Skip to main content

Солидарност на протеста в София с протеста в Минск

 

/ Това е текст, чието основно съдържение беше част от изказването му пред митинга днес в София/  

както обещах го публикувам

 

"Днес сутринта протестиращите от Орлов мост отправиха призив за солидарност с борещия се срещу режима на Лукашенко народ на Беларус, често наричан последната диктатура в Европа.

От снощните и днешни репортажи става видно, че фалшификациите на тези избори за президент ще надминат рекордите на Путин и на всички други автократи в Европа. Достатъчно е да си видят разликите между независимите и официалните екзит полове, които са огледални в своята прогноза съответно 80 и 15 процента за Лукашенко.

До този момент отношение към масовото насилие, с жертви и ранени, взеха много западни лидери, включително шефът на европейската дипломация Жозеф Борел и председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен.  Те незабавно прекратяване на насилието на властите над протестиращите, повторно и независимо преброяване на гласовете, което Лукашенко не може да допусне

Не очаквайте българското правителство, президент, премиер или министър на въшните работи да вземат отношение. Нито по повод на жертвите, за които властта в Минск отрича, но здравните служби мълчат., нито за стотици ранени демонстранти в следствия на безпрецедетната употреба на гранати, куршуми, сълзотворен газ срещу демонстрантите.

Причината българските власти да мълчат е, че не е удобно да влизат в ролята на съдници на действията на „колегата“ Лукашенко, докато и у нас полицията бие, и у нас Борисов докато уверява, че няма да има насилие, дава указания да се бие, но без следи. И крие насилниците от СДВР. И у нас изборните манипулации са норма и опора на властта – тоест режимите и в Беларус и в България имат сходен генотип.

Ние, като протестиращи, потвърждаваме изразената сутринта от протестиращите на Орлов мост, солидарност с протестиращите в Минск граждани на Беларус, защото посегателството срещу свободата и човешките права на всеки отделен граждани в отделно взета европейска страна е посегателство срещу всички европейци.  Манипулациите при изборите изпразват демокрацията от съдържание и вместо реален избор дават лъжливо и манипулативно прикритие на несменяема власт на автократи с не затихващи тоталитарни инстинкти.

Отказът и торпилирането на всякаква възможност за електронно, машинно или гласуване по пощата де факто лишава милиони българи от глас, което съчетано с купени гласове и изборни манипулации, прави всеки български парламент и правителство нелегитимни и най-вече непредставителни. Когато голяма част от народа не е представена в Парламента, то тогава протестите остават единствената законова възможност за смяна на властта.

 

За това е толкова важно всеки един български гражданин да изрази солидарност със справедливите искания на протестиращите в Беларус, които са идентични с тези на протестиращите в България.

Тъй като не очакваме българското правителство и Министерство на външните работи да вземат отношение по касапницата в Минск, намираме това като поредно и силно основание за поискаме незабавната му оставка, включително и на министъра на външните работи.

Заедно с това очакваме президентската институция да вземе отношение по този принципен въпрос и отсрами българските институции.

От протеста в София към протестиращите в Минск."

Comments

Popular posts from this blog

Независимая Газета: "Изгубените руски илюзии по отминаващата епоха За самопознанието на Русия са необходими знания, а не митове автор"

Валерий Гарбузов - директор на Института за САЩ и Канада Отминаването на една епоха води със себе си много неща: илюзиите и надеждите умират, митовете се разрушават, появяват се нови реалности и се променя средата на живот. Това, с което са живели поколенията, се забравя. Често управляващите елити на авторитарните и тоталитарните политически режими съзнателно формират утопични представи и митове, които целенасочено се разпространяват сред масите. Подобна масова манипулация на общественото съзнание веднага поражда утопично възприятие за света у милиони хора, което позволява да се обединят разнородни политически и социални групи около национален лидер в името на определена цел. В същото време тя е и мощен инструмент за дългосрочно запазване на личната власт. И руската история в никакъв случай не прави изключение тук. За никого не е тайна, че обвинението във външнополитически експанзионизъм никога не е напускало Русия, преследвайки я през цялото ѝ историческо развитие. Именно той се превр

Ще успее ли метежът на Пригожин?

Острият тон в изявлението на Путин по отношение на опита за преврат на Пригожин ( след заканата да смени Путин метежът може да се нарече и преврат ) може да се окаже неефективен, тъй като идва твърде късно и няма достатъчно силно въздействие. Въпреки че твърдата реторика е подходяща, тя може да не възпре Пригожин. Путин винаги е реагирал остро когато е под натиск, но този път е различен, тъй като той вече не притежава цялата власт. Опитът за преврат назряваше от известно време, особено след като Путин и Шойгу наредиха Ч ВК "Вагнер" да премине под контрола на Министерството на отбраната до края на юни. Тази директива отгоре на практика целеше да лиши Пригожин, ключов играч в борбата за властта и наследството на Путин, от единственото му предимство. ЧВК Вагнер , финансирана от руски олигарси и бюджета на Министерството на отбраната, естествено се превърна в огромна сила по време на военните операции в Украйна. Съперничеството между Пригожин и началника на Генералния щаб Ге

Емейлите на Бабаков - диагноза на потъналата в мълчание власт на закулисието

  Хакнатите емейли на Бабаков би трябвало да предизвикат политически трусове у нас, и да пречистват, защото разкриват мрежа за проникване на Русия у нас на най-високите етажи на властта, най-съкровени тайни на политици, механизми за влияние, задкулисие, за които не знаете. В тях има доказателства и за престъпления, които представят и корупцията и пленената държава в пълната и светлина. Както се казва библията на властта. Премиерът Денков вчера говори за службите, които не работят срещу корупцията и престъпността. И това безспорно е така. Но службите не са първичните в този процес, те са пленени от политиците, които също мълчат по темата. Всички дружно мълчат и доказват себе си като част от това задкулисие. Да започнем - "гротеската" Радев, "исполин" в борбата срещу всяска корупция, в която не участва, мълчи като риба за Решетников, Воробьов и Бабаков /РВБ/- защото са пъпната връв на родната власт с Путин. Директно зачеркваме Радев от уравнението на справедливостта и