Skip to main content

Какво каза конгресменът Уорън Дейвидсън, което Гешев, Пеевски и кохорта не искат да чуят?

Не исках да вземам отношение по писмото на конгресмена Дейвидсън до Министерството на финансите на САЩ, което засяга болезнената за българските власти тема със санкциите по закона Магнитски. Рождество Христово е празник, който не предполага текущата суета на деня да вземе връх. Но се страхувам, че при общото игнориране на темата от официалните медии и власти, тя може да потъне, а е важна.

Бързам да предупредя и охладя ентусиазма на хората, които мислят, че Гешев утре ще си подаде оставката. Способността на хора като него, като Пеевски и Борисов да мимикрират, да финансират медии и лобисти за да спасят лице и остатък от имидж, не трябва да се подценяват. Както виждате върховния ни съд постанови, че за Пеевски и другите двама санкционирани по закона Магнитски в САЩ, няма последствия, след като няма пренесено местно законодателство. Пеевски е в Парламента, представлява партия, избиратели, статукво. Прокуратурата прекрати всички следствени действия.

Да, смешни са опитите на медийния антураж на Борисов и Пеевски, да преминат през петте кръга на приемане на неизбежното, по "Ах, този Джаз" - гняв, отричане, търговия, депресия и приемане. В българския му вариант депресията не е за тях, има друго развитие след търговията, която очевидно не успя, след като американския съд не даде възможност да се оспорва решението на Министерството на финансите за налагане на санкциите. Стотици хиляди долари отидоха по дела, адвокати, лобисти и .... нищо. Вместо депресия - българските агенти на статуквото - се правят на ударени и плащат темата да потъне информационно. За централните медии такава тема не съществува. Имат пари, харчат. 

Не е само Пеевски, нито пък Гешев, има поне още няколко видни български олигарха, които се спрягат за опора на режима на Борисов, които са под "надзора" на американските власти. Милиони хвърчат отвъд океана за да спасят "душите техни". Прекият ефект е, че вече има разграничение от Борисов и Пеевски, поне формално, за мнозина български видни бизнесмена, които се смятаха за опора на режима. Но разграничението е по-скоро театрално, защото продължават опитита на агенти на руски банки да купуват ключови компании, а заобикалянето на санкции е национален спорт.

Да "успокоя" Гешев, Пеевски другите олигарси, търсещи спасение в харченето за пари за пране на съвест и имидж, конгресменът Дейвидсън е преизбран за пореден път и това, което пише ще се пренесе и в следващите две години. Има тежест и мнението му се чува, и като член на влиятелната Комисия по бюджет и финанси на Камарата на представителите. 

Има забавяне. Няма измъкване.

Има нов акцент по отношение не само на Гешев, но и на силите, изразител на чийто интереси се явява той. За тези неща сме писало многократно, но е добре да ги проследим още веднъж: 

1. На първо място е новият контекст - както казах - новият национален спорт - заобикаляне на санкциите срещу Русия. Докато корупцията бе вътрешна работа, някак нямаше основание за намеса, но тук нещата пряко засягат и САЩ и съюзниците ни. Критиката към Гешев е на принципа - "бий самара, да се сеща магарето". Обръща се внимание на американската администрация нва Министерството на финансите, че е поело ангажимент да "подкрепя върховенството на закона и да налага разходи на публични длъжностни лица и свързаните с тях публични институции, които ги използват за личностно облагодетелстване" - тук посланиието е далеч над Гешев. Но е фокусирано върху него, защото фигурата на главния прокурор е централна за съхранението на системата от непотизъм и корупция, и за пренебрежението към санкциите по закона Магнитски, след като главния прокурор прекрати всички разследвания срещу трите български лица, включени в списка "Магнитски", а това е действие което пряко подкопава действието на американския закон. Трудно е да намери по-ясен израз - "грубото пренебрежение на дейстивята на българския главен прокурор" срещу санкциите на американското правителство по закона Магнитски. 

2. Гешев и прокуратурата, вие разпрострете определеинето за публични институции върху конкретни лица, които практически бездействат по отношение ограничаването на финансовите потоци, генерирани от България към Русия, във връзка с дерогацията, която вместо да се използва в рамките на облекчаване на ефекта от санкциите за българските потребители, се използва, в самоволно разширено тълкуване от служебното правителство на Радев и най-вече за "затваряне на очите", от руски компании и свързани с тях български олигарси. 

