Skip to main content

Срещата ЕС-Турция във Варна е обречена като съдържание, остана да се конкурират пиарите

Борисов рискува, като навлиза в гъсти слоеве на европейската висока политика, и вместо да спечели, може сериозно да изгори, защото не може да контролира последствията на тайфуна Ердоган.
Първата грешка - създаде прекомерни очаквания и не прецени нетната полза от прякото ангажиране с посредничество на турския президент с ЕС и най-вече променливия фактор време. Нещо, което изгледжа логично и успешно преди време, не е задължително да остане такова - менят се обстоятелства, менят се възприятия.
В идеалния случай Ердоган трябваше да се срещне с лидерите на страните от ЕС на срещата на върха. Но желаещи няма. За компенсация измислиха среща с Юнкер и Туск, но тя не може да роди нищо особено, извън ангажиментите към бежанците, което вече са поети и се реализират и нищонезначещите думи около запазената европерспектива на Турция.
Когато анонсира преди няколко месеца идеята не изглеждаше толкова рисков ход, но много вода изтече.
Като начало, Ердоган не направи никакви, дори символични отстъпки и жестове на добра воля, за да подготви информационно и медийно събитието - да подчертае значението на връзките с ЕС, за добрата воля на Турция и интересите. Напротив, като че ли агресира поведението си по целия спектър на мислите и немислими точки на конфронтация с ЕС - от военната си намеса в Сирия, блокира проучването и добива в кипърски териториални води на европейски нефтени компании, почти всекидневно руши и малкото останали мостове за разбирателство с Гърция. Дрънка оръжия, заплашва да стане ядрена сила, принуди САЩ да изпратят корабите си за да охраняват сондажните платформи на американски компании, публично атакува Европейския съюз и заплашва с нови вълни от бежанци - изобщо цялото меню от наръчника "какво да правим, ако не искаме да има срещи".
На всичко отгоре лишава Борисов от медиен кислород, като му поставя всеки ден уловки, за да се позиционира максимално изгодно в медийно отношение преди Варна, защото е ясно отсега, че реалните ползи ще отстъпят на медийните. Ердоган съзнателно провокира и вдига залозите, като добър покер играч. Колкото и камери да има във Варна истината ще остане в интерпретациите пред българската, турската и международна аудитория, в съревнованието кой ще спечели повече медийни точки в мачо реторика към силните в Брюксел.
Големият минус на този ход на Борисов е, че за пореден път той пропуска възможността да говори като европейски политик с принципна или базова позиция, а не като комплексиран балкански "балансьор" и да засегна темата за потъпкването на човешките права в Турция, за пълзящата диктатура, връх в която бе попадането под контрола на Ердоган на последния опозиционен вестник, за апетитите за прекрояване на граници, за износ на радикален ислям.
Борисов загърбва и тревогите на южната ни съседка Гърция и на Кипър, които са обект на растящ и постоянен натиск и провокации от страна на Ердоган. Да не говорим, че турския президент вече открито предявява претенции към български територии и на този фон да се стремиш да сключиш двустранна сделка за милост е и аморално или контрапродуктивно.
Много странно е разбирането на Борисов за солидарност с партньорите по НАТО и ЕС.
Разбира се, срещата винаги може да бъде опакована медийно в стандартна дипломатическа фразеология, за успех защото се е състояла, за полезността на откровения обмен на мнение, гарнирано с мантри за блестящо бъдеще на отношенията ЕС-Турция. Но усещането за захарен памук ще остане, въпреки бомбастичните заглавия, че срещата във Варна ще предопредели историята на отношенията на ЕС с Турци
Вместо медийни залпове, България трябва спешно да стегне отбраната си и отправи недвусмислено послание към Анкара, като забрави да играе междинна или посредническа роля, а да преговаря като член на ЕС и НАТО от позицията до тук с компромисите. Респект за респект, мяра според мяра. Иначе се превръщаме в слабото звено на ЕС и НАТО политика спрямо Турция и срещата във Варна само ще потвърди.

Comments

Popular posts from this blog

Отворено "кърваво" писмо до башбаканинът Борисов относно вампира Белене

Ваше превъзходителство,

Превъзходителство, защото превъзхождате всички българи по възможността да влияете върху съдбоносни за мен и за моите съграждани въпроси, сред които се откроява вампира Белене. Никой от нас не е упълномощил когото и да било от вас на избори, да преговоря от наше име и да рестартира трупът на проекта Белене. В този смисъл нямате изрично пълномощия от народа.
Ваше, защото не сте мой, макар че частица от мен винаги се е надявала, че в критични моменти здравия разум на момчето от Банкя ще надделее. Очевидно съм се лъгал и коренните инстинкти са отстъпили място на "съображения" и на "занаята на властимащия", научен на жълтите павета или в луксозните коли.
Както мнозина членове и симпатизанти на ГЕРБ, някои от нас са вярвали, че в тази игра на надиграване с петата колона на Русия - олигарсите - политически и бизнес, ще съумеете да сложите най-отпред националните интереси и да опазите Отечеството, като възрожденците в онези времена.
Време е да мисли…

Декларация на гръцкото Министерство на външните работи, която не забелязаха у нас

"... Към момента Русия изглежда неспособна да разбере принципите на гръцката външна политика. Откакто стана съюзник на Турция, снабдявяйки я със значителни придобивки в сектора за сигурност, Русия забележимо се раздалечи от предишните си позиции, които характеризираха Гръцко-Руските отношения през последните 190 години.  Изглежда Русия не разбира, че Гърция има свои собствени интереси и критерии в международната политика. В този контекст би трябвало да се разглежда руското решение да се изгонят служители на Гръцкото посолство в Москва. Решението на руското външно министерство, за разлика от това на Гърция, което беше базирано на специфични доказателства за нелегална и необичайна активноста на руски официални лица и граждани в Гърция, не беше базирано на каквито и да е доказателства.  Дори обратното, решението на руската страна е произволно и отмъстително. Ние искаме да напомним на нашите руски приятели, че нито една страна в света няма да търпи:  а) подкупването на държавни служители  …

Разследващите журналисти и полицаи - от двете страни на битката срещу корупцията

Защо ще отида на протеста в понеделник от 6 часа вечерта.? Последният ми мотив беше този разпасал се началник от полицията Спиридонов, който живее на друга планета и има нахалството да заповядва уважение от телевизора. Особено ме нервира претенцията му, че полицаите и неговите хора са стражите на народа срещу корупцията и престъпността, за което обществото им дължи поклон, а журналистите са "втора ръка" и трябва да се подчиняват и извиняват. Първо, нито този Спиридонов, нито неговите началници или полицаи нямат някакъв принос към битката с корупцията, с грабежите и насилието. Тя затова е системен проблем, защото корупцията се храни от тяхното бездействие и неефективност.. Ако проследим публикациите на Бивол по този казус и сигналите, които са подавали можем да видим, че вместо разследване и действия, БОП-аджиите се предупредили засегнатите фирми, които започват да изнасят документи и да ги горят. И сега задържат документите за да гарантират, че те няма да попаднат в "некор…