Skip to main content

Главният прокурор срещу разследване на Европейската комисия - тъжни констатации

Това е жалбата на БЕХ и дружества в прокуратурата срещу Сашо Дончев в качеството му на изпълнителен директор на Овергаз за това, че се жалвал срещу БЕХ, Булгартрансгаз и Булгаргаз за злоупотреба с господстващо положение - това пък е линк към жалбата в ЕК на Овергаз - .
Едно към едно темите, по които ЕК разследва Газпром - за злоутреба с господстващо положение и отказ на достъп до инфруструктура. 
Кой може да спори с това - при положение, че няма и кубически метър природен газ който е да транзитират от друг освен Газекспорт? 
За това БЕХ и сие държат под сурдинка цялата тема с отговора до ЕК на писмото на Газпром, а именно защото самите БЕХ и компании са обект на антимонополно разследване по подобни теми.
Сега служебното правителство прибягва до главния прокурор в присъствието на руски консул за да натисне Овергаз да оттегли молбата си, тъй като се създавали рискове за доставките и националната сигурност !? - дестабилизиране на газовия пазар !?, както и застрашаване на финансово-икономическата състоятелност на енергийните ни дружества. Последното е напълно вярно защото глобата от 10 процента от приходите се наложи вече няма да има спасение. И това си е ново КТБ. 
От тук Овергаз, според жалещите се в прокуратурата шефове на БЕХ и дъщерни компании, умишлено целял да създаде затруднения на изпълнителната власт !? Все едно е извадено от съветски времена - лошите кулаци пречат на народната власт. Дончев пречи на правителство и лично на Първия. Това е класически донос - ако младите не знаят - това е примерът. Друга класика е текстът, че са загрижени не за друго, а за социалния мир!?. Това е зле прикрита заплаха, че ако прокуратура и друга власт не се разчистят терена ще падне правителството и ще тръгнат протести.
Задавам следните въпроси на служебния министър, на шефовете на българските енергийни дружества и търкащи покрай тях ръце олигарси, които се надяват покрая суматохата да забогатеят за наша сметка, като пътьом обслужват руски интереси?
Намерете разлики между разследването на ЕК срещу Газпром и на ЕК срещу Вас. Да се досещате, че Вашият монопол е производен на газпромовския монопол и, че ревностната защита на статукво е всъщност неприкрита защита на позициите на Газпром срещу усилията на ЕК да либерализира и диверсифицира газовия пазар у нас?
Най-голямата опасност за сигурността на доставките е нереформирания пазар и неадекватната политика на енергийните ни дружества, които хем не дават друг да навлиза на пазара на природен газ, хем сами не могат да свършат работа или ако я вършат стигаме до 30 процента увеличения. 
Запомнете, българският национален интерес се определя не в кабинетите на шефове на държавни енергийни дружества, а на равнище потребители. БЕХ, Булгаргаз и Булгартрансгаз само обслужват този първичен интерес. 
Вие не сте незаменими, нито компаниите, които ръководите. Няма нужда от междуправителствени споразумения, заради които да държим министерства на енергетиката. Газпром доставя газ на най-ниски цени в Западна Европа и там никъде няма намеса на правителствата или споразумения между тях. 
Ако утре няма Булгаргаз, ще се намерят поне десет фирми, които да се борят за правото да продадат своя газ на крайните потребители. Ако Булгартрансгаз не е достатъчно гъвкава и активна за да осигури достъп на неруски клиенти до капацитети на пренос и тези капацитети не бъдат разблокирани за ползване в незаетата част, компаниите ще ни заобикалят или както става у нас - ще използват договорите на Газекспорт за да транзитират газ през България!? 
Вместо Чирен ще ползват газохранилищата в съседни страни и Украйна и най-вече българските потребители няма да могат да усетят ползата на конкуренцията на различни доставчици, по различни маршрути.
По повод на кризисната ситуация от края на 2015 година питам простичко - ето сега няма посредници и какво от това?
При положение че цената на природния газ в Европа или спада или се увеличава с малко, у нас тя расте с 30%. Факт е, че посредниците натоварват сметката, която крайния потребител плаща. Но най-много товарят тази сметка - на данъкоплатеца и на потребителя - корупцията и неефективното управление. Хората на Запад именно за това си плащат на професионални управленци достатъчно добре за да бъдат сигурни, че от незнание или неумение или от корист няма да бъдат "благословени" с енергийни сметки в стратосферата.
А сега си отговорете след всичко посочено по-горе - какво мислите ли, че ще бъде становището на БЕХ, Булгаргаз и Булгартрансгаз по предложението на Газпром за обвързващ ангажименти по делото за злоупотреба с монополно положение, имайки пред вид, че и трите ни енергийни дружества се намират по-скоро от страната на Газпром, отколкото от страната на Европейската комисия и българските потребители..
И като такива са заплашени да бъдат глобени с 10 процента от приходите си, които ние ще платим?
Кой в случая защитава българския национален интерес - този на потребителите и данъкоплатците - жалбоподателите или защитници на монопола на Газпром?

