Skip to main content

Стенограма на коментар на Илиян Василев за газовата борса
От 21.06.2019


Днес другата тема, която е, присъствах в Комисията по енергетика. На първо четене премина Законопроектът за изменение и допълнение в Закона за енергетиката, с която накратко се направиха изменения, които правят възможна борсата на природен газ в България. Това е, разбира се, част от усилията за либерализация на газовия пазар, една твърде плаха и много закъсняла стъпка.
Самото заседание на Комисията мина доста традиционно, нямаше кой знае какви оживени дебати, както имаше между впрочем миналия път. Това, което е добро, е, че Комисията и нейният председател са действително загрижени да не направят някоя грешка, защото нещата са твърде важни и поради тази причина очаквам между първо и второ четене действително да се проведат разисквания и съответно да се подобрят много от текстовете и да се махнат някои неща, които са много притеснителни.
Какво мога да кажа - първо, целите, които са поставени за либерализация на пазара, които са в един член 176а, което касае обществения доставчик и предлаганите от него количества на организирания борсов пазар, те са твърде, твърде скромни  и далеч от онова, което е в региона. За сравнение, Румъния отдавна е достигнала степен на независимост, Газпром там въобще не играе кой знае каква голяма роля, в Турция делът на Газпром падна около 50 % и намалява, в Гърция без да има газова борса делът на Газпром е пак 50 %. А в онова, което четем в член 176 от измененията в Закона, 176а, който се въвежда в първата алинея, се дава именно плахите и много внимателни и бавни стъпки - в 7 на 100 ще бъдат предлагани от продажби на борсовия пазар от Булгаргаз от цялото потребление, значи 7 на 100 ще бъде либерализацията в портфейла на Булгаргаз, а през 2021 година 13.5 %. Разбирате ли колко бавно, отчайващо бавно и затова този закон прави абсолютно опит да се съвмести несъвместимото – либерализацията на пазара за запазване доминантната роля на Газпром, няма как да стане.
Значи 50 % дял и още по-малко в Румъния, при нас след 2 години 13.5 %, след което на 2022, когато фактически изтича договорът с Газпром, 20%, това са в рамките на количествата вероятно „take or pay“, които могат да се вместят и което е най-странно, че не се спира на 2022 година, а продължава 2023 и 2024 година, което означава само едно, ето това е новината.
Новината е, че 2023 година Булгаргаз отново ще поднови договора с Газпром и няма да има никава либерализация и никаква конкуренция, защото конкуренцията, като я разпространите само на 27 % от пазара, то каква конкуренция, това е какъв либерализиран пазар? Нещо повече, чак в 2024 година 35 %, разбирате ли за какво става реч? 2025 година България няма да достигне нивата от 2019 година на конкуренция, което има в момента Гърция, Румъния и изобщо навсякъде около нас, това ако не се нарича пленена воля, здраве му кажи. Проблемът е още по-голям. Проблемът е значим в това, че когато вие имате различни правила, тъй като очевидно по тази схема Газпром изобщо няма да предлага нищо на организираната борсова търговия, вие дефакто Газпром го поставяте в една друга група, в самостоятелна група, самодостатъчна, той нито се конкурира, нито се състезава, нито за него важат правилата, защото по тези изменения на закона, те задължават търговците дори компаниите, които добиват газ в България, да предлагат задължителни количества през борсата, което това е, както се казва,  „насила ликвидност да правиш“ - не е лошо и по принцип това не е изключение само за българската борса, но не само ликвидността и липсата на ликвидност не е причината нещата в България да не се случат, либерализацията.
Това е следствие от един модел, който забранява или прави почти незвъмножна конкуренцията и освобождаването на пазара, защото там има гарантирани ниши и гарантирани договори, ако след 2021, 2022,2023 година продължават да доминират нефтено-индексираните договори и един доставчик, вие каква борса ще направите- от едната страна дългосрочни договори, а от друга страна искате къси търговии да ви станат по-гъвкави, бихте ли ми казали как точно ще направите колебание в цени, когато договорът ви е неизменен по нефтено-индексирания тертип, който има с Газпром, а от друга страна ще играете на борси, нали, това просто е немислимо, но аз много се надявам, че все пак тъй като ръководството на Комисията изглежда заинтересовано да намери най-доброто решение и да не влиза в крайности, се надявам между двете четения да има сериозен разговор.
Също, което е похвално да кажа за Комисията, че очевидно са възприели това, което миналият път казахме за това, че тя борсата още не е родена, те искат да лицензират търговците. Значи, нямате ликвидност, нямате утвърдено място в борсата, тоест хората да отидат там, за да си купят газ и вие искате да лицензирате тези, които търгуват. Просто е, както се казва, „нероден Петко, а те вече го обличат в униформа“. Това е от мен за днес, до следващата седмица.

