Skip to main content

Bulgaria Analytica: Македонистът Путин - историята се повтаря, ние не учим уроците

Путин днес, 24 май, казал по време на приема на президента на Република Македония
Георги Иванов, че "славянската писменост" е дошла от македонските земи и Русия е благодарна за това. Когато господарят на Кремъл говори за история, това е политика. Конкретната теза е новост, но контекстът и не е никак нов - датира още преди Освобождението, от преди граф Игнатиев. Русия се интересува само от имперските си интереси, от противопоставянето на едни на други народи на Балканите, за да се съревновават за нейното внимание и благоволение. И така да ги манипулира.
Така е било и когато насърчиха крал Милан за да ни нападне в гръб, така е било и при
Коминтерна с македонската нация, когато стана ясно, че за българските комунисти националната им идентичност не е първостепенна. Така е и днес. Крим е легитимно руски, Путин е най-големия световен лидер.
Не се заблуждавайте, Москва се интересува от Македония и македонистите като текуща
конюнктура. Не Скопие определя кога и с кой да се срещне Путин. Решението на Кремъл да приеме Георги Иванов се свързва с остра текуща нужда, с необходимостта да окуражи неговото противопоставяне на ЕС и НАТО. Макенодският президент и Груевски са последната и надежда за спре привличането на страните от Западните Балкани към ЕС и НАТО, което означава загуба на контрол от Кремъл.
Македонизмът, като местен национализъм, точно както и сръбския национализъм е последното
убежище на Путин.
След провала им с позорно провалилия се опит за преврат в Черна гора и последващото
влизане на страната в НАТО, Москва е решена на всичко, за да спре интеграцията на Македония и Сърбия към евро-атлантическото семейство.
Като посланик в Русия познавам в подробности събитията и ритуалите около 24 май, който
там се празнува като църковно-държавен празник. Нито Руската православна църква, нито Кремъл са си позволявали подобна груба политика. Цитираният Международен фонд винаге е награждавал български политици или патриарси. Българското посолство заедно с руската православна църква са отдавали почит на пред паметника на светите равноапостолни братя Методий и Кирил /такава е последователността там/.
Както казах по-горе - когато Путин говори за историята по този начин, това е актуална
политика, която стъпва върху руските имперски традиции.
Ричард Пайпс казваше, че Русия е най-големия си враг. Посветих значителна част от
живота си не за да критикувам самоцелно Кремъл, а за да използвам знанията си и опита в служба на Родината и разкриването на неизменните черти на руската имперска политика, която Путин олицетворява. Тя неизменно има за цел да накърни интересите на моята страна, не защото е специфично нацелена срещу нас, а защото природата на този режим не допуска уважение и равноправно третиране на интересите на българския народ. Затова бях и включен в забранителния списък на ЕС за влизане в Русия.
Това, което направи Путин, би трябвало да предизвика буря от недоволство и официални
реакции на най-високо равнище. Няма да ги видите. Българските русофили ще затръбят тревога, че не сме направили достатъчно и сме изневерили на Центъра. А проруските ни политици буквално са сковани от страх и чувство за малоценност пред волята на големия брат и вероятно ще спретнат някакъв хибрид между мека критика и твърда подкрепа на специални отношения с Кремъл, подплатени с някакво хъбче, с някаква ядрена централа..
Ако същите властници допускат основните ни улици в София и всички големи градове да
бъдат наречени на руски генерали и дипломати, много от които са насърчавали анти-български политики, ако най-високите ни паметници са посветени на руската и съветска армии и царе, а не българската армия, на нашите царе и генерали, как да очаквате, че тези същите "снишени" по дефолт политици ще опазят достойнството на светите братя и наследството им. Не е въпросът да спорим с Георги Иванов и македонистите - дали Климен Охридски и техен или наш. Историята се е изказала по въпроса.
Източникът на нашите проблеми е Кремъл и президента Путин. Сега той си го връща на
България заради ролята и в последните събития в Скопие и изобщо в Западните Балкани. Именно от Западните Балкани Русия смята да удари ЕС и НАТО, а ние пречим.
И този път предполагам, че енергията на местните ни "патриоти", както и
на симпатизиращите на Москва български политици ще стигне само до там да критикуват фигуранта в пиесата, разиграна в Кремъл - Георги Иванов и Скопие.
Няма как да не благодаря на президента Путин за толкова откровена проява на
антибългарска политика. Спести ми много усилия.
Не си губете времето да се ядосвате. Използвайте енергията за да съградите новото
самочувствие на българската нация, за да укрепите съзнанието, че сме важни и че именно благодарение на членството си в ЕС и НАТО можем да си позволим да сме различни от Кремъл.
Крайно време е да дадем ново начало на просветения български патриотизъм, който не
включа раболепие и русофилство в безкритичния им вид, а осъзнат евро-антлантизъм, който ни дава простор за реализация на националните ни идеи.
В отношенията си с Русия не сме сами и обречени. Политиците, които до този момент
не са проявили гръбнак и характер, трудно ще наваксат пропуснатото. Те не са моите политици.
И тези думи не са за тях.


