Skip to main content

Пеевски и Доган са решени на всичко за да реализират държавно-олигархичен модел у нас

Рязкото ускоряване на делото срещу Дянков, Трайков и Прокопиев и готвената присъда на 28 юни е знак за последния щурм по плана Решетников, реализиран през Доган и Пеевски. Стратегическият замисъл на Москва не е България да излезе от НАТО, това е прекалено амбициозна задача, дори и за Путин. Целта е това членството и най-вече ресурсът, който той дава за независима политика спрямо Русия, да се подмени и обезсили. Тъй като Русия не може да бъде Съветски съюз, новият модел на влияе през държавно олигархичен модел, трябва да се самофинансира, включително с пари от Запад или от българския бюджет или потребители. Примерно през по-високи цени на горива и газ, и изкуствено съхраняване на пазарните дялове на контролирани от Русия компании или осигуряване на разпределителни позиции във властта на близки до модела политици и олигарси.
Още през февруари 2016 година Путин предаде през своя пратеник Решетников до Доган и Борисов основното послание - трябва да се неутрализират и извадят от уравнението всички, които могат да бъдат заплаха - както бизнесмени, които са интегрирани в глобалната икономика и поради това, могат да финансират медии и партии, тоест да конкурират държавно-олигархичния капитализъм, така и политици и общественици, които привързват България към западните ценности и търсят равноправие и независимост спрямо руските интереси.
Прокуратурата е сърцевина на този план. Спецсъда и спецпрокуратурата още повече. Контролираният Парламент също.
Атакуваха Симеон Дянков, който е възможно най-неконфликтния играч, вкаран в българската политика от Кристалина Георгиева. Но и тя има грях че се е "продала" на американците. Така след това атакуваха и Дани Митов и Николай Ненчев.
Борисов има лична вина за Пеевски и новия модел, не само защото лично го е договарял, като условие за остане на власт, но и защото прогони прозападните люде в ГЕРБ от властта.
Дълго години този план се реализираше системно и неуморно от Цацаров след срещата му с Чайка, но апотеозът му е днес при Гешев. Нему е отродена ролята на крайцера "Аврора", да даде и реализира щурма към тоталното овладяване на ГЕРБ и БСП.
Следете развитията в пристанището на Доган във Варна. Там ще излязат такива таласъми на корупция и руско влияние, при това директно заплашващи националната сигурност, че ще се чудим дали някога изобщо сме влизали в НАТО. И в момента в който стане напечено, веднага ще скочат да купят нови 8 самолета или да сключат някаква "стратегическа" сделка.
Голямата картина е предстоящото отслабване на ГЕРБ на фона на властовите местастази на Пеевски. В същност възприятията за него като бизнесмен са нелепи, тъй като досега не е направил печеливш бизнес от нулата, да не говорим да го изнесе в чужбина или да партнира със западни компании. Но държавно-олигархичния модел отрежда на ДПС и Доган да играят проатлантическата сила, с което да узаконят претенцията на Пеевски да стане или назначи личен премиер, точно по начина, по който е назначил сега няколко министри, магистрати, депутати и т.н. В тази схема Борисов е просто фигурант, някакъв "мачо" с комплекси за величие. Цар без власт..
Този план беше на път да проработи - защото някой конкретни западни политици и дипломати се хванаха на капана Ф-16, че по него трябва да мерят интереса си, съответно отношението си към тандема Борисов - Пеевски. Дори имаха илюзиите, че в този брак Борисов може да се еманципира и да бъда "добрия".
Не за пръв път се сключват подобни стратегически сделки. Така навремето Луканов, след форсирания от него мораториум, който бе платен с масовото обедняване на българските граждани, постави Запада пред морална дилема да спасява потъвщата България. Така бе сключена и сделката - Западът да легитимира с мълчание или пасивност наследствените права на номеклатурата над властта у нас срещу сделка с МВФ и Световната банка и съгласие същата номенклатура да ни интегрира в западните структури.
Днес Доган и съюзника Борисов се стремят да договорят подобна сделка с Тръмп - ще купуваме Ф-16 и още оръжия, но срещу това трябва да ни оставят държавно-олигархичния модел, ДПС и Пеевски ще бъдат атлантици, Гешев ще се разправи през спецсъда със западните политици и бизнесмени, ЕС ще праща пари и всички други ще бъдат маргинали.
Ще оставят Борисов да ходи с пищов и да се прави на шериф на държавата.

Comments

Popular posts from this blog

Независимая Газета: "Изгубените руски илюзии по отминаващата епоха За самопознанието на Русия са необходими знания, а не митове автор"

Валерий Гарбузов - директор на Института за САЩ и Канада Отминаването на една епоха води със себе си много неща: илюзиите и надеждите умират, митовете се разрушават, появяват се нови реалности и се променя средата на живот. Това, с което са живели поколенията, се забравя. Често управляващите елити на авторитарните и тоталитарните политически режими съзнателно формират утопични представи и митове, които целенасочено се разпространяват сред масите. Подобна масова манипулация на общественото съзнание веднага поражда утопично възприятие за света у милиони хора, което позволява да се обединят разнородни политически и социални групи около национален лидер в името на определена цел. В същото време тя е и мощен инструмент за дългосрочно запазване на личната власт. И руската история в никакъв случай не прави изключение тук. За никого не е тайна, че обвинението във външнополитически експанзионизъм никога не е напускало Русия, преследвайки я през цялото ѝ историческо развитие. Именно той се превр

Ще успее ли метежът на Пригожин?

Острият тон в изявлението на Путин по отношение на опита за преврат на Пригожин ( след заканата да смени Путин метежът може да се нарече и преврат ) може да се окаже неефективен, тъй като идва твърде късно и няма достатъчно силно въздействие. Въпреки че твърдата реторика е подходяща, тя може да не възпре Пригожин. Путин винаги е реагирал остро когато е под натиск, но този път е различен, тъй като той вече не притежава цялата власт. Опитът за преврат назряваше от известно време, особено след като Путин и Шойгу наредиха Ч ВК "Вагнер" да премине под контрола на Министерството на отбраната до края на юни. Тази директива отгоре на практика целеше да лиши Пригожин, ключов играч в борбата за властта и наследството на Путин, от единственото му предимство. ЧВК Вагнер , финансирана от руски олигарси и бюджета на Министерството на отбраната, естествено се превърна в огромна сила по време на военните операции в Украйна. Съперничеството между Пригожин и началника на Генералния щаб Ге

Емейлите на Бабаков - диагноза на потъналата в мълчание власт на закулисието

  Хакнатите емейли на Бабаков би трябвало да предизвикат политически трусове у нас, и да пречистват, защото разкриват мрежа за проникване на Русия у нас на най-високите етажи на властта, най-съкровени тайни на политици, механизми за влияние, задкулисие, за които не знаете. В тях има доказателства и за престъпления, които представят и корупцията и пленената държава в пълната и светлина. Както се казва библията на властта. Премиерът Денков вчера говори за службите, които не работят срещу корупцията и престъпността. И това безспорно е така. Но службите не са първичните в този процес, те са пленени от политиците, които също мълчат по темата. Всички дружно мълчат и доказват себе си като част от това задкулисие. Да започнем - "гротеската" Радев, "исполин" в борбата срещу всяска корупция, в която не участва, мълчи като риба за Решетников, Воробьов и Бабаков /РВБ/- защото са пъпната връв на родната власт с Путин. Директно зачеркваме Радев от уравнението на справедливостта и