Skip to main content

За историята на нашето време през висшите държавни награди


 По повод на награждаването на Георги Йорданов и реакциите на служебния премиер, министър на културата и изобщо цялото войнство на Борисов и Пеевски, които мимикрират и де факто предадоха смисъла на Промяната след 1989 година. Били антикомунисти, били за социална справедливост, тачели жертвите на комунизма и тоталитаризма. Всичко е фалш и в сърцата им още звънтят партийните книжки и копнежа да бъдат част от службите. Имат право на своите пристрастия, но когато с тях определят нравите и ориентация в България, имаме голям проблем.

Пиша тези думи по повод на балансите в историята и развитието - за тези сбъркани баланси, благодарение на които награждават с най-висшите държавни отличия и бившите шефове на БКП, и бившите шефове на службите и всички висши номенклатури, на вечната "дружба". А подминават другата България, която е символ на истинската проевропейска и проатлантическа насока и ценности. А за наградите на Българската Православна Църква изобщо да не говорим - там не 1989 година, там сме в 1947.
Ето тези дни станаха пет години от смъртта на Алекс Алексиев, българинът с най-големи заслуги за свалянето на режима на Живков и на разпада на Съветския съюз. След дълги години изгнание се върна и остана завинаги у нас на 78 години. Неподправен патриот. Но за него нямаше награди, въпреки че днешните свободи,на които се радваме, са неговото дело, в много по-голяма степен от всички днешни и минали заслуги на партийни номенклатурчици. Алекс не дочака признание. И не само той. Иван Костов нищо, че навърши години, не получи никакво държано отличие. Награден е от Червения кръст. Петър Стоянов също. Той пък е почетен гражданин на София. И така надолу. Георги Първанов награди Ахмед Доган с орден Стара Планина. Симеон Сакскобурготски има Стара планина. Списъкът е дълъг и ако съдим по него, България си се е закотвила в миналото. Имат си обществени комитети, които са смокинов лист за щенията на топ политиците -на празидент, на премиер, на министри от новата номенклатура, която е производна на старата. То винаги става по инициатива на видни общественици - но това са техните общественици, за техните си ценности, за техните си идоли. Нашите ги няма никакви.
Колко години не можем да изградим паметник на горяните, първото антикомунистическо и антитоталитарно движение в Източна Европа, защото наследниците не дават да бъде на видно място, и когато стане неудобно да бавят, се намесва комисия към министерството на културата, която има задачата да блокира по "естетически" причини, когато други няма. На същия този министър на културата, комуто му било терсене, че партийните разпри влизали в културата. Ама тя неговата култура никога не се отърсвала от доспехите на Партията. Ако не вярвайте питайте музикантите от Софийската филхармония, как се "справи" с протеста им - имат пари в бюджета, заработили са ги, но "министърът" не ги дава за да им повиши заплатите.
Наградиха с най-висши държавни отличия, всички видни лица от "библиотекарите", от Мултигруп, от БКП/ДС върхушката - и утре същите тези стожери на "непартийната" култура и образование, ще отразят тези "баланси" в учебниците по история и следващите поколения ще питат кой е Алекс Алексиев, но ще знаят кой е Георги Йорданов. Това ли ви е историческата правда? Нали тези награди са километричните камъни по магистралата на историята, по които след това следващите поколения ще се ориентират за значимостта на един или друг политик, общественик, културен деец, учен.
Мизерия на духа! Именно за това битката не е за конкретната личност и награда, а за принципите, за посоката и съдържанието на моята и вашата България?
Помислите и се разровете - колко представители на антикомунистическата и антитоталитарна линия в развитието на обществото са били награждавани с висшите държавни отличия. И ще разберете, че 1989 година у нас никога не се е случвала. Министър - Борисов/Главчев - Президент - от едната страна на барикадата, ние сме от другата.

Comments

Popular posts from this blog

Денят след, като размисъл за деня преди изборите.

Вече няма съмнение, че ГЕРБ и ДПС са две лица на една и съща монета. Зависимостите са асиметрични, тоест Пеевски държи силните карти, но Борисов ще бяга от правителство на ГЕРБ и ДПС като дявол от тамян. Защото не може да управлява по друг начин, освен този, който доведе до 2020 година. До тук тривия. Стратегията им включва обезличаване на ППДБ и повече интриги за да ги разделят на принципа – добрите от ДаБГ и лошите от ППДБ. Още от сега започнаха. Няма да успеят, защото в момента в който някой от лидерите понечи да направи опит да възстанови комуникацията за власт с ББ е приключил окончателно като политик. Вече не може да мине номера, аз ще говоря само с Борисов, защото не можеш да говориш с него без да виждаш сянката на Пеевски. Да го кажа в прав текст – да, за тези избори са единствената алтернатива, но не за следващите, ако още си мислят, че са незаменими и незаобиколими, и че имат крепостен електорат, много силно грешат. Изобщо на тези избори ще катастрофира цялата политическа л

Истинските виновници не са в доклада на Парламентарната комисия по договора на Булгаргаз и Боташ

  Този документ, който BG Elves показват доказва, че движещият фактор за договора Боташ - Булгаргаз е Владимир Малинов, който настоява Даница Златева да го подпише, а тя се разсейва, защото съзнава, че са я поставили "на дузпата". Междувременно без тристранния протокол между Боташ, Булгартрансгаз и Булгаргаз договор между Булгаргаз и Боташ нямаше да има. В случая Булгаргаз е натиснат отстрани - от БТГ и отгоре от министъра да подпише договор, който е неизгоден за компанията. А сега цялата история. Владимир Малинов, за да остане на поста си, още при първото служебно правителство на Румен Радев, на Янев, предава в президенството пътната карта на Турски проект. Борисов е бесен, но Пеевски взема Малинов под свое крило. Тъй като картата се търси навсякъде, но е изобличителен документ и за самия Радев, тоест е горещ картоф, съдържанието и е експлозивно /за знаещите и желаещите да я интерпретират като последствия/, президентът Радев нарежда, картата да се даде на назначения от него

Борисов се опитва да се договори със Запада за продължението на модела Луканов

  Борисов реши, че не може да отстъпва по темата Турски поток, и започна да се гордее с него, дори под заплаха да влезе в Магнитски /Дамоклевият меч все още виси/, защото се разпада цялата конструкция и логика на властта, заради която влезе в политиката преди повече от 20 години. Тогава задкулисието реши да смени Иван Костов, защото се уплаши, че не може да го контролира. Борисов бе още никой за да смени Костов, за това първо в играта влезе магията на монарха, и след това пласираха и нашия Путин /генералът от силовите структури/. Днес Борисов започна да показва "зъби" и да заплашва с разглобка, ако ППДБ и западните ни партньори не приемат неговия модел за корупция с елементи на атлантизъм, както на времето Западът прие моделът на прехода на Луканов. Без пълен контрол върху службите, прокуратура, регулатори, той не може да съществува. За това и новата сглобка няма да проработи, поне в този вид, който си я представят в ППДБ. Говорим за условния или обобщаващ образа на новия ели