Skip to main content

Alternatives & Analyses : Защо не вярвам на работодателските организации, когато атакуват ТЕЦ "Марица-Изток" 2?

Първо, защото единствената мяра за оценка е прогнозата за цената на еленергия не само в непосредствено, но и средносрочен план. Какво точно ще се случи след като се затвори по този урбулешки начин ТЕЦ МИ-2 и най-вече дали правилно диагностицират проблема.
Второ, защото много от тях имат конфликт на интереси и не би трябвало да се произнасят изобщо или ако го правят да бъдат така добри да кажат, че са собственици на субсидирани ВЕИ или когенерации, тоест получават пари за това че другите индустриалци плащат, защото ако виждаме рекорди на цената на еленергията, то е и за това, че някой трябва да плаща тези субсдии и пиковите търсения. Цената на тока в Мариците е в пъти по--ниска от продаваната от тях енергия. Тоест демагогията би трябвало да има някаква граници, да не говорим че и приличието трябва да се намеси.
Трето, съгласен съм че по начина по който се "спасява" ТЕЦ МИ-2 той се убива. Защото има смисъл да наливаш пари само там където търсиш устойчиво решение, а нашите "юнаци" само реагират на криза, което влошава перспективата за намиране на вярното решение. Наливането на пари без решение е като морфин на терминално болен.
А ТЕЦ "МИ-2" има бъдеще в модернизация чрез по-нови технолологии и плавен преход. Ако втората част от уравнението - опцията за плавен преход - я няма, значи правителството съзнателно води нещата до преднамерено абсурден край при който хората остават с впечатление че освен да се наливат безумно стотици милиони лева друг път няма. И така бездействието се превръща в съучастие в убийството на мощности и деструкцията на регионалните баланси в три области.
Нещо повече, дори може да се мисли, че това е и стратегия, за да се оправдае АЕЦ "Белене" - зад претенциите за "зеленост" и "целесъобразност към климатичните цели". Идеята е обществената подкрепа за ТЕЦовете в Мариците да се оттегли, местния интерес да се противопостави на националния и т.н. Накрая нищоправещите управници, съзнателно проспали времето за реакция, ще тръснат на народа "прозрението" че половин милиард лева всяка година са нужни за да работи централата и хората, които не са експерти и които нямат общата картина и специфичните "пропуски" - ще се примирят.
Както и преди съм го казвал - не мога да допусна моите хора от Стара Загора да пострадат само защото една нова схема на гранд корупция се заформя в София. Депутатите от Заарата, кмета, нищо че е от ГЕРБ, и всички зааралии, трябва да разберат че разиграват съдбата на този град.
Дори не на покер, а на белот на стар вестник с белязани карти.

Comments

Popular posts from this blog

Независимая Газета: "Изгубените руски илюзии по отминаващата епоха За самопознанието на Русия са необходими знания, а не митове автор"

Валерий Гарбузов - директор на Института за САЩ и Канада Отминаването на една епоха води със себе си много неща: илюзиите и надеждите умират, митовете се разрушават, появяват се нови реалности и се променя средата на живот. Това, с което са живели поколенията, се забравя. Често управляващите елити на авторитарните и тоталитарните политически режими съзнателно формират утопични представи и митове, които целенасочено се разпространяват сред масите. Подобна масова манипулация на общественото съзнание веднага поражда утопично възприятие за света у милиони хора, което позволява да се обединят разнородни политически и социални групи около национален лидер в името на определена цел. В същото време тя е и мощен инструмент за дългосрочно запазване на личната власт. И руската история в никакъв случай не прави изключение тук. За никого не е тайна, че обвинението във външнополитически експанзионизъм никога не е напускало Русия, преследвайки я през цялото ѝ историческо развитие. Именно той се превр

Ще успее ли метежът на Пригожин?

Острият тон в изявлението на Путин по отношение на опита за преврат на Пригожин ( след заканата да смени Путин метежът може да се нарече и преврат ) може да се окаже неефективен, тъй като идва твърде късно и няма достатъчно силно въздействие. Въпреки че твърдата реторика е подходяща, тя може да не възпре Пригожин. Путин винаги е реагирал остро когато е под натиск, но този път е различен, тъй като той вече не притежава цялата власт. Опитът за преврат назряваше от известно време, особено след като Путин и Шойгу наредиха Ч ВК "Вагнер" да премине под контрола на Министерството на отбраната до края на юни. Тази директива отгоре на практика целеше да лиши Пригожин, ключов играч в борбата за властта и наследството на Путин, от единственото му предимство. ЧВК Вагнер , финансирана от руски олигарси и бюджета на Министерството на отбраната, естествено се превърна в огромна сила по време на военните операции в Украйна. Съперничеството между Пригожин и началника на Генералния щаб Ге

Марк Холингсуърт, The Spectator: Подобно на Русия на Путин, България се е превърнала в мафиотска държава

Протест срещу Путин в България В историческа реч пред Конгреса на САЩ на 12 март 1947 г. президентът Труман разглежда застрашителното разпространение на комунизма и съветск ата окупация на Източна Европа. Известна като "Доктрината Труман", той представя бойните линии на Студената война като борба между автокрацията и демокрацията - нещо, което днес звучи странно в Украйна. Съветският "начин на живот се основава на волята на едно малцинство, наложена със сила на мнозинството", заявява президентът Труман. "Той се основава на терор и потисничество, контролирана преса и радио, фиксирани избори и потискане на личните свободи... Свободните народи по света очакват от нас подкрепа за запазване на техните свободи". Неотдавнашни проучвания на общественото мнение показаха, че 80 % от българите смятат корупцията за широко разпространена . Днес страната в Европейския съюз, която най-много прилича на тази авторитарна деспотична държава, е България, която е изпра