Skip to main content

Истинските виновници не са в доклада на Парламентарната комисия по договора на Булгаргаз и Боташ

 

Този документ, който BG Elves показват доказва, че движещият фактор за договора Боташ - Булгаргаз е Владимир Малинов, който настоява Даница Златева да го подпише, а тя се разсейва, защото съзнава, че са я поставили "на дузпата". Междувременно без тристранния протокол между Боташ, Булгартрансгаз и Булгаргаз договор между Булгаргаз и Боташ нямаше да има. В случая Булгаргаз е натиснат отстрани - от БТГ и отгоре от министъра да подпише договор, който е неизгоден за компанията.

А сега цялата история. Владимир Малинов, за да остане на поста си, още при първото служебно правителство на Румен Радев, на Янев, предава в президенството пътната карта на Турски проект. Борисов е бесен, но Пеевски взема Малинов под свое крило.
Тъй като картата се търси навсякъде, но е изобличителен документ и за самия Радев, тоест е горещ картоф, съдържанието и е експлозивно /за знаещите и желаещите да я интерпретират като последствия/, президентът Радев нарежда, картата да се даде на назначения от него шеф на ДАНС, с легендата, че са я намерили по "оперативен път". След намеса на руското посолство, което предава настояването на Москва да се подпише договор, с който да се отпуши възможността за реализация на проекта на Путин и Ердоган за турски газов хъб, който пък зависи от възможността изпран като турски, руски газ, да се изнася от Боташ /това е основната цел на договора между Боташ и Булгаргаз/, българският президент се активира, за да изпълнят искането на Москва. За целта Владимир Малинов, който вече е "сезиран" от Газпромекспорт, че им трябва договор за транзит, защото другият вариант с наемането на капацитет през търгове, не устройва турската страна, Малинов подготвя и договаря цялата схема и опорните точки, както за политическите преговори с Ердоган на Радев, така и на преговорите на енергийните министри. Без него, договор нямаше да има.
Договорът с Боташ е договорен първо на най-високо политическо равнище между двамата президенти на 9 декември 2022 година /вижте датата, Русия вече изпитва остра нужда от резервен маршрут за своя газ след инвазията си в Украйна/. Румен Радев спуска задачата на служебния си премиер и на енергийния министър, първият за да осигури решението на МС за подписване на договора, а втория за да договори търмшийта с турския енергиен министър, но най-вече с Боташ ?! - разбирате ли, министър преговаря за търмшийт с турска компания. През целият този период Булгаргаз е в позицията на подизпълнител, основната работа се върши и договоря между Боташ и Малинов. За това е и този емейл - търговска тайна !? /ако беше държавна щеше да бъде достъпно за депутатите, но понеже е търговска, не е - хитреци от край време/. В него Малинов настоява Златева да не се бави, а да действат и подписва. За това и препраща търмшийта от името на Боташ за подпис. В същност за това, че Златева е съзнавала, че ще има проблеми и то големи, говори фактът, че поне аз, до този момент не съм видял пълен договор. Всичко е в търмшийта - рамковите условия.
Накрая виждате кой обира парсата в доклада на комисията по договора с Боташ и Булгаргаз - Деница Златева и нелепия Росен Христов /който очевидно има гаранция от Радев, че няма да бъде пипнат от прокуратурата, за да не се разприказва/, а Владимир Малинов е министър. А нивата са ясни - премиерът Донев, президентът Радев /докладът на Парламентарната комисия до прокуратурата не съдържа тази верига на отговорност и не съдържа имената на Радев и Донев като съотговорни - всичко спира до Христов и надолу, а Малинов го няма/. Само чираците са в него.
Така работи асансьорът на властта у нас и разследващите комисии в Парламента. Доказани щети за милиарди. Не случайно Радев вчера благодари на шефа на ДАНС Тончев. Докато ви занимават с часовници и главни секретари, щетите от този договор ги виждате в сметките и в извънредните бюджетни вливания за спасяването на Булгаргаз, наливанията на пари в БТГ. Договорът на Булгаргаз с Боташ за Румен Радев е това, което беше големия шлем на Първанов. Първанов е вече мулти, мултимилионер.

Comments

Popular posts from this blog

Независимая Газета: "Изгубените руски илюзии по отминаващата епоха За самопознанието на Русия са необходими знания, а не митове автор"

Валерий Гарбузов - директор на Института за САЩ и Канада Отминаването на една епоха води със себе си много неща: илюзиите и надеждите умират, митовете се разрушават, появяват се нови реалности и се променя средата на живот. Това, с което са живели поколенията, се забравя. Често управляващите елити на авторитарните и тоталитарните политически режими съзнателно формират утопични представи и митове, които целенасочено се разпространяват сред масите. Подобна масова манипулация на общественото съзнание веднага поражда утопично възприятие за света у милиони хора, което позволява да се обединят разнородни политически и социални групи около национален лидер в името на определена цел. В същото време тя е и мощен инструмент за дългосрочно запазване на личната власт. И руската история в никакъв случай не прави изключение тук. За никого не е тайна, че обвинението във външнополитически експанзионизъм никога не е напускало Русия, преследвайки я през цялото ѝ историческо развитие. Именно той се превр

Ще успее ли метежът на Пригожин?

Острият тон в изявлението на Путин по отношение на опита за преврат на Пригожин ( след заканата да смени Путин метежът може да се нарече и преврат ) може да се окаже неефективен, тъй като идва твърде късно и няма достатъчно силно въздействие. Въпреки че твърдата реторика е подходяща, тя може да не възпре Пригожин. Путин винаги е реагирал остро когато е под натиск, но този път е различен, тъй като той вече не притежава цялата власт. Опитът за преврат назряваше от известно време, особено след като Путин и Шойгу наредиха Ч ВК "Вагнер" да премине под контрола на Министерството на отбраната до края на юни. Тази директива отгоре на практика целеше да лиши Пригожин, ключов играч в борбата за властта и наследството на Путин, от единственото му предимство. ЧВК Вагнер , финансирана от руски олигарси и бюджета на Министерството на отбраната, естествено се превърна в огромна сила по време на военните операции в Украйна. Съперничеството между Пригожин и началника на Генералния щаб Ге

Емейлите на Бабаков - диагноза на потъналата в мълчание власт на закулисието

  Хакнатите емейли на Бабаков би трябвало да предизвикат политически трусове у нас, и да пречистват, защото разкриват мрежа за проникване на Русия у нас на най-високите етажи на властта, най-съкровени тайни на политици, механизми за влияние, задкулисие, за които не знаете. В тях има доказателства и за престъпления, които представят и корупцията и пленената държава в пълната и светлина. Както се казва библията на властта. Премиерът Денков вчера говори за службите, които не работят срещу корупцията и престъпността. И това безспорно е така. Но службите не са първичните в този процес, те са пленени от политиците, които също мълчат по темата. Всички дружно мълчат и доказват себе си като част от това задкулисие. Да започнем - "гротеската" Радев, "исполин" в борбата срещу всяска корупция, в която не участва, мълчи като риба за Решетников, Воробьов и Бабаков /РВБ/- защото са пъпната връв на родната власт с Путин. Директно зачеркваме Радев от уравнението на справедливостта и