Skip to main content

Постелекторални размисли - истинската битка да бъдещето на България предстои

Линк към оригинала - блокиран за достъп през Фейсбук

Имаме нов президент - но нищо от основните ни проблеми не е решено.
Анализите, че ГЕРБ са най-голямата политическа сила и ще спечелят нови парламентарни избори, не отчитат новата политическа ситуация и обществените настроения. 
Да обобщим
Генерал Радев спечели, но с подкрепа далеч извън БСП -.т.е. ако поиска той може да бъде достатъчно самостоятелен. 
Магията ГЕРБ не действа. При тях както и при всяка партия на властта - падането на популярността и електоралната подкрепа е самоускоряващ се процес. Когато хората "помиришат", че в гласа за ГЕРБ няма сигурност, няма бъдещи държавни служби и проекти, те ще се преориентират, при това масово към следващите.
Този избор за кмет в Младост е изключително показателен за тенденциите, които ще произведат нов Парламент. Само се чакат новите играчи.
И тук е проблем на демократичните и прореформистки кръгове - те трудно ще намерят новите идеи и лидери. Новият проект на Кънев и сие от това което се чува и от хората, които го промотират не решава нищо. Прави същата грешка като Борисов - не гледат нагласите за отрицателен вот.
ГЕРБ тръгна надолу към съдбата на НДСВ и СДС - те дори не са нормална партия, а група по интерес. Основната причина, че всичко там зависи и е функция на Лидера, но управляваха достатъчно дълго за да уморят избирателите от своята нерешителност и неспособност да се променя съгласно обстоятелствата. В 2014 година получиха нов шанс и ... нищо не направиха. Идват следващите.
До тук с добрата новина.

За тези които са много еуфорични от победата на Радев да припомним три тревожни факта. Предупреждавам - изложеното по-долу изисква първо да се осмисли а след това да се хващате за идеологическия кобур
Без значение дали той го прави съзнателно или не, но на практика възроди БСП - това за което предупреждавах. Архитектите на прехода виждайки че оригиналния модел за управление бе напълно изчерпан /Борисов е част от него/, се върнаха на оригиналната базова структура - БСП в опит да реализират ъпгрейд на стария модел, с нови лица и стари цели. 

Помните ли говорих за новата Ялта - ето Ви сега слагат напред Радев, но най-важното тепърва предстои - да поставят и БСП на власт. Тълкуват идването на Тръмп на власт като дявола евангелието, като всичко е гарнирана с някакви абсурди, че Путин владее света и със сигурност ще договори, включително и за тях, нова Ялта - в рамките на която същите стари влъхви да осигурят свободен от влиянието на Запада периметър за действия на олигарси, на хранители на Тялото и най-вече на механизми за възпроизводство на властта. 
В този смисъл антисистемността на Радев е условна, защото бе издигнат и е част от проект на професионални политинженери, подкрепен от олигарси, да се върнат БСП и ДПС- като носеща политическа структура на властта на задкулусието. 
Който смята, че БСП и ДПС са анти-система - да намери дрегер и да направи алкохолна проба. Вярно е, че БСП избра Радев и сключи сделка с него, а не обратното, но фактите остават
Румен Радев е част от кремълски проект /лабораторията на Сурков/, но не е сигурно, че ще играе както му е отредено. Изобщо класиката при Путин е да получава различно от това, в което е инвестирал. Скоро ще станат ясни факти за операция "президент", не е нужно да приемате всичко на вяра - следете новините. Ангажиментите, които са поемали Първанов и Нинова се си техни.
Трето, най-големият проблем е липсата на мобилизация извън БСП - профанира се идеята за нов проект в дясно, който да замени съществуващите. На първо време, всяка нова идея в тази плоскост ще срещне ожесточена съпротива на ГЕРБ, РБ и ДСБ, които естествено ще настояват, че те са единственото решение. Истината е, че всички партийни структури са напълно амортизирани.
Тъй като нямам политически амбиции, говоря свободно и надявам се, безпристрастно. 

Третата, но най-важна част от кремълския проект е смяната на властта в Парламента и връщане на тройната коалиция на власт - именно там трябва да бъде битката. Там ще работя - имам цялостна концепция - която стъпва върху идеята, че новият проект не може да бъде идеологически, да борави само или основно с понятията на прехода, около които се формираха политически проекти вече са изчерпани - не може само с чист и ексклузивен антикомунизъм /новите поколения изобщо не вярват, че това е проблем, освен ако не се разпознаят съвременните му форми - корупция, медиен тоталитаризъм/, евроатлантизъм /ако не се обяснят ползите му или това което наричам икономика и социология на евроатлантизма/ или антипутинизъм /отново ако не се направи връзката между Русия и бедност у нас/, трябва да реализира модерен национализъм и основно да предложи нова икономическа доктрина извън употребените щампи до този момент.
Има доста изключително интересни неща в тази насока.

