Skip to main content

Борисов vs. Борисов – агонията на падналия от власт

Гледайки първите заседания на новия парламент си давам сметка защо не успяхме с прехода, въпреки огромната енергия за промяна. Защото нямаме организация, стратегическо мислене, управленски умения да превърнем тази енергия в системно и ефективно действия. Относително добри сме на митинги и протести, но на съзидателно управление и промяна на система – не.

За пореден път  и за да се докажат депутатите и партии се иска всичко и сега. А това е сигурния път към поредното разочарование, защото нито Народното събрание е мястото което да разследва зулумите на последния кабинет Борисов, нито депутатите са експертите които да го сторят. Разбирам, че не могат да разчитат на разследващите органи, на следствие, прокуратура, съд, но като върховен орган в държавата Парламентът трябва да се занимава само и единствено не толкова с отделните казуси, а само с тези които са системно значими –разкриват проблема и дават лечение.

Народното събрание не може да раздаде правосъдие, неговата работа е да реформира ключовите органи на съдебната система – ВСС и отстрани главния прокурор и назначи нов, способен и желаещ да свърши работата.

Ето и моите два казуса за проверка – Булгартрансгаз и Булгаргаз.

БТГ изразходва близо 3 милиарда лева, като „се постави в услуга на чужда държава“, нарочно използвам точния текст от Наказателния кодекс, и излъга регулатора – КЕВР. Вместо да построи газопровод, който е „разширение“ на газопреносната система, както е записано в десетгодишния план и в комуникация на КЕВР до БТГ, включващо много изходни и входни точки по трасето на „потока“, построиха транзитен газопровод, който обслужва само Газпром. Има връзки между Балкански поток и вътрешната мрежа, през които действащите компресорни станции нагнетяват газ в посока Сърбия. Балкански поток именно за това е бил одобрен и представен като „разширение“ пред регулатора и пред ЕК, с обещанието да повлияе положително върху българския газов пазар, българските битови и индустриални потребители.

Още по-непосредствен повод за незабавно уволнение има и изпълнителния директор на Булгаргаз Николай Павлов, който вече 16 ден не дава заявка в КЕВР с обоснова цена на природния газ за регулирания пазар, с което отказва да изпълни законово задължение и нормативни актове на регулатора. Всичко това се прави защото между прогнозната цена, която Павлов бе предложил и цената на газовите борси разликата е близо 20 процента. За да не страда имиджа на ГЕРБ, се мъчат да прехвърлят горещия картоф с вестта за рязко повишаване на цената на природния газ на следващото правителство. Колко хубаво беше при Бойко, колко лошо е сега.

Кръгът от безумия се затваря от обявеното внезапно разпускане на НОЩ и поведението на министър Ангелов, който очевидно отдавна е напуснал битието си на лекар и се изживява като политик от партия ГЕРБ. Не е проблемът в разпускането на орган, който всички знаеха че е смокинов лист и бушон в публичната комуникация на Борисов по темата пандемия. Проблемът е, че сме в платото на третата вълна и няма никакви изгледи пандемията да свърши скоро. По закон при пандемична криза – се създава национален щаб, който трябва да се ръководи от вицепремиер, именно защото министърът на здравеопазването не може да действат с премиерски пълномощия и да разпорежда на другите министри. Още по-малко пък главния санитарен инспектор Кунчев.

Отговорността и решенията за справяне с пандемичната обстановка, която има освен здравни и все по-важни икономически, социални, финансови и прочие измерения носи правителството и лично премиера.

И питам кой ще замести НОЩ, защото е ясно че политикът Ангелов и главния инспектор Кунчев не могат. Кой ще координира работата на различните институции, органи, служби, агенции, министерства – защото няма Национален епидемиологичен щаб, както е по закон и Наредба?

Или Борисов се е обидил на българите че са го свалили от власт и сега той им отмъщава?!

След мен и потоп. Егото го издигна, егото ще затрие. И най-лошото тепърва предстои.



Comments

Popular posts from this blog

Независимая Газета: "Изгубените руски илюзии по отминаващата епоха За самопознанието на Русия са необходими знания, а не митове автор"

Валерий Гарбузов - директор на Института за САЩ и Канада Отминаването на една епоха води със себе си много неща: илюзиите и надеждите умират, митовете се разрушават, появяват се нови реалности и се променя средата на живот. Това, с което са живели поколенията, се забравя. Често управляващите елити на авторитарните и тоталитарните политически режими съзнателно формират утопични представи и митове, които целенасочено се разпространяват сред масите. Подобна масова манипулация на общественото съзнание веднага поражда утопично възприятие за света у милиони хора, което позволява да се обединят разнородни политически и социални групи около национален лидер в името на определена цел. В същото време тя е и мощен инструмент за дългосрочно запазване на личната власт. И руската история в никакъв случай не прави изключение тук. За никого не е тайна, че обвинението във външнополитически експанзионизъм никога не е напускало Русия, преследвайки я през цялото ѝ историческо развитие. Именно той се превр

Ще успее ли метежът на Пригожин?

Острият тон в изявлението на Путин по отношение на опита за преврат на Пригожин ( след заканата да смени Путин метежът може да се нарече и преврат ) може да се окаже неефективен, тъй като идва твърде късно и няма достатъчно силно въздействие. Въпреки че твърдата реторика е подходяща, тя може да не възпре Пригожин. Путин винаги е реагирал остро когато е под натиск, но този път е различен, тъй като той вече не притежава цялата власт. Опитът за преврат назряваше от известно време, особено след като Путин и Шойгу наредиха Ч ВК "Вагнер" да премине под контрола на Министерството на отбраната до края на юни. Тази директива отгоре на практика целеше да лиши Пригожин, ключов играч в борбата за властта и наследството на Путин, от единственото му предимство. ЧВК Вагнер , финансирана от руски олигарси и бюджета на Министерството на отбраната, естествено се превърна в огромна сила по време на военните операции в Украйна. Съперничеството между Пригожин и началника на Генералния щаб Ге

Емейлите на Бабаков - диагноза на потъналата в мълчание власт на закулисието

  Хакнатите емейли на Бабаков би трябвало да предизвикат политически трусове у нас, и да пречистват, защото разкриват мрежа за проникване на Русия у нас на най-високите етажи на властта, най-съкровени тайни на политици, механизми за влияние, задкулисие, за които не знаете. В тях има доказателства и за престъпления, които представят и корупцията и пленената държава в пълната и светлина. Както се казва библията на властта. Премиерът Денков вчера говори за службите, които не работят срещу корупцията и престъпността. И това безспорно е така. Но службите не са първичните в този процес, те са пленени от политиците, които също мълчат по темата. Всички дружно мълчат и доказват себе си като част от това задкулисие. Да започнем - "гротеската" Радев, "исполин" в борбата срещу всяска корупция, в която не участва, мълчи като риба за Решетников, Воробьов и Бабаков /РВБ/- защото са пъпната връв на родната власт с Путин. Директно зачеркваме Радев от уравнението на справедливостта и