Comments

Popular posts from this blog

Независимая Газета: "Изгубените руски илюзии по отминаващата епоха За самопознанието на Русия са необходими знания, а не митове автор"

Валерий Гарбузов - директор на Института за САЩ и Канада Отминаването на една епоха води със себе си много неща: илюзиите и надеждите умират, митовете се разрушават, появяват се нови реалности и се променя средата на живот. Това, с което са живели поколенията, се забравя. Често управляващите елити на авторитарните и тоталитарните политически режими съзнателно формират утопични представи и митове, които целенасочено се разпространяват сред масите. Подобна масова манипулация на общественото съзнание веднага поражда утопично възприятие за света у милиони хора, което позволява да се обединят разнородни политически и социални групи около национален лидер в името на определена цел. В същото време тя е и мощен инструмент за дългосрочно запазване на личната власт. И руската история в никакъв случай не прави изключение тук. За никого не е тайна, че обвинението във външнополитически експанзионизъм никога не е напускало Русия, преследвайки я през цялото ѝ историческо развитие. Именно той се превр

Ще успее ли метежът на Пригожин?

Острият тон в изявлението на Путин по отношение на опита за преврат на Пригожин ( след заканата да смени Путин метежът може да се нарече и преврат ) може да се окаже неефективен, тъй като идва твърде късно и няма достатъчно силно въздействие. Въпреки че твърдата реторика е подходяща, тя може да не възпре Пригожин. Путин винаги е реагирал остро когато е под натиск, но този път е различен, тъй като той вече не притежава цялата власт. Опитът за преврат назряваше от известно време, особено след като Путин и Шойгу наредиха Ч ВК "Вагнер" да премине под контрола на Министерството на отбраната до края на юни. Тази директива отгоре на практика целеше да лиши Пригожин, ключов играч в борбата за властта и наследството на Путин, от единственото му предимство. ЧВК Вагнер , финансирана от руски олигарси и бюджета на Министерството на отбраната, естествено се превърна в огромна сила по време на военните операции в Украйна. Съперничеството между Пригожин и началника на Генералния щаб Ге

Марк Холингсуърт, The Spectator: Подобно на Русия на Путин, България се е превърнала в мафиотска държава

Протест срещу Путин в България В историческа реч пред Конгреса на САЩ на 12 март 1947 г. президентът Труман разглежда застрашителното разпространение на комунизма и съветск ата окупация на Източна Европа. Известна като "Доктрината Труман", той представя бойните линии на Студената война като борба между автокрацията и демокрацията - нещо, което днес звучи странно в Украйна. Съветският "начин на живот се основава на волята на едно малцинство, наложена със сила на мнозинството", заявява президентът Труман. "Той се основава на терор и потисничество, контролирана преса и радио, фиксирани избори и потискане на личните свободи... Свободните народи по света очакват от нас подкрепа за запазване на техните свободи". Неотдавнашни проучвания на общественото мнение показаха, че 80 % от българите смятат корупцията за широко разпространена . Днес страната в Европейския съюз, която най-много прилича на тази авторитарна деспотична държава, е България, която е изпра