Skip to main content

Декларация на гръцкото Министерство на външните работи, която не забелязаха у нас

"... Към момента Русия изглежда неспособна да разбере принципите на гръцката външна политика. Откакто стана съюзник на Турция, снабдявяйки я със значителни придобивки в сектора за сигурност, Русия забележимо се раздалечи от предишните си позиции, които характеризираха Гръцко-Руските отношения през последните 190 години. 
Изглежда Русия не разбира, че Гърция има свои собствени интереси и критерии в международната политика. В този контекст би трябвало
да се разглежда руското решение да се изгонят служители на Гръцкото посолство в Москва. Решението на руското външно министерство,
за разлика от това на Гърция, което беше базирано на специфични доказателства за нелегална и необичайна активноста на руски официални лица и граждани в Гърция, не беше базирано на каквито и да е доказателства
Дори обратното, решението на руската страна е произволно и отмъстително. Ние искаме да напомним на нашите руски приятели, че нито една страна в света няма да търпи:
 а) подкупването на държавни служители 
 б) саботиране на нейната външна политика 
 в) намеса във вътрешните й работи 
Гърция взе мерки едва след като събра достатъчно доказателства за престъпната дейност на чужди дипломати, акредитирани в Атина. Нещо повече, Гърция никога не се е е намесвала и не се е опитвала да се намеси в руските вътрешни дела. Очевидно е, че има някои руснаци - за щастие малко, които мислят, че могат да действат в Гърция без да уважават законите и регулациите на страната, и дори да отправят заплахи. 
Приятелството между Гърция и Русия диктува, че такава нагласа, трябва да бъде изоставена, а не обратното.
Как вие оценявате опита, да се наложи в Гърция "Имперското Православно Палестинско Общество", организация създадена от царските тайни служби на Русия през 19-и век, чиято цел е да де-гърцизира патриаршиите в Близкия Изток. 
В заключение: По отношение на произволните мерки, взети от ръководството на руското външно министерство, Гърция ще отговори въздържано и трезво."

Comments

 1. This comment has been removed by the author.

  ReplyDelete
  Replies
  1. "Ние искаме да напомним на нашите руски приятели, че нито една страна в света няма да търпи:
   а) подкупването на държавни служители
   б) саботиране на нейната външна политика
   в) намеса във вътрешните й работи "

   Има такава страна, която не само търпи, но и насърчава всичко това! Казва се България!!!

   Delete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Отворено "кърваво" писмо до башбаканинът Борисов относно вампира Белене

Ваше превъзходителство,

Превъзходителство, защото превъзхождате всички българи по възможността да влияете върху съдбоносни за мен и за моите съграждани въпроси, сред които се откроява вампира Белене. Никой от нас не е упълномощил когото и да било от вас на избори, да преговоря от наше име и да рестартира трупът на проекта Белене. В този смисъл нямате изрично пълномощия от народа.
Ваше, защото не сте мой, макар че частица от мен винаги се е надявала, че в критични моменти здравия разум на момчето от Банкя ще надделее. Очевидно съм се лъгал и коренните инстинкти са отстъпили място на "съображения" и на "занаята на властимащия", научен на жълтите павета или в луксозните коли.
Както мнозина членове и симпатизанти на ГЕРБ, някои от нас са вярвали, че в тази игра на надиграване с петата колона на Русия - олигарсите - политически и бизнес, ще съумеете да сложите най-отпред националните интереси и да опазите Отечеството, като възрожденците в онези времена.
Време е да мисли…

Разследващите журналисти и полицаи - от двете страни на битката срещу корупцията

Защо ще отида на протеста в понеделник от 6 часа вечерта.? Последният ми мотив беше този разпасал се началник от полицията Спиридонов, който живее на друга планета и има нахалството да заповядва уважение от телевизора. Особено ме нервира претенцията му, че полицаите и неговите хора са стражите на народа срещу корупцията и престъпността, за което обществото им дължи поклон, а журналистите са "втора ръка" и трябва да се подчиняват и извиняват. Първо, нито този Спиридонов, нито неговите началници или полицаи нямат някакъв принос към битката с корупцията, с грабежите и насилието. Тя затова е системен проблем, защото корупцията се храни от тяхното бездействие и неефективност.. Ако проследим публикациите на Бивол по този казус и сигналите, които са подавали можем да видим, че вместо разследване и действия, БОП-аджиите се предупредили засегнатите фирми, които започват да изнасят документи и да ги горят. И сега задържат документите за да гарантират, че те няма да попаднат в "некор…