерство или отговорни фактори у нас да вземат отношение към свалянето на малайзиския граждански самолет от Русия - ще трябва да почакате до смяна на властта.
Там "горе", вечно ще търсят "допълнителни" доказателства.
След това не се чудете, че Холандия ни спира по всички линии - и в Еврозоната и в Шенген. И как да виним техния премиер Рюте за резките антибългарски, по същество антиборисови позиции, когато убиват европейски граждани в акт на държавен тероризъм, а искащия и очакващия да се присъедини към неговото семейство в Еврозоната и Шенген, Борисов прави бизнес с посочения като виновник - Кремъл.
В мафиотските среди всичко може, в междудържавните има правила и стандарти.

Comments

Popular posts from this blog

Независимая Газета: "Изгубените руски илюзии по отминаващата епоха За самопознанието на Русия са необходими знания, а не митове автор"

Валерий Гарбузов - директор на Института за САЩ и Канада Отминаването на една епоха води със себе си много неща: илюзиите и надеждите умират, митовете се разрушават, появяват се нови реалности и се променя средата на живот. Това, с което са живели поколенията, се забравя. Често управляващите елити на авторитарните и тоталитарните политически режими съзнателно формират утопични представи и митове, които целенасочено се разпространяват сред масите. Подобна масова манипулация на общественото съзнание веднага поражда утопично възприятие за света у милиони хора, което позволява да се обединят разнородни политически и социални групи около национален лидер в името на определена цел. В същото време тя е и мощен инструмент за дългосрочно запазване на личната власт. И руската история в никакъв случай не прави изключение тук. За никого не е тайна, че обвинението във външнополитически експанзионизъм никога не е напускало Русия, преследвайки я през цялото ѝ историческо развитие. Именно той се превр

Ще успее ли метежът на Пригожин?

Острият тон в изявлението на Путин по отношение на опита за преврат на Пригожин ( след заканата да смени Путин метежът може да се нарече и преврат ) може да се окаже неефективен, тъй като идва твърде късно и няма достатъчно силно въздействие. Въпреки че твърдата реторика е подходяща, тя може да не възпре Пригожин. Путин винаги е реагирал остро когато е под натиск, но този път е различен, тъй като той вече не притежава цялата власт. Опитът за преврат назряваше от известно време, особено след като Путин и Шойгу наредиха Ч ВК "Вагнер" да премине под контрола на Министерството на отбраната до края на юни. Тази директива отгоре на практика целеше да лиши Пригожин, ключов играч в борбата за властта и наследството на Путин, от единственото му предимство. ЧВК Вагнер , финансирана от руски олигарси и бюджета на Министерството на отбраната, естествено се превърна в огромна сила по време на военните операции в Украйна. Съперничеството между Пригожин и началника на Генералния щаб Ге

Марк Холингсуърт, The Spectator: Подобно на Русия на Путин, България се е превърнала в мафиотска държава

Протест срещу Путин в България В историческа реч пред Конгреса на САЩ на 12 март 1947 г. президентът Труман разглежда застрашителното разпространение на комунизма и съветск ата окупация на Източна Европа. Известна като "Доктрината Труман", той представя бойните линии на Студената война като борба между автокрацията и демокрацията - нещо, което днес звучи странно в Украйна. Съветският "начин на живот се основава на волята на едно малцинство, наложена със сила на мнозинството", заявява президентът Труман. "Той се основава на терор и потисничество, контролирана преса и радио, фиксирани избори и потискане на личните свободи... Свободните народи по света очакват от нас подкрепа за запазване на техните свободи". Неотдавнашни проучвания на общественото мнение показаха, че 80 % от българите смятат корупцията за широко разпространена . Днес страната в Европейския съюз, която най-много прилича на тази авторитарна деспотична държава, е България, която е изпра