Comments

Popular posts from this blog

Отворено "кърваво" писмо до башбаканинът Борисов относно вампира Белене

Ваше превъзходителство,

Превъзходителство, защото превъзхождате всички българи по възможността да влияете върху съдбоносни за мен и за моите съграждани въпроси, сред които се откроява вампира Белене. Никой от нас не е упълномощил когото и да било от вас на избори, да преговоря от наше име и да рестартира трупът на проекта Белене. В този смисъл нямате изрично пълномощия от народа.
Ваше, защото не сте мой, макар че частица от мен винаги се е надявала, че в критични моменти здравия разум на момчето от Банкя ще надделее. Очевидно съм се лъгал и коренните инстинкти са отстъпили място на "съображения" и на "занаята на властимащия", научен на жълтите павета или в луксозните коли.
Както мнозина членове и симпатизанти на ГЕРБ, някои от нас са вярвали, че в тази игра на надиграване с петата колона на Русия - олигарсите - политически и бизнес, ще съумеете да сложите най-отпред националните интереси и да опазите Отечеството, като възрожденците в онези времена.
Време е да мисли…

Декларация на гръцкото Министерство на външните работи, която не забелязаха у нас

"... Към момента Русия изглежда неспособна да разбере принципите на гръцката външна политика. Откакто стана съюзник на Турция, снабдявяйки я със значителни придобивки в сектора за сигурност, Русия забележимо се раздалечи от предишните си позиции, които характеризираха Гръцко-Руските отношения през последните 190 години.  Изглежда Русия не разбира, че Гърция има свои собствени интереси и критерии в международната политика. В този контекст би трябвало да се разглежда руското решение да се изгонят служители на Гръцкото посолство в Москва. Решението на руското външно министерство, за разлика от това на Гърция, което беше базирано на специфични доказателства за нелегална и необичайна активноста на руски официални лица и граждани в Гърция, не беше базирано на каквито и да е доказателства.  Дори обратното, решението на руската страна е произволно и отмъстително. Ние искаме да напомним на нашите руски приятели, че нито една страна в света няма да търпи:  а) подкупването на държавни служители  …

Разследващите журналисти и полицаи - от двете страни на битката срещу корупцията

Защо ще отида на протеста в понеделник от 6 часа вечерта.? Последният ми мотив беше този разпасал се началник от полицията Спиридонов, който живее на друга планета и има нахалството да заповядва уважение от телевизора. Особено ме нервира претенцията му, че полицаите и неговите хора са стражите на народа срещу корупцията и престъпността, за което обществото им дължи поклон, а журналистите са "втора ръка" и трябва да се подчиняват и извиняват. Първо, нито този Спиридонов, нито неговите началници или полицаи нямат някакъв принос към битката с корупцията, с грабежите и насилието. Тя затова е системен проблем, защото корупцията се храни от тяхното бездействие и неефективност.. Ако проследим публикациите на Бивол по този казус и сигналите, които са подавали можем да видим, че вместо разследване и действия, БОП-аджиите се предупредили засегнатите фирми, които започват да изнасят документи и да ги горят. И сега задържат документите за да гарантират, че те няма да попаднат в "некор…