И накрая две думи за президента - дали е ресурс на промяната или на мимикриращото статукво. Тъй като е вече избран и като уважавам държавните институции да бъдем прагматични - да съдим по делата. 
Но президентът Радев няма как да спечели моята подкрепа, докато не се разграничи от хората, които работейки за него, блокираха достъпа до аналитичния ми блог във Фейсбук, хакнаха сайта Фактор, който публикува критични материали за него и с това показаха какви ценности имат и какво можем да очакваме от тях.
Той винаги може да каже, че не е знаел, но ако не може да контролира войските си какъв командир е?
Така, че доверие в аванс не давам, както направиха много хора от дясно или център, гласувайки за него. Вероятно защото не са имали горчивия личен опит, който аз имах.
И днес както и преди два дни казвам - Борисов е пътник, проблемът е, че ще инсталират нов Борисов на негово място и не се знае дали Радев не е този проект. И ние пак ще аплодираме.
Вие знаете ли примерно какво Радев мисли за възобновяването на Белене, за Южен поток, за монополното положение на Лукойл и Газпром, за грандкорупцията около КТБ и Виваком /това е национална сигурност тоже/
Избрахме "коть в мешке" - котка в чувал - но винаги е препоръчително веднъж избран да му дадем време да се докаже..
Помнете Рейгън - доверявай, но проверявай.

Сори, на празнуващите и "спечелилите". Особено с тезата, че България печели..

Comments

Popular posts from this blog

Отворено "кърваво" писмо до башбаканинът Борисов относно вампира Белене

Ваше превъзходителство,

Превъзходителство, защото превъзхождате всички българи по възможността да влияете върху съдбоносни за мен и за моите съграждани въпроси, сред които се откроява вампира Белене. Никой от нас не е упълномощил когото и да било от вас на избори, да преговоря от наше име и да рестартира трупът на проекта Белене. В този смисъл нямате изрично пълномощия от народа.
Ваше, защото не сте мой, макар че частица от мен винаги се е надявала, че в критични моменти здравия разум на момчето от Банкя ще надделее. Очевидно съм се лъгал и коренните инстинкти са отстъпили място на "съображения" и на "занаята на властимащия", научен на жълтите павета или в луксозните коли.
Както мнозина членове и симпатизанти на ГЕРБ, някои от нас са вярвали, че в тази игра на надиграване с петата колона на Русия - олигарсите - политически и бизнес, ще съумеете да сложите най-отпред националните интереси и да опазите Отечеството, като възрожденците в онези времена.
Време е да мисли…

Декларация на гръцкото Министерство на външните работи, която не забелязаха у нас

"... Към момента Русия изглежда неспособна да разбере принципите на гръцката външна политика. Откакто стана съюзник на Турция, снабдявяйки я със значителни придобивки в сектора за сигурност, Русия забележимо се раздалечи от предишните си позиции, които характеризираха Гръцко-Руските отношения през последните 190 години.  Изглежда Русия не разбира, че Гърция има свои собствени интереси и критерии в международната политика. В този контекст би трябвало да се разглежда руското решение да се изгонят служители на Гръцкото посолство в Москва. Решението на руското външно министерство, за разлика от това на Гърция, което беше базирано на специфични доказателства за нелегална и необичайна активноста на руски официални лица и граждани в Гърция, не беше базирано на каквито и да е доказателства.  Дори обратното, решението на руската страна е произволно и отмъстително. Ние искаме да напомним на нашите руски приятели, че нито една страна в света няма да търпи:  а) подкупването на държавни служители  …

Разследващите журналисти и полицаи - от двете страни на битката срещу корупцията

Защо ще отида на протеста в понеделник от 6 часа вечерта.? Последният ми мотив беше този разпасал се началник от полицията Спиридонов, който живее на друга планета и има нахалството да заповядва уважение от телевизора. Особено ме нервира претенцията му, че полицаите и неговите хора са стражите на народа срещу корупцията и престъпността, за което обществото им дължи поклон, а журналистите са "втора ръка" и трябва да се подчиняват и извиняват. Първо, нито този Спиридонов, нито неговите началници или полицаи нямат някакъв принос към битката с корупцията, с грабежите и насилието. Тя затова е системен проблем, защото корупцията се храни от тяхното бездействие и неефективност.. Ако проследим публикациите на Бивол по този казус и сигналите, които са подавали можем да видим, че вместо разследване и действия, БОП-аджиите се предупредили засегнатите фирми, които започват да изнасят документи и да ги горят. И сега задържат документите за да гарантират, че те няма да попаднат в "некор…