3. В текста на писмото се отправя недвусмислено предупреждение срещу Гешев, във връзка с натиска, който политици упражняват през него върху министри и публични лица. Не си губете времето в разсъждения около темите на собственика на ПИК - скромни са му интелектуалните възможности. Приносът на Цветан Василев и КТБ съществува - именно защото става въпрос за атака през прокуратурата на банка, а на това никъде в ЕС и САЩ не се гледа с добро око. Но кой да обясни на Гешев и на Борисов, че тук отговорността ще се носи до девето коляно и след много години, защото при банките има международна свързаност - няма как насила да експлантираш банка от тази система и да заметеш следите. Гешев не бе централната фигура в тази операция на Пеевски по превземане на банката, Цацаров бе, но той удобно потъна в новата си семейна идилия, избра си наследник и му прехвърли горещите картофи. Съдебното дело не върви, пък и да върви решенията на българския съд се следят с огромно внимание в чужбина, заради засегнати интереси на вложители и накрая с голяма вероятност пак ще се отзовем в положението българската държава да плаща на ощетените с пари на данъкоплатеца това което Пеевски и компания заграбиха през Цацаров и Гешев. 

4. Предупреждението е свързано с конкретни опити на Гешев да "прекупва" чрез натиск министри (справка последния кабинет на Габовски)  и най-вече подготовката на атака срещу лидерите на ПП от страна на Гешев по поръчка на Пеевски и Борисов. От доста време предупреждавам, че със смяната на американския посланик, доста хора от обкръжението на Борисов и Гешев ще се почустват неуютно.

5. Изключително прецизен акцент е поставен върху липсата на независимо разследване и следствие, което в момента е подчинено на главния прокурор и това го лишава от възможност да разследва неудобни на прокуратурата престъпления от публични лица.

6. Най-важното послание, обаче, е връзката, която конгресмена Дейвидсън прави между нивата на корупция и злоупотреба с власт и щетите, които се нанасят на НАТО. Точният текст е "превръщането на властта на прокурорите в оръжие на организираната престъпност и корупцията е сериозна заплаха за стабилността на важен съюзник на НАТО и, като цяло, на Балканския регион". Прави се и връзка с предишното писмо на най-видните представителите от Демократическата - сенатора Менендез и Републиканска партия - Риш от март 2021 година, което също предупреди за тези проблеми и за което правителството на Борисов не обърна никакво внимание. Тук важното е, че поставянето на проблемите в контекста на способността на България да изпълнява съюзническите си задължения, в невралгичен за НАТО район в контекста на войната в Украйна. Трудно може да се каже по "право куме в очи". Пък и Борисов още не е платил сметката за Турски поток.  

Логично първата линия на отбрана след публикацията на писмото на конгресмена Дейвидсън бе медийната, и тя бе достатъчна нелепа. Подобна прогноза може да се направи и за политическата линия на защита от ГЕРБ, от ДПС, от всички, които ще активират антиамериканската карта. Действително, не трябва да се надценява значението на писмо на американски конгресмен. Тук със сигурност ще чуем сходни реакции на тези на ГЕРБ на писмото на двата топ сенатора в Комисията по външните работи от март 2021 година. Било тяхно лично мнение, което не обвързвало институцията Сенат?!? 

Но си струва да обърнат внимание, че този път работата е "дебела".  Защото проблемите вече се поставят в общосъюзнически контекст, а именно че тези пороци на публично институционално и конкретно личностно равнище, са заплаха за колективната сигурност, след като деградират функционирането на ключов съюзник на НАТО в невралгичен район. С други думи, във война сме, и няма да допуснем вашите заигравания с Русия и заобикаляне на санкциите, да навредите на общите ни усилия и стратегия. 

Развоят на войната в Украйна и неуспехът на Тръмп в Америка бе посрещнат с прискърбие от агентите на статуквото, които в продължение на години успяваха да реализират вербална лоялност към Запад, докато пълнеха личните си сметки с корупционните практики на Путинова Русия. 

