Skip to main content

Няма защита от ДАНС, когато реши да дестабилизира

Справката на ДАНС е преразказ с елементи на съчинение. Забележете справка, а не доклад, а това е направено нарочно, защото идеята е да се носи отговорност. Ако беше доклад, отговорността трябваше да бъде много по-голяма, а така, справка полуфабрикат.

Има нещо от което разбирам и това са качествени анализи и качествена информационна работа. Ако по този доклад трябва, а то трябва, да се съди за работата на ДАНС, значи имаме огромен проблем и националната ни сигурност е под смъртна заплаха. Да не говорим за ключовите основания, върху които стъпва тази справка - са типична за ченгета - "има информация" - нищо конкретно, някъде, някой казал, примерно Пеевски се обадил на този замшеф на ДАНС и му казал и това може да бъде именно тази "информация", която е основа на доклада. Забележете ДАНС не питат заместник министъра преди да пуснат доклада, което би направила всяка професионална информационно-аналитични структура, за да квалицифират написаното с приобщаване на своя или наета експертиза /няма нищо срамно/, да проверят мотивите на източника, да верифицират полученото, а пускат доклада и след това питат заместник министъра. Това си е типичен институционален донос - класика на ченге, комуто е поръчано да напише нещо - писать, не рассуждать.

Но да оставим за миг сривът в доверие към ДАНС след тази публична демонстрация на липса на професионализъм на най-високо равнище в ДАНС. Нека депутатите да призоват въпросния дигитален "колос" шеф в ДАНС и да му предоставят машина и да го поканят, може да привлече и цялата експертиза на ДАНС, и да демонстрира как точно се манипулира машинен вот с тази информация от справката. Ще бъде интересно забавление..
Ние борим руската дезинформация, но тя е нищо в сравнение с тази дезинформация от ДАНС. От агенцията, която е призвана да защитава националната сигурност и брани обществото и държавата от зловредни външни влияние!?
Тук говоря за другите "спирачки" в медии и институции, които трябва да ни предпазят от дестабилизация чрез дезинформация.
Журналистите, отначало в БНР, слушат безкритично как в контролирания от тях национален ефир се леят лъжи и най-вече манипулации от заинтересовани в дестабилизация на страната политици, които се позовават на митичен доклад - без да питат каква е достоверността, вие чели ли сте го, какво пише в него и да започнат да се блокират с контра въпроси и като изолират "информационната зараза". И тук нещата са просто - искаш да се позоваваш на непублична информация, задължително журналисти вкарва в разговора фразита - като "не можем да потвърдим или нямаме независимо потвърждение за тези данни и интерпретациите, които се правят върху тях", "съветвам слушатели и зрители да не правят от това окончателни съждения".
"Разпространението на този фейк и най-вече заключението, че това е заплаха за националната сигурност, от която протича нужда от прегазване на закона и премахване на машинното гласуване е атентат срещу националната сигурност и тези журналисти стават неизбежно съучастници. Няма как по друг начин да се нарече такъв удар срещу най-важната част от демокрацията - изборите. Колко от тези медийни посредници защитиха националната информационна сигурност като поставиха ограничители на дезинформацията и хибридната атака от ДАНС? Сори, на тази журналистка Големинова е тотална щета, и трябва да си подаде оставката. Ами другите институции - председателя на Парламент - той е умен и интелигентен човек, чете справката вижда и знае за какъв пасквил иде реч /сигурен съм/ и най-вече за какви посегателства върху законността и сигурността иде реч и той свиква председателски съвет, който изобщо няма място в този процес, но за това е орган контролиран от ГЕРБ за да даде старт на информационна подривна атака срещу българскатата законност и правов ред.
За ЦИК изобщо не говоря, председателката е типичен комсомолец - действа без да разсъждава за да изпълни волята на Партията. Имало доклад на ДАНС, тя няма никакъв собствен акъл и действа, не можела по друг начин. Така може утре и избори да отмени.
Няма никаква гаранция, че когато агенции, институции и медии не пазят обществото от тази проказа, в бъдеще външни или вътрешни сили няма да спретнат някаква ново активно мероприятие, дори преврат, и тези, които трябва да блокират вируса, няма да продължат да повтарят като папагали, защото за тях е по-важно да угодят на Пеевски, отколкото да изпълнят националния си дълг. И така всички вкупом ще изменят на държавата и на обществото. Да, дами и господа, Пеевски и другите участвали в тази завера са заплаха за националната сигурност защото не поставят обществения интерес над личния.
ДАНС подпечатаха оценката, че са пълна скръб. Казвам ви, като човек, който се занимава професионално с анализи, това нещо от заместник шефа на ДАНС не заслужава и двойка - нито структура, нито ясно дефинирани и изпълнени изложение и изводи - какво точно се е случило /верифицирано и оценено за риск от вероятност - за да не подвеждаш читателя/, защо това е важно /ДАНС не може да се занимава с клюки и приказки/, след това какви са рисковете /риск анализ/ и последствията, като тук се не позоваваш само на собствените си гадания, а питаш експертите за оценка на въздействие на това, което си определил като проблем и прогнози със степени на вероятности. И накрая мерки. Логиката не е сложна, ако нещо изглежда много страшно, но не си сигурен за последствията нищо не налага спешно действие и отива или в коша или остава на стандбай. Ако е още по-страшно, мерки за мониторинг, за изолация или противодействие - ако заплахата е доказана. Но не може невежеството да стане ръководство, още по-малко мотив да предприемеш някакво действие "за всеки случай".
Ако ДАНС не може да контролира собствения си инфо-психо продукт, то поне другите спирачки на обществото трябва да сработят. Ако Тошко Скандалски ще ни е човекът който дефинира какво е заплаха за националната сигурност значи много сме зле. Нито има знанията /той е поредния случаен човек в политиката/, нито има трек рекорд - история на достоверна дейност в тази посока, да не говорим, че нивото му на конкретна компетентност е много под минимално изискуемото, за да бъде в състояние да дефинира кое е обществен проблем.
Без да изолираме тези вътрешни дестабилизиращи фактори движението ни напред ще бъде под постоянна заплаха от саботаж и бъдещи подобни, издържани по учебниците на руските спецслужби информационно-психологически операции /ИПСО/. Колкото и да ни помагат отвън да се борим с руските хибриди и дезинформационни атаки, когато крепостта е превзета отвътре, шансове нямаме. За мен този министър на електронното управление няма качества за да бъде министър.

