Skip to main content

Faktor.bg: Черноморският туризъм пред имплозия - развитието на самотек води до пропаст

Тепърва у нас предстоят най-значимите и с дългосрочни последствия процеси в туризма, в това число имплозия, срив на капитализацията на активите, верига от фалити, мнозинството от тях "тихи", доколкото са свързани със замразяване на дейността, а не толкова с ликвидация и намеса на банки и ЧСИ.
Годините на развитие на самотек, на отсъствие на стратегия за съхраняване и развитие на капитализацията на туристическите активи си казват думата. Липса на балансирано развитие, гонитбата на квадратни метри, на ниско позициониране и олинклузива, в съчетания с бягството на квалификация - вече няма и камериерки, да не говорим за сервитьори, мениджъри.
Надеждата, че можем да привлечем сезонни работници от Украйна, Молдова ще катастрофира този сезон, а българските сезонни работници ще продължават да емигрират. Както и българските туристи, които отдавна не се считат задължени да избират българското Черноморие. 

Техният лев е добре приет и в Гърция, и в Турция

Освен всичко друго, причината за изтриването на стойност в туристическите активи е липсата на оптимално позициониране, дългосрочна стратегия която да пази и развива стойност, а не хунският нагон за повече квадратни метри днес и сега. Следващият квадратен метър отнема стойност от съществуващия. Тази желязна теза е изпитана през годините в цял свят.
Туристическият продукт няма физиономия, остава размит като плод на случайността, на брака между пари у хора, с неустойчив вкус и ценности, и липсата на правила и отслабени институции. Маркетингът на подобен продукт е труден, до невъзможен, а пък амбицията да създадеш туристически бранд "България" вероятно почива в съзнанието на чиновници и реципиенти на средства по европрограми, но не и на хора в бизнеса и на пазара. 

Канибализмът на новите квадратни метра,

които отнемат кислород и стойност от вече съществуващите активи в туризма, сякаш остава незабелязан и неадресиран проблем. С времето е логично да се достигне до негативен нетен баланс - т.е. новосъздадените активи в туризма да бъдат, като стойност, по-малко от загубената капитализация в съществуващите активи. Строите нови хотели, нови апартаменти
, нови ресторанти, нова развлекателна инфраструктура, но тя не увеличава капиталовата маса в туризма, защото междувременно съществуващите легла, ресторанти и заведения са поевтинели с по-голяма стойност.
За това е нужен временен мораториум върху новото строителство по цялото крайбрежие. Иначе ни предстои катастрофа - виждал съм го по други крайбрежия - хотели призраци и масови фалити. Сигурен съм, че ще достигнем и то скоро до положение, при което ще трябва да разрушаваме вече построено или недостроено, за да се опитаме да съхраним по-качествените активи. По-малко, но по-добре. Дори с цената на стимули от държавата и частично възмездяване на загубите на собствениците.
Своето значение за този колапс изигра и идиотската 

фиксация върху руския турист,

около типа и вкусовете на когото се позиционира целият ни туристически отрасъл. И министър Ангелкова не престава да превъзнася значението им, без изобщо да се постарае да вникне в тенденциите на изходящия руски пазар и статистическите данни за последните години - руските туристи са напълно пренебрежими, съотнесено към туристите от ЕС и другата Европа - съотношението е 1 към 40. Руският пазар от гледна точка на анализ "разходи-ползи" е нерентабилен и изключително рисков. В този смисъл спасението на българският туризъм е тоталното му откъсване от рускоцентризма и ориентацията към създаването на типичен и конкурентен продукт на европейския и глобалния пазар. Отново на принципа по-малко, но по-добре.

Друг проблем е качеството на "инвеститорите" в туризма. Повечето не са типичните за Европа семейни инвеститори, които управляват чрез фамилията си хотели, ресторанти и заведения. У нас профила на инвеститора е случайно или лесно забогатял човек, отдалечен на светлинни години от занаята в туризма, които пренасят върху управляваната от него собственост ограничените си представи и ценности за туристически бизнес. Като не знае как да се ограничи в качеството, набляга върху количеството във всяко отношение - повече квадратни метри, по-високи децибели, повече проектна чалга, повече туристи - без значение какви, и т.н.
В други страни с развит туризъм традициите на доброто управление, на културата на обслужване и предлагане на продукта се предава по семейна линия или съхранява в рамките на професионалната гилдия. Дори инвеститори извън бизнеса, когато купуват туристически активи, винаги разчитат на професионален мениджмънт, който има свободата да взема всяко нужно решение. У нас така наречените собственици се изживяват като всичко - като управители на ресторанти, на хотели, на заведения, като архитекти, като проектни ръководители, като дизайнери - които пропускат да оценят независимото и обективно мнение, и възнаградят добрата работа със заслуженото възнаграждение. У нас "инвеститорът" иска да лови с "трици" и туристи, и персонал.
Липсата на устойчива, здрава база, на озон отвън в средата - затваря кръга на самослучващата се беда, която идва, дами и господа, заедно с имплозията на пазара на недвижимости.
В голямата си част в тези процеси има цикличност, но е христоматиен факт, че има и антициклични политики. Но отсъствието на стратегия, на адекватни действия по превенция и терапиране на системните дефицити в туризма предопределя дълбочината и неизбежността на 

