Skip to main content

Игрите около Белене замъгляват проблемите и губят ценно време за реформа в енергетиката

Сигурен съм, че АЕЦ "Белене" няма да има. Всичко беше изпробвано - "стратегически" инвеститор - помните РВЕ, този проект просто няма икономически смисъл. Това на което сте свидетели, че Борисов дава индулгенция на БСП за предишните зулуми и нанесените щети, с надеждата, че така ще стимулира процеси вътре в столетницата и ще може да опитоми апетитите на Нинова към властта. Овчаров има силни позиции все пак, той е гуруто на Нинова.
Няма никаква причина да пада мораториума, защото никой не е поставял това като предусловие, най-малкото китайците. Тук уловката е в необходимостта от търг, а и децата знаят, че няма навалица от инвеститори - или китайците от CNNC и/или Росатом. Нищо не пречи да си водят преки преговори и ако има сделка, тогава да пада мораториума. Очевидно логиката, както посочвам не в проекта, а извън него. 
В момента, в който Народното събрание отмени мораториума, отпадат обвиненията на всички по АЕЦ "Белене", няма престъпление, защото проектът отново придобива статут на "работа в прогрес/развитие". Щетите и загубите вече не са безвъзвратни, а се смятат за легитимна инвестиция. 
ГЕРБ подава ръка на БСП - покриват зулумите и влизат в режим на ново раздаване. Във вътрешен ГЕРБ кръг сигурно Борисов продава обичайните си лакардии за надцакване с БСП - как умно брани себе си и партията от критика от ляво и от Русия, че спира проекта, но в същото време ги праща да гонят Михаля - да търсят "пазарна" реализация, която е невъзможна. 
Това е формулата на властта - видиш ли опасна тема я обсебваш, както Московски оглави протестите на превозвачите, за които той е отговорен. Щял дори да ходи в Брюксел. Не можете да отречете, че системата работи.
Но проблем има и той е значим.
Геополитическите флиртове с държавна китайска АЕЦ вместо българска държавна АЕЦ, вкарва България в буря. Едно е да поканиш китайска компания да финансира и построи път или мост, друго е да я поканиш да направи АЕЦ. Идиотската идея да "еспериментираш" с геополитически бизнес съюзи Франция,-Русия-Китай на българска територия, може да ни докара само бели.
Както казах, не ме притесява, че ще построят Белене и ще заробят поколенита . Това просто няма как да се случи, ако ще Народното събрение да приеме закон за построяване на Белене. 
Притесняваме ме, че пропиляваме ценно време, вместо да реформираме енегетиката, да вземем важни решения за трансформацията и към по-конкурентно състояние, като направим потребителите по-конкурентни, като поставим върху всички български домове соларни панели /което рязко ще намали търсенето на свръхголеми централизирани базови мощности/, като усилим конкуренцията между отделните видове генерация без патерици и памперси от държавата - и днес имаме непозволително нисък процент на генерация от природен газ, която е изключително нужна за балансиране на системата/ и вместо това ние се занимаваме с паранормални явления като Белене и дребните партийни хисапи на Борисов с Нинова. 
Междувременно вместо да си върнем значителна част от парите като продадем оборудването - китайците проявиха интерес, но властта не дава гласност на този интерес - цялата държава сега е впрегната за да оправдава със задна дата безсмислието и некомпетентността на Първанов и Овчаров с предишния рестарт на Белене и поредния опит за спасение на Росатом с парите на българския данъкоплатец. Ако не знаете, в годината в която платихме парите на АСЕ, тя бяха съизмерими с размера на държавната субсидия от федералния бюджет на Русия. Тоест нашите "фюрери" впрегнаха българските данъкоплатци в акцията по спасяване на Росатом и на Кремълската атомна външна политика - включително стратегическия ядрен арсенал. Да, дами и господа, вашите пари отиват за ядрените бойни глави в руския ядрен арсенал.

Comments

Popular posts from this blog

Отворено "кърваво" писмо до башбаканинът Борисов относно вампира Белене

Ваше превъзходителство,

Превъзходителство, защото превъзхождате всички българи по възможността да влияете върху съдбоносни за мен и за моите съграждани въпроси, сред които се откроява вампира Белене. Никой от нас не е упълномощил когото и да било от вас на избори, да преговоря от наше име и да рестартира трупът на проекта Белене. В този смисъл нямате изрично пълномощия от народа.
Ваше, защото не сте мой, макар че частица от мен винаги се е надявала, че в критични моменти здравия разум на момчето от Банкя ще надделее. Очевидно съм се лъгал и коренните инстинкти са отстъпили място на "съображения" и на "занаята на властимащия", научен на жълтите павета или в луксозните коли.
Както мнозина членове и симпатизанти на ГЕРБ, някои от нас са вярвали, че в тази игра на надиграване с петата колона на Русия - олигарсите - политически и бизнес, ще съумеете да сложите най-отпред националните интереси и да опазите Отечеството, като възрожденците в онези времена.
Време е да мисли…

Петдесет души промениха Цацаров?

След реакцията днес на главния прокурор Цацаров все повече се убеждавам, че най-големият му проблем е собствената му преценка за стореното, за това което ще остави. Защото всички искаме след себе си да оставим някаква диря. Пък има и семейство, близки - които болезнено четат мнението и оценките на обществото за него. И това е по-силно от зависимостите от когото и да било. Опитайте се да му помогнете като се сетите за едно голямо дело със свършена работа на прокуратурата - от разкриването на престъплението, до съда. За някаква значима позиция по обществено значим проблем. Сега пиарите трескаво търсят поводи за да излъскат имиджа и опира да лична намеса в темата за уседналостта при регистрацията на учениците в софийските училища. Каква отчаяна нужда от добра дума и внимание? За сметка на това списъкът от несвършена работа - това, за което му плащат - е огромен и той се пълни всеки ден. Последните бяха бездействието на прокуратурата и пренебрегването на осемте жалби на убитата Виола. Не…

Клуб Z: България без собствен добив – само с руски газ Ако сте против – сте русофоб

Линк към оригинала в Клуб Z
Тази снимка Ви казва всичко. За гротескното невежество, за лъжепатриотизма или руските патриоти, обгърнали се с българско знаме, за това кой поръчва музиката, кой свири? Български аналози на руските рокери „нощни вълци“, полувоенни формирования, „патриотични“ партии на власт, които подстрекават, за наетите под наем „еко“ партизани. Не хибридна война и пета колона, а терористи в пълния смисъл на думата. За сега не взривяват бомби, но задраскват цяла една индустрия, което като ефект е много по-голям от един взрив. Да, формално няма убити и жертви, но вместо през демократичен процес и балансиран диалог да се управлява обществото и неговия избор, чрез диктат и ултиматуми Ви заповядват – точно като тоталитаристи –какво може да правите и какво не можете, кому и колко да дадете, чий газ да купувате.  Накрая жертви са цялото общество и потребителите, които плащат по-високи цени, остават по-дълго бедни и без Вашето съгласие, без решение на правителство и Парламент, из…