Не разчитайте официалните институции - Президент, служебно правителство или партии, да вземат отношение по това писмо. Както и в редица случаи на разследвания на злоупотреби с власт и корупция, статуквото ще приложи лениновия принцип, да отговорим на неудобните истини с премълчаване. Ако съдите по БНТ, БТВ и Нова ТВ, такова писмо няма. 

Да, политиката на американската администрация е да не налага санкции на публични лица в страни, съюзници по НАТО. И е много вероятно, докато Гешев се ползва със статута на главен прокурор срещу него да не се предприемат санкции. Но още по-сигурно е, че след това писмо, неговата фигура става още по-токсична и подкрепата за него от страна на Пеевски и Борисов ще изтънее, защото ще се грижат да спасяват себе си.

Проблемът им е, че войната в Украйна катализира геополитическата тектоника, която не може да се игнорира. И Гешев, и Радев и Борисов тепърва болезнено ще осъзнават истината, че там където Путин не успява - да съхрани държавно-олигархичния и корумпиран модел на властта, и те нямат шанс. 


Comments

Popular posts from this blog

Независимая Газета: "Изгубените руски илюзии по отминаващата епоха За самопознанието на Русия са необходими знания, а не митове автор"

Валерий Гарбузов - директор на Института за САЩ и Канада Отминаването на една епоха води със себе си много неща: илюзиите и надеждите умират, митовете се разрушават, появяват се нови реалности и се променя средата на живот. Това, с което са живели поколенията, се забравя. Често управляващите елити на авторитарните и тоталитарните политически режими съзнателно формират утопични представи и митове, които целенасочено се разпространяват сред масите. Подобна масова манипулация на общественото съзнание веднага поражда утопично възприятие за света у милиони хора, което позволява да се обединят разнородни политически и социални групи около национален лидер в името на определена цел. В същото време тя е и мощен инструмент за дългосрочно запазване на личната власт. И руската история в никакъв случай не прави изключение тук. За никого не е тайна, че обвинението във външнополитически експанзионизъм никога не е напускало Русия, преследвайки я през цялото ѝ историческо развитие. Именно той се превр

Ще успее ли метежът на Пригожин?

Острият тон в изявлението на Путин по отношение на опита за преврат на Пригожин ( след заканата да смени Путин метежът може да се нарече и преврат ) може да се окаже неефективен, тъй като идва твърде късно и няма достатъчно силно въздействие. Въпреки че твърдата реторика е подходяща, тя може да не възпре Пригожин. Путин винаги е реагирал остро когато е под натиск, но този път е различен, тъй като той вече не притежава цялата власт. Опитът за преврат назряваше от известно време, особено след като Путин и Шойгу наредиха Ч ВК "Вагнер" да премине под контрола на Министерството на отбраната до края на юни. Тази директива отгоре на практика целеше да лиши Пригожин, ключов играч в борбата за властта и наследството на Путин, от единственото му предимство. ЧВК Вагнер , финансирана от руски олигарси и бюджета на Министерството на отбраната, естествено се превърна в огромна сила по време на военните операции в Украйна. Съперничеството между Пригожин и началника на Генералния щаб Ге

Марк Холингсуърт, The Spectator: Подобно на Русия на Путин, България се е превърнала в мафиотска държава

Протест срещу Путин в България В историческа реч пред Конгреса на САЩ на 12 март 1947 г. президентът Труман разглежда застрашителното разпространение на комунизма и съветск ата окупация на Източна Европа. Известна като "Доктрината Труман", той представя бойните линии на Студената война като борба между автокрацията и демокрацията - нещо, което днес звучи странно в Украйна. Съветският "начин на живот се основава на волята на едно малцинство, наложена със сила на мнозинството", заявява президентът Труман. "Той се основава на терор и потисничество, контролирана преса и радио, фиксирани избори и потискане на личните свободи... Свободните народи по света очакват от нас подкрепа за запазване на техните свободи". Неотдавнашни проучвания на общественото мнение показаха, че 80 % от българите смятат корупцията за широко разпространена . Днес страната в Европейския съюз, която най-много прилича на тази авторитарна деспотична държава, е България, която е изпра