Skip to main content

Bulgaria Analytica: Руски хакери атакуват България в отговор на подписването на договора за доставка на Ф-16











Като мнозина от вас следя реакциите на властта на НАПлийкс и типа кризисно реагиране, което провеждат.
Вън от съмнение е, че това е атака и то не на руски свободни хакери, а на рускиТЕ спецслужби. Разбира се, ще го маскират като загрижени руски граждани за съдбата на България и на обществото. За това се нарича пропаганда и спецоперация. Ще кажат, че правителството е корумпирано и неадекватно. И е точно така. Но това е новата линия на руските специални служби, използване на реални уязвимости и слабости в управлението, върху което надграждат недоверие и диверсия, с цел дестабилизация на неудобни политически противници в точно избран от тях политически момент.
А моментът е повече от подходящ, защото сделката за Ф-16 е Рубикон в прехода, тя маркира важен етап в откъсването на страната от руското геополитическо влияние. Но не е само това. Преди два дни излезе и решението на ВАС за отхвърляне на претенцията на консорциума с участието на руската ТМК, които са фаворитите на Кремъл, за изграждане на българския участък на продължението на Турски поток. А това е главният геополитичЕски залог на Кремъл в региона.
Колкото и да не вярвате, но там имаше сблъсък между руски и български групи, защото няма съмнение, че саудитската компания Аркад беше привлечена и насърчена от известни български политици и бизнесмени да участва в изграждането на газопровода, именно за да се покаже че България взема суверенни решения. Това бе част от плана за легитимация на проекта пред Запада.
Като добавите и други „свежи“ основания за недоволство на Кремъл от Борисов, Путин реши да действа открито и фронтално – в „лоб“. За това и шефът на руското външно разузнаване се срещна демостративно с бивш български министър на вътрешните работи, който дни след това настоя за мораториум върху сделката с Ф-16 и заплаши, че това е върхът на политическата корупция у нас. При всякакви други обстоятелства този български политик трябваше да бъде разследван за действия уронващи националната сигурност, но у нас това не  се случва. Кремъл фактически се надсмива над Борисов – от тук и използване на думата „пародия“ от хакера, който демонстрира, че той не може да бъде наказан за работа в полза на Кремъл.
Вероятно зад атаката са същите хора от „мечките“ в ГРУ, които се опитват да узурпират естествената нужда на гражданите от повече информация и свобода на словото. Прилага се същата схема както с изтичането на информация в миналото, която вегетира върху правото и задължението на свободните медии да информират обществото. От друга страна обаче Кремъл запазва, както в случая с Джулиан Асанж, възможността да селектира и манипулира изтеклата информация, като Москва я дозира и насочва в степен, в която да отговаря на нуждите и.
Не се залъгвайте, в момента се пишат учебниците по хибридна война в света и Кремъл е най-добрия учител, защото негативната сила е единствената останала на Москва. Те и за това награждават посмъртно героите от потъналата подводница, за това че са предотвратили катастрофа с планетарни мащаби, без изобщо да се поставя въпросът защо Владимир Путин инвестира в Армагедон проекти?
Ами ако утре няма герои или героите не успеят?
Класиката в Лениновото определение за „полезните идиоти“ на Запад, не изключва такива и сред медиите и журналистите, които се вдъхновяват от мисълта, че изпълняват своя граждански и професионален дълг, но заедно с това се превръщат в инструмент за пропаганда и диверсионно въздействие на специални служби, които изпълняват указанията на „човека“ в Кремъл.
Самата идея, че в условията на краен авторитаризъм, Путин ще позволи на някой руски хакер без съгласието на службите да атакува държавни системи, при това от 2012 година насам, в България или където да е другаде е абсурд. 
Разбира се, никога няма да доживеете признание, че нападенията са дело на свързани с руски държавни институции хора. За това ГРУ и СВР си направиха частни тролски фабрики, разузнавачите са бизнесмени, хакери, търговци, журналисти. И ви атакува не руската държава, а отделни руски граждани, руски частни армии, частни фирми, а твърде често и руски проксита на Запад. Не познавам случай някой руски хакер да е успял да се откъсне от руските спецслужби или Кремъл, дори сред като успешно е избягал на Запад. Защото зад тях остават невидими канали за влияние и зависимости от типа – „ти там си окей, но имаш близки тук“. А синдромът „Троцки“, в по-ново време „Литвиненко“ и „Скрипал“, работи безупречно.
Не е никаква тайна пряката свързаност между хакерските „свободни“ братства,  „анонимните“, уикилийкс, от една страна и руските специални служби, от друга. За последно, от времето на КГБ на Андропов – анархисти, леви радикали, комунистически движения, в по-ново време на новите спецслужби разширени плюс екоактивисти и екстремни националисти  – всички, с влияние и стремеж за деструкция, са в арсенала за въздействие на Кремъл. Нали от тях се родиха доста терористически движения.
НАПлийкс е послание от Путин към Борисов – пряко и недвусмислено – класически пример на хибридна война, за която българското общество не е готово да реагира. Нито на равнище служби, нито на равнище публична дипломация, нито на равнище разследващи и правораздавателни органи.
А имаше време, но управляващите предпочетоха да мълчат при всяка атака и се правят че не ги засяга.
Защото поне от 10 години ни атакуват. Политиката на правителството и лично на Борисов беше да се снишава, на принципа завещан от Борис Трети – „никога срещу Русия“. Което само по себе си е нелепица в момента в който Москва те нападне. Дори да приемем абсурдната логика на „преклонената главица“, няма оправдание за липсата на системна политика и инвестиции в киберсигурност, но не такива които отиват в джобовете на „Явор, Михаил и Георги“, а стратегия и системно действие, базирани на най-добрите световни стандарти в тази област и най-вече на недвусмисленото и ясно признание за източника на атаката и на заплахата.
Уязвимостта ни е заложена и в „двойното“ дъно в политиката за дигитализацията на управлението, наливането на средства без стратегия и посветеност, без да се постигнат устойчиви и системни решения, което води до нисък капацитет за кибер защита и слаба имунна система. Сега колкото и да призоваваме ЕС и НАТО, те не могат да компенсират годините на отсъстваща политика.
Ето и сега се мъчат да манкират, да манипулират, като омаловажат размера на щетата – били засегнати само 3 процента от базите данни на НАП? Истината е, че са засегнати интересите на милиони български граждани, които са поверели тези данни на държавните институции и разчитат на опазването им. Това че 97 процента не са засегнати, като в огромната си част това са данни, които са вътрешна, служебна и неструваща много техническа информация, или резервни копия, няма никакво значение.
Отделните острови в администрацията са със самостоятелни бази данни, които не са интегрирани нарочно. За това и нямаме и електронно правителство, защото сегашното разчита на изолираните бази данни, за да може да се управлява ръчно, като от асиметрията на информацията се хранят корупцията и неравенството.
Тези които вероятно са пуснали информацията са профита от ГРУ – те целят най-малкото две неща.
Първо, да унизят правителството, което току що е решило да купи американски самолети и да покажат на Борисов сила по начин, който той ще разбере. Това е стара тактика на Путин – да вземе страха на неподчиняващия се и да го принуди да клекне.
Второ, да насърчи интриганството и разделението в българското общество, като даде старт на логични и закономерни разследвания, които да стъпят върху изнесената информация. Тук имаме най-малко два тригъра – спусъка на действие– единият е за държавата Биг Брадър и втория, данни които едни граждани ще използват срещу други.
Divide et impera.
Не съм изненадан от действия на руското правителство и Владимир Путин. Достатъчно дълго се занимавам с тях за да съм в състояние да разгадавам ходовете им. Това което обаче не успях да направя е да убедя моите съотечественици, особено тези на власт, че не можете да се договаряте с режима в Москва от слаби позиции. И пак виждам снишаване и страх в очите на министрите, не толкова че България губи, а че някой от тях може да загуби стола си. 
Но иначе всички замесени имат в кабинетите си портрет на Левски.
Патетично, нали?!

