Skip to main content

Altetnatives & Analyses: България е откъсната от света при пазара на горивата - емблемата на олигархичната власт

Суровият петрол се срива, ние оставаме със стабилно високи цени. 
Действително няма по-ярък и прецизен измерител на равнището на плененост на държавата от олигархични интереси, на тотално господство на грандкорупцията от откъсването на вътрешния пазар на горивата от тенденциите на глобалния пазар. България де факто е извън този пазар.
Цените на бензиноколонките у нас отдавна не отразяват динамиката в цените на суровия петрол. Те де факто са същите както бяха, когато суровия петрол струваше над 70 долара за барел. А днес е наполовина!?
Разликата за сорта Уралс МЕД, който се търгува като референтен за рафинерията в Бургас се движи на днешните търгове между 34-36 долара на барел. Виж тук. И това не е от вчера, нито ще завърши утре.
Предишните подобни нива през 2008 година цените на бензина и дизела са се движили между 1,75 и 1,85 лева за литър. Виж тук. Отново да напомним, между този период и настощия по веригата на стойността на суровия нефт до краен продукт - бензин или дизел, не се е променило. Нито акцизите, нито данък добавена стойност, нито такси, нито мита, да не говорим за разходите по рафиниране. Тоест няма как да кажат, че има нещо скрито, което ние не разбираме.
Да видим какви са данните за цените на горивата за днес

Източник тук.
Знаете ли какви са сумите на умножената разлика между цените между 2008 година есента и сега по количества продадени горива годишно у нас - над 1 милиард лева!? Това е годишния данък корупция и пленен пазар, която българските потребители надплащат, над пазарно справедливата цена. 
Всички институции призвани да следят да няма злоупотреби с монополно положение, ценови паралелизъм и свръхпечалби са дефакто блокирани от корупционните схеми на властта, покровителствени от премиер, правителство, Парламент, главен прокурор, медии и задкулисие.
Тази колосална сума, при нормално управление, можеше да ни спести другата корупционна схема - тази с тол системата и да се насочи към по-добри пътища, заедно с повишените такси за транзита от тежкотоварни и други автомобили.
Да обърна внимание, че през по-високите цени на горивата у нас се извършва чутовно преразпределение на богатство, финансират се задкулисието на властта и най-вече обрича се България на бедност, тъй като по-високите цени на горивата отнемат конкурентноспособност на всеки български гражданин или компания. В последна сметка отнемат и непроизведен вътрешен продукт, заради "спъната" конкурентноспособност. 
Кумулативният пряк и непряк ефект от корупцията при горивата се измерва с повече от 5 милиарда лева годишно, ако се отчете високата средната енергоинтензивност и свръхчувствителност на икономиката ни към цените на енергията. 

Comments

Popular posts from this blog

Независимая Газета: "Изгубените руски илюзии по отминаващата епоха За самопознанието на Русия са необходими знания, а не митове автор"

Валерий Гарбузов - директор на Института за САЩ и Канада Отминаването на една епоха води със себе си много неща: илюзиите и надеждите умират, митовете се разрушават, появяват се нови реалности и се променя средата на живот. Това, с което са живели поколенията, се забравя. Често управляващите елити на авторитарните и тоталитарните политически режими съзнателно формират утопични представи и митове, които целенасочено се разпространяват сред масите. Подобна масова манипулация на общественото съзнание веднага поражда утопично възприятие за света у милиони хора, което позволява да се обединят разнородни политически и социални групи около национален лидер в името на определена цел. В същото време тя е и мощен инструмент за дългосрочно запазване на личната власт. И руската история в никакъв случай не прави изключение тук. За никого не е тайна, че обвинението във външнополитически експанзионизъм никога не е напускало Русия, преследвайки я през цялото ѝ историческо развитие. Именно той се превр

Ще успее ли метежът на Пригожин?

Острият тон в изявлението на Путин по отношение на опита за преврат на Пригожин ( след заканата да смени Путин метежът може да се нарече и преврат ) може да се окаже неефективен, тъй като идва твърде късно и няма достатъчно силно въздействие. Въпреки че твърдата реторика е подходяща, тя може да не възпре Пригожин. Путин винаги е реагирал остро когато е под натиск, но този път е различен, тъй като той вече не притежава цялата власт. Опитът за преврат назряваше от известно време, особено след като Путин и Шойгу наредиха Ч ВК "Вагнер" да премине под контрола на Министерството на отбраната до края на юни. Тази директива отгоре на практика целеше да лиши Пригожин, ключов играч в борбата за властта и наследството на Путин, от единственото му предимство. ЧВК Вагнер , финансирана от руски олигарси и бюджета на Министерството на отбраната, естествено се превърна в огромна сила по време на военните операции в Украйна. Съперничеството между Пригожин и началника на Генералния щаб Ге

Емейлите на Бабаков - диагноза на потъналата в мълчание власт на закулисието

  Хакнатите емейли на Бабаков би трябвало да предизвикат политически трусове у нас, и да пречистват, защото разкриват мрежа за проникване на Русия у нас на най-високите етажи на властта, най-съкровени тайни на политици, механизми за влияние, задкулисие, за които не знаете. В тях има доказателства и за престъпления, които представят и корупцията и пленената държава в пълната и светлина. Както се казва библията на властта. Премиерът Денков вчера говори за службите, които не работят срещу корупцията и престъпността. И това безспорно е така. Но службите не са първичните в този процес, те са пленени от политиците, които също мълчат по темата. Всички дружно мълчат и доказват себе си като част от това задкулисие. Да започнем - "гротеската" Радев, "исполин" в борбата срещу всяска корупция, в която не участва, мълчи като риба за Решетников, Воробьов и Бабаков /РВБ/- защото са пъпната връв на родната власт с Путин. Директно зачеркваме Радев от уравнението на справедливостта и