Skip to main content

Bulgaria Analytica: Македонистът Путин - историята се повтаря, ние не учим уроците

Путин днес, 24 май, казал по време на приема на президента на Република Македония
Георги Иванов, че "славянската писменост" е дошла от македонските земи и Русия е благодарна за това. Когато господарят на Кремъл говори за история, това е политика. Конкретната теза е новост, но контекстът и не е никак нов - датира още преди Освобождението, от преди граф Игнатиев. Русия се интересува само от имперските си интереси, от противопоставянето на едни на други народи на Балканите, за да се съревновават за нейното внимание и благоволение. И така да ги манипулира.
Така е било и когато насърчиха крал Милан за да ни нападне в гръб, така е било и при
Коминтерна с македонската нация, когато стана ясно, че за българските комунисти националната им идентичност не е първостепенна. Така е и днес. Крим е легитимно руски, Путин е най-големия световен лидер.
Не се заблуждавайте, Москва се интересува от Македония и македонистите като текуща
конюнктура. Не Скопие определя кога и с кой да се срещне Путин. Решението на Кремъл да приеме Георги Иванов се свързва с остра текуща нужда, с необходимостта да окуражи неговото противопоставяне на ЕС и НАТО. Макенодският президент и Груевски са последната и надежда за спре привличането на страните от Западните Балкани към ЕС и НАТО, което означава загуба на контрол от Кремъл.
Македонизмът, като местен национализъм, точно както и сръбския национализъм е последното
убежище на Путин.
След провала им с позорно провалилия се опит за преврат в Черна гора и последващото
влизане на страната в НАТО, Москва е решена на всичко, за да спре интеграцията на Македония и Сърбия към евро-атлантическото семейство.
Като посланик в Русия познавам в подробности събитията и ритуалите около 24 май, който
там се празнува като църковно-държавен празник. Нито Руската православна църква, нито Кремъл са си позволявали подобна груба политика. Цитираният Международен фонд винаге е награждавал български политици или патриарси. Българското посолство заедно с руската православна църква са отдавали почит на пред паметника на светите равноапостолни братя Методий и Кирил /такава е последователността там/.
Както казах по-горе - когато Путин говори за историята по този начин, това е актуална
политика, която стъпва върху руските имперски традиции.
Ричард Пайпс казваше, че Русия е най-големия си враг. Посветих значителна част от
живота си не за да критикувам самоцелно Кремъл, а за да използвам знанията си и опита в служба на Родината и разкриването на неизменните черти на руската имперска политика, която Путин олицетворява. Тя неизменно има за цел да накърни интересите на моята страна, не защото е специфично нацелена срещу нас, а защото природата на този режим не допуска уважение и равноправно третиране на интересите на българския народ. Затова бях и включен в забранителния списък на ЕС за влизане в Русия.
Това, което направи Путин, би трябвало да предизвика буря от недоволство и официални
реакции на най-високо равнище. Няма да ги видите. Българските русофили ще затръбят тревога, че не сме направили достатъчно и сме изневерили на Центъра. А проруските ни политици буквално са сковани от страх и чувство за малоценност пред волята на големия брат и вероятно ще спретнат някакъв хибрид между мека критика и твърда подкрепа на специални отношения с Кремъл, подплатени с някакво хъбче, с някаква ядрена централа..
Ако същите властници допускат основните ни улици в София и всички големи градове да
бъдат наречени на руски генерали и дипломати, много от които са насърчавали анти-български политики, ако най-високите ни паметници са посветени на руската и съветска армии и царе, а не българската армия, на нашите царе и генерали, как да очаквате, че тези същите "снишени" по дефолт политици ще опазят достойнството на светите братя и наследството им. Не е въпросът да спорим с Георги Иванов и македонистите - дали Климен Охридски и техен или наш. Историята се е изказала по въпроса.
Източникът на нашите проблеми е Кремъл и президента Путин. Сега той си го връща на
България заради ролята и в последните събития в Скопие и изобщо в Западните Балкани. Именно от Западните Балкани Русия смята да удари ЕС и НАТО, а ние пречим.
И този път предполагам, че енергията на местните ни "патриоти", както и
на симпатизиращите на Москва български политици ще стигне само до там да критикуват фигуранта в пиесата, разиграна в Кремъл - Георги Иванов и Скопие.
Няма как да не благодаря на президента Путин за толкова откровена проява на
антибългарска политика. Спести ми много усилия.
Не си губете времето да се ядосвате. Използвайте енергията за да съградите новото
самочувствие на българската нация, за да укрепите съзнанието, че сме важни и че именно благодарение на членството си в ЕС и НАТО можем да си позволим да сме различни от Кремъл.
Крайно време е да дадем ново начало на просветения български патриотизъм, който не
включа раболепие и русофилство в безкритичния им вид, а осъзнат евро-антлантизъм, който ни дава простор за реализация на националните ни идеи.
В отношенията си с Русия не сме сами и обречени. Политиците, които до този момент
не са проявили гръбнак и характер, трудно ще наваксат пропуснатото. Те не са моите политици.
И тези думи не са за тях.