предстоящия драматичен трус
Оставете бодрите рапорти и оптимистичните статистически данни, защото бройките туристи някак ще ги докараме - с или без децибелите по дискотеките, с персонала, който за пръв път разбира, че ще работи в сферата на туризма. Иде реч за мащабна и безпрецедентна декапитализация на активите в българския туризъм, при това с ускорени темпове и в режим на свободно падане.
Не вярвате? Опитайте се да продадете някакъв хотел, апартамент или ресторант, да наемете персонал или мениджъри, да стартирате нов проект - от това по-голям индикатор на тайфун, здраве му кажи. За правителството разбира се проблем няма, но вече е толкова късно, че дори оставката на туристическия министър Ангелкова няма да промени нищо.
Тази снимка Ви дава отговор за мащабите на бедата във всяко отношение - за нашествието на хуните, за пленените институции и отсъстващото гражданско общество.Comments

Popular posts from this blog

Отворено "кърваво" писмо до башбаканинът Борисов относно вампира Белене

Ваше превъзходителство,

Превъзходителство, защото превъзхождате всички българи по възможността да влияете върху съдбоносни за мен и за моите съграждани въпроси, сред които се откроява вампира Белене. Никой от нас не е упълномощил когото и да било от вас на избори, да преговоря от наше име и да рестартира трупът на проекта Белене. В този смисъл нямате изрично пълномощия от народа.
Ваше, защото не сте мой, макар че частица от мен винаги се е надявала, че в критични моменти здравия разум на момчето от Банкя ще надделее. Очевидно съм се лъгал и коренните инстинкти са отстъпили място на "съображения" и на "занаята на властимащия", научен на жълтите павета или в луксозните коли.
Както мнозина членове и симпатизанти на ГЕРБ, някои от нас са вярвали, че в тази игра на надиграване с петата колона на Русия - олигарсите - политически и бизнес, ще съумеете да сложите най-отпред националните интереси и да опазите Отечеството, като възрожденците в онези времена.
Време е да мисли…

Декларация на гръцкото Министерство на външните работи, която не забелязаха у нас

"... Към момента Русия изглежда неспособна да разбере принципите на гръцката външна политика. Откакто стана съюзник на Турция, снабдявяйки я със значителни придобивки в сектора за сигурност, Русия забележимо се раздалечи от предишните си позиции, които характеризираха Гръцко-Руските отношения през последните 190 години.  Изглежда Русия не разбира, че Гърция има свои собствени интереси и критерии в международната политика. В този контекст би трябвало да се разглежда руското решение да се изгонят служители на Гръцкото посолство в Москва. Решението на руското външно министерство, за разлика от това на Гърция, което беше базирано на специфични доказателства за нелегална и необичайна активноста на руски официални лица и граждани в Гърция, не беше базирано на каквито и да е доказателства.  Дори обратното, решението на руската страна е произволно и отмъстително. Ние искаме да напомним на нашите руски приятели, че нито една страна в света няма да търпи:  а) подкупването на държавни служители  …

Разследващите журналисти и полицаи - от двете страни на битката срещу корупцията

Защо ще отида на протеста в понеделник от 6 часа вечерта.? Последният ми мотив беше този разпасал се началник от полицията Спиридонов, който живее на друга планета и има нахалството да заповядва уважение от телевизора. Особено ме нервира претенцията му, че полицаите и неговите хора са стражите на народа срещу корупцията и престъпността, за което обществото им дължи поклон, а журналистите са "втора ръка" и трябва да се подчиняват и извиняват. Първо, нито този Спиридонов, нито неговите началници или полицаи нямат някакъв принос към битката с корупцията, с грабежите и насилието. Тя затова е системен проблем, защото корупцията се храни от тяхното бездействие и неефективност.. Ако проследим публикациите на Бивол по този казус и сигналите, които са подавали можем да видим, че вместо разследване и действия, БОП-аджиите се предупредили засегнатите фирми, които започват да изнасят документи и да ги горят. И сега задържат документите за да гарантират, че те няма да попаднат в "некор…