Skip to main content

Марк Холингсуърт, The Spectator: Подобно на Русия на Путин, България се е превърнала в мафиотска държава


Протест срещу Путин в България

В историческа реч пред Конгреса на САЩ на 12 март 1947 г. президентът Труман разглежда застрашителното разпространение на комунизма и съветската окупация на Източна Европа. Известна като "Доктрината Труман", той представя бойните линии на Студената война като борба между автокрацията и демокрацията - нещо, което днес звучи странно в Украйна.

Съветският "начин на живот се основава на волята на едно малцинство, наложена със сила на мнозинството", заявява президентът Труман. "Той се основава на терор и потисничество, контролирана преса и радио, фиксирани избори и потискане на личните свободи... Свободните народи по света очакват от нас подкрепа за запазване на техните свободи".


Неотдавнашни проучвания на общественото мнение показаха, че 80 % от българите смятат корупцията за широко разпространена.

Днес страната в Европейския съюз, която най-много прилича на тази авторитарна деспотична държава, е България, която е изправена пред екзистенциална криза. Тя се превърна в автокрация, управлявана от политически елит, който заобикаля независимата съдебна система и утвърждава култура на безнаказаност. По същество тя е новата Русия. Като се имат предвид историческите й връзки с Русия, не е изненадващо, че България подкрепя Украйна нееднозначно и неохотно.

За ЕС и Съвета на Европа България представлява сериозен проблем, свързан с репутацията и доверието. Тя е най-корумпираната държава членка, заключава неправителствената организация Transparency International. Според Държавния департамент на САЩ тя има "значителни проблеми с правата на човека" и "сериозни проблеми с независимостта на съдебната система и корупцията в правителството".

Подобно на Русия, България се е превърнала в мафиотска държава. Тя се управлява от автократична клептокрация и от олигарси, чийто произход може да се проследи назад до шпионската агенция от комунистическата епоха - Комитета за държавна сигурност (КДС), еквивалент на КГБ, и до приватизацията на доходоносни държавни активи. Според бившия министър на правосъдието Христо Иванов тази криза подкопава и доверието в ЕС, тъй като той не е успял да реагира на ескалацията на корупцията в най-бедната си държава. Той твърди, че ЕС е проявил самодоволство по отношение на надзора на съдебните реформи в България, като в същото време е подхранвал корупцията с европейски пари.

"Ако ЕС не е в състояние да гарантира минимални стандарти за върховенство на закона в една толкова слаба държава членка като България... за какво ни е членството?" - каза Иванов. "Това ниво на завладяване на държавата в България стана възможно само благодарение на лесното получаване на средства от ЕС".

В основата на кризата за ЕС е липсата на съдебна независимост. Проблемът е, че българският главен прокурор има огромна власт и създава непропорционално влияние във Висшия съдебен съвет и върху съдиите - каза Тоби Кадман, адвокат в кантора Guernica 37, който е работил в България. "Укрепването на тази неконтролируема власт доведе до ерозия на съдебната независимост. Подобно на Русия, ерозията на върховенството на закона е първата жертва на изпадането в автокрация".

Главният прокурор Иван Гешев беше "избран" без възражения през 2019 г. Необичайно, назначаването му предизвика нощни гневни протести на фона на твърденията, че му липсват независимост и почтеност, за да заема толкова важна позиция. Протестиращите призоваха за оставката му, твърдейки, че "олигархичната мафия е завладяла държавата и е разпростряла обхвата си дълбоко в институции като съдебната власт, медиите и службите за сигурност" и е над закона. Неотдавнашни проучвания на общественото мнение показаха, че 80 % от българите смятат корупцията за широко разпространена.

През юли 2020 г. хиляди протестиращи се върнаха по улиците на София, когато държавните обвинители влязоха в кабинетите на президента. Те сметнаха това безпрецедентно нахлуване при държавния глава за опит да се отклони вниманието от липсата на разследвания срещу олигарси за корупция и за отмъщение за опитите му да блокира назначаването на главен прокурор през предходната година. Един действащ главен прокурор може безнаказано да злоупотребява със служебното си положение или да извършва други престъпления - заяви юристът Радосвета Василева. "По същество този орган е една от основните заплахи за върховенството на закона в България".