Comments

Popular posts from this blog

Отворено "кърваво" писмо до башбаканинът Борисов относно вампира Белене

Ваше превъзходителство,

Превъзходителство, защото превъзхождате всички българи по възможността да влияете върху съдбоносни за мен и за моите съграждани въпроси, сред които се откроява вампира Белене. Никой от нас не е упълномощил когото и да било от вас на избори, да преговоря от наше име и да рестартира трупът на проекта Белене. В този смисъл нямате изрично пълномощия от народа.
Ваше, защото не сте мой, макар че частица от мен винаги се е надявала, че в критични моменти здравия разум на момчето от Банкя ще надделее. Очевидно съм се лъгал и коренните инстинкти са отстъпили място на "съображения" и на "занаята на властимащия", научен на жълтите павета или в луксозните коли.
Както мнозина членове и симпатизанти на ГЕРБ, някои от нас са вярвали, че в тази игра на надиграване с петата колона на Русия - олигарсите - политически и бизнес, ще съумеете да сложите най-отпред националните интереси и да опазите Отечеството, като възрожденците в онези времена.
Време е да мисли…

Декларация на гръцкото Министерство на външните работи, която не забелязаха у нас

"... Към момента Русия изглежда неспособна да разбере принципите на гръцката външна политика. Откакто стана съюзник на Турция, снабдявяйки я със значителни придобивки в сектора за сигурност, Русия забележимо се раздалечи от предишните си позиции, които характеризираха Гръцко-Руските отношения през последните 190 години.  Изглежда Русия не разбира, че Гърция има свои собствени интереси и критерии в международната политика. В този контекст би трябвало да се разглежда руското решение да се изгонят служители на Гръцкото посолство в Москва. Решението на руското външно министерство, за разлика от това на Гърция, което беше базирано на специфични доказателства за нелегална и необичайна активноста на руски официални лица и граждани в Гърция, не беше базирано на каквито и да е доказателства.  Дори обратното, решението на руската страна е произволно и отмъстително. Ние искаме да напомним на нашите руски приятели, че нито една страна в света няма да търпи:  а) подкупването на държавни служители  …

Разследващите журналисти и полицаи - от двете страни на битката срещу корупцията

Защо ще отида на протеста в понеделник от 6 часа вечерта.? Последният ми мотив беше този разпасал се началник от полицията Спиридонов, който живее на друга планета и има нахалството да заповядва уважение от телевизора. Особено ме нервира претенцията му, че полицаите и неговите хора са стражите на народа срещу корупцията и престъпността, за което обществото им дължи поклон, а журналистите са "втора ръка" и трябва да се подчиняват и извиняват. Първо, нито този Спиридонов, нито неговите началници или полицаи нямат някакъв принос към битката с корупцията, с грабежите и насилието. Тя затова е системен проблем, защото корупцията се храни от тяхното бездействие и неефективност.. Ако проследим публикациите на Бивол по този казус и сигналите, които са подавали можем да видим, че вместо разследване и действия, БОП-аджиите се предупредили засегнатите фирми, които започват да изнасят документи и да ги горят. И сега задържат документите за да гарантират, че те няма да попаднат в "некор…