Skip to main content

Главният прокурор срещу разследване на Европейската комисия - тъжни констатации

Това е жалбата на БЕХ и дружества в прокуратурата срещу Сашо Дончев в качеството му на изпълнителен директор на Овергаз за това, че се жалвал срещу БЕХ, Булгартрансгаз и Булгаргаз за злоупотреба с господстващо положение - това пък е линк към жалбата в ЕК на Овергаз - .
Едно към едно темите, по които ЕК разследва Газпром - за злоутреба с господстващо положение и отказ на достъп до инфруструктура. 
Кой може да спори с това - при положение, че няма и кубически метър природен газ който е да транзитират от друг освен Газекспорт? 
За това БЕХ и сие държат под сурдинка цялата тема с отговора до ЕК на писмото на Газпром, а именно защото самите БЕХ и компании са обект на антимонополно разследване по подобни теми.
Сега служебното правителство прибягва до главния прокурор в присъствието на руски консул за да натисне Овергаз да оттегли молбата си, тъй като се създавали рискове за доставките и националната сигурност !? - дестабилизиране на газовия пазар !?, както и застрашаване на финансово-икономическата състоятелност на енергийните ни дружества. Последното е напълно вярно защото глобата от 10 процента от приходите се наложи вече няма да има спасение. И това си е ново КТБ. 
От тук Овергаз, според жалещите се в прокуратурата шефове на БЕХ и дъщерни компании, умишлено целял да създаде затруднения на изпълнителната власт !? Все едно е извадено от съветски времена - лошите кулаци пречат на народната власт. Дончев пречи на правителство и лично на Първия. Това е класически донос - ако младите не знаят - това е примерът. Друга класика е текстът, че са загрижени не за друго, а за социалния мир!?. Това е зле прикрита заплаха, че ако прокуратура и друга власт не се разчистят терена ще падне правителството и ще тръгнат протести.
Задавам следните въпроси на служебния министър, на шефовете на българските енергийни дружества и търкащи покрай тях ръце олигарси, които се надяват покрая суматохата да забогатеят за наша сметка, като пътьом обслужват руски интереси?
Намерете разлики между разследването на ЕК срещу Газпром и на ЕК срещу Вас. Да се досещате, че Вашият монопол е производен на газпромовския монопол и, че ревностната защита на статукво е всъщност неприкрита защита на позициите на Газпром срещу усилията на ЕК да либерализира и диверсифицира газовия пазар у нас?
Най-голямата опасност за сигурността на доставките е нереформирания пазар и неадекватната политика на енергийните ни дружества, които хем не дават друг да навлиза на пазара на природен газ, хем сами не могат да свършат работа или ако я вършат стигаме до 30 процента увеличения. 
Запомнете, българският национален интерес се определя не в кабинетите на шефове на държавни енергийни дружества, а на равнище потребители. БЕХ, Булгаргаз и Булгартрансгаз само обслужват този първичен интерес. 
Вие не сте незаменими, нито компаниите, които ръководите. Няма нужда от междуправителствени споразумения, заради които да държим министерства на енергетиката. Газпром доставя газ на най-ниски цени в Западна Европа и там никъде няма намеса на правителствата или споразумения между тях. 
Ако утре няма Булгаргаз, ще се намерят поне десет фирми, които да се борят за правото да продадат своя газ на крайните потребители. Ако Булгартрансгаз не е достатъчно гъвкава и активна за да осигури достъп на неруски клиенти до капацитети на пренос и тези капацитети не бъдат разблокирани за ползване в незаетата част, компаниите ще ни заобикалят или както става у нас - ще използват договорите на Газекспорт за да транзитират газ през България!? 
Вместо Чирен ще ползват газохранилищата в съседни страни и Украйна и най-вече българските потребители няма да могат да усетят ползата на конкуренцията на различни доставчици, по различни маршрути.
По повод на кризисната ситуация от края на 2015 година питам простичко - ето сега няма посредници и какво от това?
При положение че цената на природния газ в Европа или спада или се увеличава с малко, у нас тя расте с 30%. Факт е, че посредниците натоварват сметката, която крайния потребител плаща. Но най-много товарят тази сметка - на данъкоплатеца и на потребителя - корупцията и неефективното управление. Хората на Запад именно за това си плащат на професионални управленци достатъчно добре за да бъдат сигурни, че от незнание или неумение или от корист няма да бъдат "благословени" с енергийни сметки в стратосферата.
А сега си отговорете след всичко посочено по-горе - какво мислите ли, че ще бъде становището на БЕХ, Булгаргаз и Булгартрансгаз по предложението на Газпром за обвързващ ангажименти по делото за злоупотреба с монополно положение, имайки пред вид, че и трите ни енергийни дружества се намират по-скоро от страната на Газпром, отколкото от страната на Европейската комисия и българските потребители..
И като такива са заплашени да бъдат глобени с 10 процента от приходите си, които ние ще платим?
Кой в случая защитава българския национален интерес - този на потребителите и данъкоплатците - жалбоподателите или защитници на монопола на Газпром?

