Skip to main content

Игрите около Белене замъгляват проблемите и губят ценно време за реформа в енергетиката

Сигурен съм, че АЕЦ "Белене" няма да има. Всичко беше изпробвано - "стратегически" инвеститор - помните РВЕ, този проект просто няма икономически смисъл. Това на което сте свидетели, че Борисов дава индулгенция на БСП за предишните зулуми и нанесените щети, с надеждата, че така ще стимулира процеси вътре в столетницата и ще може да опитоми апетитите на Нинова към властта. Овчаров има силни позиции все пак, той е гуруто на Нинова.
Няма никаква причина да пада мораториума, защото никой не е поставял това като предусловие, най-малкото китайците. Тук уловката е в необходимостта от търг, а и децата знаят, че няма навалица от инвеститори - или китайците от CNNC и/или Росатом. Нищо не пречи да си водят преки преговори и ако има сделка, тогава да пада мораториума. Очевидно логиката, както посочвам не в проекта, а извън него. 
В момента, в който Народното събрание отмени мораториума, отпадат обвиненията на всички по АЕЦ "Белене", няма престъпление, защото проектът отново придобива статут на "работа в прогрес/развитие". Щетите и загубите вече не са безвъзвратни, а се смятат за легитимна инвестиция. 
ГЕРБ подава ръка на БСП - покриват зулумите и влизат в режим на ново раздаване. Във вътрешен ГЕРБ кръг сигурно Борисов продава обичайните си лакардии за надцакване с БСП - как умно брани себе си и партията от критика от ляво и от Русия, че спира проекта, но в същото време ги праща да гонят Михаля - да търсят "пазарна" реализация, която е невъзможна. 
Това е формулата на властта - видиш ли опасна тема я обсебваш, както Московски оглави протестите на превозвачите, за които той е отговорен. Щял дори да ходи в Брюксел. Не можете да отречете, че системата работи.
Но проблем има и той е значим.
Геополитическите флиртове с държавна китайска АЕЦ вместо българска държавна АЕЦ, вкарва България в буря. Едно е да поканиш китайска компания да финансира и построи път или мост, друго е да я поканиш да направи АЕЦ. Идиотската идея да "еспериментираш" с геополитически бизнес съюзи Франция,-Русия-Китай на българска територия, може да ни докара само бели.
Както казах, не ме притесява, че ще построят Белене и ще заробят поколенита . Това просто няма как да се случи, ако ще Народното събрение да приеме закон за построяване на Белене. 
Притесняваме ме, че пропиляваме ценно време, вместо да реформираме енегетиката, да вземем важни решения за трансформацията и към по-конкурентно състояние, като направим потребителите по-конкурентни, като поставим върху всички български домове соларни панели /което рязко ще намали търсенето на свръхголеми централизирани базови мощности/, като усилим конкуренцията между отделните видове генерация без патерици и памперси от държавата - и днес имаме непозволително нисък процент на генерация от природен газ, която е изключително нужна за балансиране на системата/ и вместо това ние се занимаваме с паранормални явления като Белене и дребните партийни хисапи на Борисов с Нинова. 
Междувременно вместо да си върнем значителна част от парите като продадем оборудването - китайците проявиха интерес, но властта не дава гласност на този интерес - цялата държава сега е впрегната за да оправдава със задна дата безсмислието и некомпетентността на Първанов и Овчаров с предишния рестарт на Белене и поредния опит за спасение на Росатом с парите на българския данъкоплатец. Ако не знаете, в годината в която платихме парите на АСЕ, тя бяха съизмерими с размера на държавната субсидия от федералния бюджет на Русия. Тоест нашите "фюрери" впрегнаха българските данъкоплатци в акцията по спасяване на Росатом и на Кремълската атомна външна политика - включително стратегическия ядрен арсенал. Да, дами и господа, вашите пари отиват за ядрените бойни глави в руския ядрен арсенал.

Comments

Popular posts from this blog

Отворено "кърваво" писмо до башбаканинът Борисов относно вампира Белене

Ваше превъзходителство,

Превъзходителство, защото превъзхождате всички българи по възможността да влияете върху съдбоносни за мен и за моите съграждани въпроси, сред които се откроява вампира Белене. Никой от нас не е упълномощил когото и да било от вас на избори, да преговоря от наше име и да рестартира трупът на проекта Белене. В този смисъл нямате изрично пълномощия от народа.
Ваше, защото не сте мой, макар че частица от мен винаги се е надявала, че в критични моменти здравия разум на момчето от Банкя ще надделее. Очевидно съм се лъгал и коренните инстинкти са отстъпили място на "съображения" и на "занаята на властимащия", научен на жълтите павета или в луксозните коли.
Както мнозина членове и симпатизанти на ГЕРБ, някои от нас са вярвали, че в тази игра на надиграване с петата колона на Русия - олигарсите - политически и бизнес, ще съумеете да сложите най-отпред националните интереси и да опазите Отечеството, като възрожденците в онези времена.
Време е да мисли…

Декларация на гръцкото Министерство на външните работи, която не забелязаха у нас

"... Към момента Русия изглежда неспособна да разбере принципите на гръцката външна политика. Откакто стана съюзник на Турция, снабдявяйки я със значителни придобивки в сектора за сигурност, Русия забележимо се раздалечи от предишните си позиции, които характеризираха Гръцко-Руските отношения през последните 190 години.  Изглежда Русия не разбира, че Гърция има свои собствени интереси и критерии в международната политика. В този контекст би трябвало да се разглежда руското решение да се изгонят служители на Гръцкото посолство в Москва. Решението на руското външно министерство, за разлика от това на Гърция, което беше базирано на специфични доказателства за нелегална и необичайна активноста на руски официални лица и граждани в Гърция, не беше базирано на каквито и да е доказателства.  Дори обратното, решението на руската страна е произволно и отмъстително. Ние искаме да напомним на нашите руски приятели, че нито една страна в света няма да търпи:  а) подкупването на държавни служители  …

Разследващите журналисти и полицаи - от двете страни на битката срещу корупцията

Защо ще отида на протеста в понеделник от 6 часа вечерта.? Последният ми мотив беше този разпасал се началник от полицията Спиридонов, който живее на друга планета и има нахалството да заповядва уважение от телевизора. Особено ме нервира претенцията му, че полицаите и неговите хора са стражите на народа срещу корупцията и престъпността, за което обществото им дължи поклон, а журналистите са "втора ръка" и трябва да се подчиняват и извиняват. Първо, нито този Спиридонов, нито неговите началници или полицаи нямат някакъв принос към битката с корупцията, с грабежите и насилието. Тя затова е системен проблем, защото корупцията се храни от тяхното бездействие и неефективност.. Ако проследим публикациите на Бивол по този казус и сигналите, които са подавали можем да видим, че вместо разследване и действия, БОП-аджиите се предупредили засегнатите фирми, които започват да изнасят документи и да ги горят. И сега задържат документите за да гарантират, че те няма да попаднат в "некор…