Comments

  1. Според мен ДАНС демонстрира милиционерщина. За 30 години само автомобилите са нови, в чипа няма промяна.

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Независимая Газета: "Изгубените руски илюзии по отминаващата епоха За самопознанието на Русия са необходими знания, а не митове автор"

Валерий Гарбузов - директор на Института за САЩ и Канада Отминаването на една епоха води със себе си много неща: илюзиите и надеждите умират, митовете се разрушават, появяват се нови реалности и се променя средата на живот. Това, с което са живели поколенията, се забравя. Често управляващите елити на авторитарните и тоталитарните политически режими съзнателно формират утопични представи и митове, които целенасочено се разпространяват сред масите. Подобна масова манипулация на общественото съзнание веднага поражда утопично възприятие за света у милиони хора, което позволява да се обединят разнородни политически и социални групи около национален лидер в името на определена цел. В същото време тя е и мощен инструмент за дългосрочно запазване на личната власт. И руската история в никакъв случай не прави изключение тук. За никого не е тайна, че обвинението във външнополитически експанзионизъм никога не е напускало Русия, преследвайки я през цялото ѝ историческо развитие. Именно той се превр

Ще успее ли метежът на Пригожин?

Острият тон в изявлението на Путин по отношение на опита за преврат на Пригожин ( след заканата да смени Путин метежът може да се нарече и преврат ) може да се окаже неефективен, тъй като идва твърде късно и няма достатъчно силно въздействие. Въпреки че твърдата реторика е подходяща, тя може да не възпре Пригожин. Путин винаги е реагирал остро когато е под натиск, но този път е различен, тъй като той вече не притежава цялата власт. Опитът за преврат назряваше от известно време, особено след като Путин и Шойгу наредиха Ч ВК "Вагнер" да премине под контрола на Министерството на отбраната до края на юни. Тази директива отгоре на практика целеше да лиши Пригожин, ключов играч в борбата за властта и наследството на Путин, от единственото му предимство. ЧВК Вагнер , финансирана от руски олигарси и бюджета на Министерството на отбраната, естествено се превърна в огромна сила по време на военните операции в Украйна. Съперничеството между Пригожин и началника на Генералния щаб Ге

Емейлите на Бабаков - диагноза на потъналата в мълчание власт на закулисието

  Хакнатите емейли на Бабаков би трябвало да предизвикат политически трусове у нас, и да пречистват, защото разкриват мрежа за проникване на Русия у нас на най-високите етажи на властта, най-съкровени тайни на политици, механизми за влияние, задкулисие, за които не знаете. В тях има доказателства и за престъпления, които представят и корупцията и пленената държава в пълната и светлина. Както се казва библията на властта. Премиерът Денков вчера говори за службите, които не работят срещу корупцията и престъпността. И това безспорно е така. Но службите не са първичните в този процес, те са пленени от политиците, които също мълчат по темата. Всички дружно мълчат и доказват себе си като част от това задкулисие. Да започнем - "гротеската" Радев, "исполин" в борбата срещу всяска корупция, в която не участва, мълчи като риба за Решетников, Воробьов и Бабаков /РВБ/- защото са пъпната връв на родната власт с Путин. Директно зачеркваме Радев от уравнението на справедливостта и