Skip to main content

Корупцията - лепилото на всички кризи

Както и предполагах кризисната терапия и пиар на управляващите имат за цел изолиране на протестния потенциал и укротяване на потенциала гневът да премине в протест и искане на отговорност. Схемата е елементарна - пренасищането на публичния дебат около катастрофата с всякакви експертизи, технически детайли, пикантерии, излишни познания за големина и формата на камъчета, пътни настилки и т.н. докато потънете в информация, която не можете да осмислите и да намерите изход в поведение и решение. Идеята е да се удавите в това "море", да загубите пътя и най-важното в съзнанието ви да изчезне фокуса върху главното, централното и обединяващото - а това е системната парализа в управлението, липса на процедури, правила и професионални критерии и разбира се корпуцията - като системообразуващ и системносвързащ фактор на всички кризи и скандали, на всеки микроетап от процеса на вземане на решения.
Нали изборът на неправилните камъчета е защото някой има изгода от това, защото някой е назначен без компетенция /пак заради пари/, защото премиер, министри назначават шефове на агенции не поради качествата и независимостта на мнения /което е единствената гаранция за правилни решения/, а за да контролират и наглеждат мрежи за източване на средства в посока партийни и лични кас, с които след това купуват изборите, управляват и задоволяват уравението на собственото си благоденствие.
Нали проектът на този път до Своге е калпав защото е даден на "наш", но некомпетентен човек, срещу малко пари, за да има повече нагоре по веригата. Нали ако го дадат на профи - той ще го направи така, че да струва по-скъпо и за Тях да не остане достатъчна "корупционна" горница. Нали пак по същата причина няма независими надзор и контрол на всеки етап /защото рискуват да прекъснат или съкратят корупционинте финансови потоци/. Нали за това горният и всякакъв друг слой на пътната настилка е изпълнен без спазване на технологична дисциплина, набързо, с по-некачествени материали /включително рециклиран асфалт, пак за да се спести и да има "нагоре" по веригата/. Как иначе с 50% от цената на поръчката да имате някакъв що годе качествен път?
Нали за това министърът на транспорта, министърът на регионалното развитие, на вътрешните работи ще "рапортуват" че проблемът не е при тях, защото и те са назначени да не променят и реформират Системата, а да я пазят - да вземат малкото "свое" и гарантират на по-големите от тях "Тяхното". Как по друг начин ще се появят тези между 5 и 10 милиарда лева, които всяка година осигуряват стандарта на този псевдоелит и на неговата кохорта от медийни, социални, политически и прочие охранители? Да се издържат фондации, писатели, спортисти, медии, НПО? Откъде да се вземат пари за луксозни къщи у нас и в чужбина /то затова казусът с "къщата" с Барселона е симптоматичен/, апартаменти, за скъпи коли, за яхти, за охрани, за покупка на съдии, прокурори и следователи.
Откъде, ако не от откраднатото и спестено от подобни държавни поръчки, които накрая завършват със смърт?
И след това нагло ще ви обвиняват, че като търсите отговорност "политизирате" случаите, а Сидеров ще твърди, че прекалено много внимание отделяте на катастрофите и загиналите.!?
Вашето и моето търпение е отговорно за всичко - и за жертвите и за корупцията, за разпадащата се държава и за загиващата нация. Няма външен фактор толкова мощен и толкова мотивиран, че да бъде в състояние да разруши страната, така както успешно го прави толерираната от самите нас корупция - от гранд /тази по високи етажи/ до битовата.
Това е гласуваната от вас стабилност - със стабилни жертви, стабилни кражби, стабилна липса на професионализъм, на мечти и перспектива.
Лечението е тотална реформа и смяна на системата и управляващите. Без протести никакви избори няма да променят статуквото.
Картагенът на Гранд Корупцията трябва да бъде разрушен.

Comments

Popular posts from this blog

Независимая Газета: "Изгубените руски илюзии по отминаващата епоха За самопознанието на Русия са необходими знания, а не митове автор"

Валерий Гарбузов - директор на Института за САЩ и Канада Отминаването на една епоха води със себе си много неща: илюзиите и надеждите умират, митовете се разрушават, появяват се нови реалности и се променя средата на живот. Това, с което са живели поколенията, се забравя. Често управляващите елити на авторитарните и тоталитарните политически режими съзнателно формират утопични представи и митове, които целенасочено се разпространяват сред масите. Подобна масова манипулация на общественото съзнание веднага поражда утопично възприятие за света у милиони хора, което позволява да се обединят разнородни политически и социални групи около национален лидер в името на определена цел. В същото време тя е и мощен инструмент за дългосрочно запазване на личната власт. И руската история в никакъв случай не прави изключение тук. За никого не е тайна, че обвинението във външнополитически експанзионизъм никога не е напускало Русия, преследвайки я през цялото ѝ историческо развитие. Именно той се превр

Ще успее ли метежът на Пригожин?

Острият тон в изявлението на Путин по отношение на опита за преврат на Пригожин ( след заканата да смени Путин метежът може да се нарече и преврат ) може да се окаже неефективен, тъй като идва твърде късно и няма достатъчно силно въздействие. Въпреки че твърдата реторика е подходяща, тя може да не възпре Пригожин. Путин винаги е реагирал остро когато е под натиск, но този път е различен, тъй като той вече не притежава цялата власт. Опитът за преврат назряваше от известно време, особено след като Путин и Шойгу наредиха Ч ВК "Вагнер" да премине под контрола на Министерството на отбраната до края на юни. Тази директива отгоре на практика целеше да лиши Пригожин, ключов играч в борбата за властта и наследството на Путин, от единственото му предимство. ЧВК Вагнер , финансирана от руски олигарси и бюджета на Министерството на отбраната, естествено се превърна в огромна сила по време на военните операции в Украйна. Съперничеството между Пригожин и началника на Генералния щаб Ге

Марк Холингсуърт, The Spectator: Подобно на Русия на Путин, България се е превърнала в мафиотска държава

Протест срещу Путин в България В историческа реч пред Конгреса на САЩ на 12 март 1947 г. президентът Труман разглежда застрашителното разпространение на комунизма и съветск ата окупация на Източна Европа. Известна като "Доктрината Труман", той представя бойните линии на Студената война като борба между автокрацията и демокрацията - нещо, което днес звучи странно в Украйна. Съветският "начин на живот се основава на волята на едно малцинство, наложена със сила на мнозинството", заявява президентът Труман. "Той се основава на терор и потисничество, контролирана преса и радио, фиксирани избори и потискане на личните свободи... Свободните народи по света очакват от нас подкрепа за запазване на техните свободи". Неотдавнашни проучвания на общественото мнение показаха, че 80 % от българите смятат корупцията за широко разпространена . Днес страната в Европейския съюз, която най-много прилича на тази авторитарна деспотична държава, е България, която е изпра