Skip to main content

Главният прокурор срещу разследване на Европейската комисия - тъжни констатации

Това е жалбата на БЕХ и дружества в прокуратурата срещу Сашо Дончев в качеството му на изпълнителен директор на Овергаз за това, че се жалвал срещу БЕХ, Булгартрансгаз и Булгаргаз за злоупотреба с господстващо положение - това пък е линк към жалбата в ЕК на Овергаз - .
Едно към едно темите, по които ЕК разследва Газпром - за злоутреба с господстващо положение и отказ на достъп до инфруструктура. 
Кой може да спори с това - при положение, че няма и кубически метър природен газ който е да транзитират от друг освен Газекспорт? 
За това БЕХ и сие държат под сурдинка цялата тема с отговора до ЕК на писмото на Газпром, а именно защото самите БЕХ и компании са обект на антимонополно разследване по подобни теми.
Сега служебното правителство прибягва до главния прокурор в присъствието на руски консул за да натисне Овергаз да оттегли молбата си, тъй като се създавали рискове за доставките и националната сигурност !? - дестабилизиране на газовия пазар !?, както и застрашаване на финансово-икономическата състоятелност на енергийните ни дружества. Последното е напълно вярно защото глобата от 10 процента от приходите се наложи вече няма да има спасение. И това си е ново КТБ. 
От тук Овергаз, според жалещите се в прокуратурата шефове на БЕХ и дъщерни компании, умишлено целял да създаде затруднения на изпълнителната власт !? Все едно е извадено от съветски времена - лошите кулаци пречат на народната власт. Дончев пречи на правителство и лично на Първия. Това е класически донос - ако младите не знаят - това е примерът. Друга класика е текстът, че са загрижени не за друго, а за социалния мир!?. Това е зле прикрита заплаха, че ако прокуратура и друга власт не се разчистят терена ще падне правителството и ще тръгнат протести.
Задавам следните въпроси на служебния министър, на шефовете на българските енергийни дружества и търкащи покрай тях ръце олигарси, които се надяват покрая суматохата да забогатеят за наша сметка, като пътьом обслужват руски интереси?
Намерете разлики между разследването на ЕК срещу Газпром и на ЕК срещу Вас. Да се досещате, че Вашият монопол е производен на газпромовския монопол и, че ревностната защита на статукво е всъщност неприкрита защита на позициите на Газпром срещу усилията на ЕК да либерализира и диверсифицира газовия пазар у нас?
Най-голямата опасност за сигурността на доставките е нереформирания пазар и неадекватната политика на енергийните ни дружества, които хем не дават друг да навлиза на пазара на природен газ, хем сами не могат да свършат работа или ако я вършат стигаме до 30 процента увеличения. 
Запомнете, българският национален интерес се определя не в кабинетите на шефове на държавни енергийни дружества, а на равнище потребители. БЕХ, Булгаргаз и Булгартрансгаз само обслужват този първичен интерес. 
Вие не сте незаменими, нито компаниите, които ръководите. Няма нужда от междуправителствени споразумения, заради които да държим министерства на енергетиката. Газпром доставя газ на най-ниски цени в Западна Европа и там никъде няма намеса на правителствата или споразумения между тях. 
Ако утре няма Булгаргаз, ще се намерят поне десет фирми, които да се борят за правото да продадат своя газ на крайните потребители. Ако Булгартрансгаз не е достатъчно гъвкава и активна за да осигури достъп на неруски клиенти до капацитети на пренос и тези капацитети не бъдат разблокирани за ползване в незаетата част, компаниите ще ни заобикалят или както става у нас - ще използват договорите на Газекспорт за да транзитират газ през България!? 
Вместо Чирен ще ползват газохранилищата в съседни страни и Украйна и най-вече българските потребители няма да могат да усетят ползата на конкуренцията на различни доставчици, по различни маршрути.
По повод на кризисната ситуация от края на 2015 година питам простичко - ето сега няма посредници и какво от това?
При положение че цената на природния газ в Европа или спада или се увеличава с малко, у нас тя расте с 30%. Факт е, че посредниците натоварват сметката, която крайния потребител плаща. Но най-много товарят тази сметка - на данъкоплатеца и на потребителя - корупцията и неефективното управление. Хората на Запад именно за това си плащат на професионални управленци достатъчно добре за да бъдат сигурни, че от незнание или неумение или от корист няма да бъдат "благословени" с енергийни сметки в стратосферата.
А сега си отговорете след всичко посочено по-горе - какво мислите ли, че ще бъде становището на БЕХ, Булгаргаз и Булгартрансгаз по предложението на Газпром за обвързващ ангажименти по делото за злоупотреба с монополно положение, имайки пред вид, че и трите ни енергийни дружества се намират по-скоро от страната на Газпром, отколкото от страната на Европейската комисия и българските потребители..
И като такива са заплашени да бъдат глобени с 10 процента от приходите си, които ние ще платим?
Кой в случая защитава българския национален интерес - този на потребителите и данъкоплатците - жалбоподателите или защитници на монопола на Газпром?

Comments

Popular posts from this blog

Петдесет души промениха Цацаров?

След реакцията днес на главния прокурор Цацаров все повече се убеждавам, че най-големият му проблем е собствената му преценка за стореното, за това което ще остави. Защото всички искаме след себе си да оставим някаква диря. Пък има и семейство, близки - които болезнено четат мнението и оценките на обществото за него. И това е по-силно от зависимостите от когото и да било. Опитайте се да му помогнете като се сетите за едно голямо дело със свършена работа на прокуратурата - от разкриването на престъплението, до съда. За някаква значима позиция по обществено значим проблем. Сега пиарите трескаво търсят поводи за да излъскат имиджа и опира да лична намеса в темата за уседналостта при регистрацията на учениците в софийските училища. Каква отчаяна нужда от добра дума и внимание? За сметка на това списъкът от несвършена работа - това, за което му плащат - е огромен и той се пълни всеки ден. Последните бяха бездействието на прокуратурата и пренебрегването на осемте жалби на убитата Виола. Не…

Фактор: Паметници и памет - потисничество чрез пленяване на историята

Линк към оригинала във Фактор

Посланическият пост в Москва ми даде възможност не само да получа много информация, но да я поставя в контекст. Неизбежно се потопих в темата за историческата свързаност между България и Русия като база върху която стъпват и се развиват отношенията между съвременните поколения.
Много може да се напише, защото твърде малко се знае. Учили са ни едностранна, силно манипулирана история, в която са ни спестени много важни страници.
Темата с вечно недостатъчната признателност е толкова експлоатирана, дори изнасилвана за да обслужва конюнктурни политически нужди, че не оставя много място за спокоен и балансиран прочит. А пораженията върху националната ни памет и народопсихология са огромни. Вместо да терапираме симптомите, ние задълбочаваме заболяването - пример за това са дебатите около паметника на Александър Втори в Свищов.
Формиране на българската нация след освобождението е продължителен и в мното отношение незавършен процес. Гласовита част от обществото от…