Comments

Popular posts from this blog

Независимая Газета: "Изгубените руски илюзии по отминаващата епоха За самопознанието на Русия са необходими знания, а не митове автор"

Валерий Гарбузов - директор на Института за САЩ и Канада Отминаването на една епоха води със себе си много неща: илюзиите и надеждите умират, митовете се разрушават, появяват се нови реалности и се променя средата на живот. Това, с което са живели поколенията, се забравя. Често управляващите елити на авторитарните и тоталитарните политически режими съзнателно формират утопични представи и митове, които целенасочено се разпространяват сред масите. Подобна масова манипулация на общественото съзнание веднага поражда утопично възприятие за света у милиони хора, което позволява да се обединят разнородни политически и социални групи около национален лидер в името на определена цел. В същото време тя е и мощен инструмент за дългосрочно запазване на личната власт. И руската история в никакъв случай не прави изключение тук. За никого не е тайна, че обвинението във външнополитически експанзионизъм никога не е напускало Русия, преследвайки я през цялото ѝ историческо развитие. Именно той се превр

Ще успее ли метежът на Пригожин?

Острият тон в изявлението на Путин по отношение на опита за преврат на Пригожин ( след заканата да смени Путин метежът може да се нарече и преврат ) може да се окаже неефективен, тъй като идва твърде късно и няма достатъчно силно въздействие. Въпреки че твърдата реторика е подходяща, тя може да не възпре Пригожин. Путин винаги е реагирал остро когато е под натиск, но този път е различен, тъй като той вече не притежава цялата власт. Опитът за преврат назряваше от известно време, особено след като Путин и Шойгу наредиха Ч ВК "Вагнер" да премине под контрола на Министерството на отбраната до края на юни. Тази директива отгоре на практика целеше да лиши Пригожин, ключов играч в борбата за властта и наследството на Путин, от единственото му предимство. ЧВК Вагнер , финансирана от руски олигарси и бюджета на Министерството на отбраната, естествено се превърна в огромна сила по време на военните операции в Украйна. Съперничеството между Пригожин и началника на Генералния щаб Ге

Марк Холингсуърт, The Spectator: Подобно на Русия на Путин, България се е превърнала в мафиотска държава

Протест срещу Путин в България В историческа реч пред Конгреса на САЩ на 12 март 1947 г. президентът Труман разглежда застрашителното разпространение на комунизма и съветск ата окупация на Източна Европа. Известна като "Доктрината Труман", той представя бойните линии на Студената война като борба между автокрацията и демокрацията - нещо, което днес звучи странно в Украйна. Съветският "начин на живот се основава на волята на едно малцинство, наложена със сила на мнозинството", заявява президентът Труман. "Той се основава на терор и потисничество, контролирана преса и радио, фиксирани избори и потискане на личните свободи... Свободните народи по света очакват от нас подкрепа за запазване на техните свободи". Неотдавнашни проучвания на общественото мнение показаха, че 80 % от българите смятат корупцията за широко разпространена . Днес страната в Европейския съюз, която най-много прилича на тази авторитарна деспотична държава, е България, която е изпра