Всемогъщата роля на главния прокурор като правоприлагащ орган се илюстрира от насочването на вниманието към Nexo, водеща глобална FinTech компания, която управлява активи за над 2 млрд. долара (1,6 млрд. паунда) за пет милиона души в 200 държави. От януари 2023 г. Nexo и нейните служители в България са под обсадата на прокуратурата. Това беше координирана атака с твърдения за престъпно поведение, основани на измислени и политически мотивирани обвинения - каза ми Тоби Кадман. 'Главният прокурор се опита да привлече международни партньори от правоприлагащите органи, за да придаде легитимност на разследването срещу Нексо и неговите директори в рамките на неправомерен процес'.

Тактиката на "международното сътрудничество" се провали и затова главният прокурор реагира, като твърди, че става дума за вътрешноорганизиран заговор. "Те повдигнаха изключително неверни обвинения, нарушавайки презумпцията за невинност и на практика премахвайки всякаква възможност разследваните лица да получат справедлив съдебен процес", заяви Кадман. "Реалността е, че директорите на Нексо са били обект на атака заради подкрепата им за политическата опозиция, реформите и прекратяването на корупцията".

България е изправена пред критичен момент, който има сериозни последици за доверието в ЕС. Американският конгресмен Уорън Дейвидсън дори нарече главния прокурор "заплаха за стабилността на НАТО". Това е държава, която удивително прилича на Русия в първите години на Путин, когато върховенството на закона беше използвано за преследване на бизнесмени, които се противопоставяха на политическата му програма. Сега, след като Студената война се възроди, България се превърна - подобно на Русия - в мафиотска държава.

Comments

Popular posts from this blog

Независимая Газета: "Изгубените руски илюзии по отминаващата епоха За самопознанието на Русия са необходими знания, а не митове автор"

Валерий Гарбузов - директор на Института за САЩ и Канада Отминаването на една епоха води със себе си много неща: илюзиите и надеждите умират, митовете се разрушават, появяват се нови реалности и се променя средата на живот. Това, с което са живели поколенията, се забравя. Често управляващите елити на авторитарните и тоталитарните политически режими съзнателно формират утопични представи и митове, които целенасочено се разпространяват сред масите. Подобна масова манипулация на общественото съзнание веднага поражда утопично възприятие за света у милиони хора, което позволява да се обединят разнородни политически и социални групи около национален лидер в името на определена цел. В същото време тя е и мощен инструмент за дългосрочно запазване на личната власт. И руската история в никакъв случай не прави изключение тук. За никого не е тайна, че обвинението във външнополитически експанзионизъм никога не е напускало Русия, преследвайки я през цялото ѝ историческо развитие. Именно той се превр

Ще успее ли метежът на Пригожин?

Острият тон в изявлението на Путин по отношение на опита за преврат на Пригожин ( след заканата да смени Путин метежът може да се нарече и преврат ) може да се окаже неефективен, тъй като идва твърде късно и няма достатъчно силно въздействие. Въпреки че твърдата реторика е подходяща, тя може да не възпре Пригожин. Путин винаги е реагирал остро когато е под натиск, но този път е различен, тъй като той вече не притежава цялата власт. Опитът за преврат назряваше от известно време, особено след като Путин и Шойгу наредиха Ч ВК "Вагнер" да премине под контрола на Министерството на отбраната до края на юни. Тази директива отгоре на практика целеше да лиши Пригожин, ключов играч в борбата за властта и наследството на Путин, от единственото му предимство. ЧВК Вагнер , финансирана от руски олигарси и бюджета на Министерството на отбраната, естествено се превърна в огромна сила по време на военните операции в Украйна. Съперничеството между Пригожин и началника на Генералния щаб Ге