Comments

Popular posts from this blog

Петдесет души промениха Цацаров?

След реакцията днес на главния прокурор Цацаров все повече се убеждавам, че най-големият му проблем е собствената му преценка за стореното, за това което ще остави. Защото всички искаме след себе си да оставим някаква диря. Пък има и семейство, близки - които болезнено четат мнението и оценките на обществото за него. И това е по-силно от зависимостите от когото и да било. Опитайте се да му помогнете като се сетите за едно голямо дело със свършена работа на прокуратурата - от разкриването на престъплението, до съда. За някаква значима позиция по обществено значим проблем. Сега пиарите трескаво търсят поводи за да излъскат имиджа и опира да лична намеса в темата за уседналостта при регистрацията на учениците в софийските училища. Каква отчаяна нужда от добра дума и внимание? За сметка на това списъкът от несвършена работа - това, за което му плащат - е огромен и той се пълни всеки ден. Последните бяха бездействието на прокуратурата и пренебрегването на осемте жалби на убитата Виола. Не…

Фактор: Паметници и памет - потисничество чрез пленяване на историята

Линк към оригинала във Фактор

Посланическият пост в Москва ми даде възможност не само да получа много информация, но да я поставя в контекст. Неизбежно се потопих в темата за историческата свързаност между България и Русия като база върху която стъпват и се развиват отношенията между съвременните поколения.
Много може да се напише, защото твърде малко се знае. Учили са ни едностранна, силно манипулирана история, в която са ни спестени много важни страници.
Темата с вечно недостатъчната признателност е толкова експлоатирана, дори изнасилвана за да обслужва конюнктурни политически нужди, че не оставя много място за спокоен и балансиран прочит. А пораженията върху националната ни памет и народопсихология са огромни. Вместо да терапираме симптомите, ние задълбочаваме заболяването - пример за това са дебатите около паметника на Александър Втори в Свищов.
Формиране на българската нация след освобождението е продължителен и в мното отношение незавършен процес. Гласовита част от обществото от…

Главният прокурор срещу разследване на Европейската комисия - тъжни констатации

Това е жалбата на БЕХ и дружества в прокуратурата срещу Сашо Дончев в качеството му на изпълнителен директор на Овергаз за това, че се жалвал срещу БЕХ, Булгартрансгаз и Булгаргаз за злоупотреба с господстващо положение - това пък е линк към жалбата в ЕК на Овергаз - .
Едно към едно темите, по които ЕК разследва Газпром - за злоутреба с господстващо положение и отказ на достъп до инфруструктура. 
Кой може да спори с това - при положение, че няма и кубически метър природен газ който е да транзитират от друг освен Газекспорт? 
За това БЕХ и сие държат под сурдинка цялата тема с отговора до ЕК на писмото на Газпром, а именно защото самите БЕХ и компании са обект на антимонополно разследване по подобни теми.
Сега служебното правителство прибягва до главния прокурор в присъствието на руски консул за да натисне Овергаз да оттегли молбата си, тъй като се създавали рискове за доставките и националната сигурност !? - дестабилизиране на газовия пазар !?, както и застрашаване на финансово-икономичес…