Comments

Popular posts from this blog

Независимая Газета: "Изгубените руски илюзии по отминаващата епоха За самопознанието на Русия са необходими знания, а не митове автор"

Валерий Гарбузов - директор на Института за САЩ и Канада Отминаването на една епоха води със себе си много неща: илюзиите и надеждите умират, митовете се разрушават, появяват се нови реалности и се променя средата на живот. Това, с което са живели поколенията, се забравя. Често управляващите елити на авторитарните и тоталитарните политически режими съзнателно формират утопични представи и митове, които целенасочено се разпространяват сред масите. Подобна масова манипулация на общественото съзнание веднага поражда утопично възприятие за света у милиони хора, което позволява да се обединят разнородни политически и социални групи около национален лидер в името на определена цел. В същото време тя е и мощен инструмент за дългосрочно запазване на личната власт. И руската история в никакъв случай не прави изключение тук. За никого не е тайна, че обвинението във външнополитически експанзионизъм никога не е напускало Русия, преследвайки я през цялото ѝ историческо развитие. Именно той се превр

Ще успее ли метежът на Пригожин?

Острият тон в изявлението на Путин по отношение на опита за преврат на Пригожин ( след заканата да смени Путин метежът може да се нарече и преврат ) може да се окаже неефективен, тъй като идва твърде късно и няма достатъчно силно въздействие. Въпреки че твърдата реторика е подходяща, тя може да не възпре Пригожин. Путин винаги е реагирал остро когато е под натиск, но този път е различен, тъй като той вече не притежава цялата власт. Опитът за преврат назряваше от известно време, особено след като Путин и Шойгу наредиха Ч ВК "Вагнер" да премине под контрола на Министерството на отбраната до края на юни. Тази директива отгоре на практика целеше да лиши Пригожин, ключов играч в борбата за властта и наследството на Путин, от единственото му предимство. ЧВК Вагнер , финансирана от руски олигарси и бюджета на Министерството на отбраната, естествено се превърна в огромна сила по време на военните операции в Украйна. Съперничеството между Пригожин и началника на Генералния щаб Ге

Емейлите на Бабаков - диагноза на потъналата в мълчание власт на закулисието

  Хакнатите емейли на Бабаков би трябвало да предизвикат политически трусове у нас, и да пречистват, защото разкриват мрежа за проникване на Русия у нас на най-високите етажи на властта, най-съкровени тайни на политици, механизми за влияние, задкулисие, за които не знаете. В тях има доказателства и за престъпления, които представят и корупцията и пленената държава в пълната и светлина. Както се казва библията на властта. Премиерът Денков вчера говори за службите, които не работят срещу корупцията и престъпността. И това безспорно е така. Но службите не са първичните в този процес, те са пленени от политиците, които също мълчат по темата. Всички дружно мълчат и доказват себе си като част от това задкулисие. Да започнем - "гротеската" Радев, "исполин" в борбата срещу всяска корупция, в която не участва, мълчи като риба за Решетников, Воробьов и Бабаков /РВБ/- защото са пъпната връв на родната власт с Путин. Директно зачеркваме Радев от уравнението на справедливостта и