Skip to main content

Убийството на Дугина - Cui bono?

След убийството на дъщерята на Дугин мнозина ще направят бърз извод и ще обвинят Украйна. И все пак, следвайки класическото "Cui bono", това е най-малко правдоподобното обяснение, тъй като Киев няма какво да спечели. Затова нека направим аналитична обиколка на възможните версии, за да разберем първо контекста, а след това и съдържанието на случващото се в днешна Русия.

1. Убийството може да е вътрешна работа, тъй като е известно, че Дугин е бил информатор на ФСБ за опозиционни фигури от вътрешния кръг на Путин, включително за олигарси и опозиционери, които разполагат с мотив и с възможности. От началото на войната в Украйна десетки високопоставени лица загубиха живота си в смятани, поне част, за инсценирани самоубийства. Заподозрени са специалните служби на Путин. Във византийския свят на Кремъл бруталните битки между болярите около царя достигат върхови нива преди смяната на властта. В резултат на това армията и службите за сигурност изразяват недоволство от войната на Путин. Тъй като демократичният процес е блокиран, разочарованието се превръща в насилие по стара руска традиция. 

В резултат на войната и санкциите, много от най-близките олигарси на Путин загубиха много, а това превърна човека в Кремъл в мишена. Преди да се прицелят високо в царя, отстраняването на някои от неговите високопоставени царедворци се вписва в традицията. 

Мястото на атентата също е показателно - район на новобогатите. 

2. Самият Путин в миналото е прибягвал до бомбени атентати, организирани от отрядите на убийците на ФСБ, когато властта му е била в опасност. Цивилните жертви никога не са били пречка, когато той е трябвало да отклони общественото внимание и да потуши евентуални бунтове, които стават неизбежни след като санкциите започнат да "хапят" силно. Дугин е високопоставена фигура, чието убийство може да оправдае нов кръг от насилие и брутални атаки срещу опозицията на Путин. Моментът е подходящ, тъй като войната в Украйна генерира лоши новини във вътрешен план всеки ден, а Путин изглежда неспособен да реагира. Той би могъл да се разправя с опозицията без задръжки, но за да се справи с масовите протести, му е необходимо отвличане на вниманието. 

3. Убийството може да бъде широко използвано за медийни цели, за да се подкрепи критичен контрапункт на руската пропаганда - че Украйна спонсорира тероризма. В международен план Русия е уязвима именно защото е на ръба да бъде обявена за държавен спонсор на тероризма. Самият факт, че първият коментар от страна на официални лица дойде от Мария Захарова, говорител на Министерството на външните работи, а не от изявление на министъра на вътрешните работи, прокуратурата, ФСБ или Следствения комитет - обичайните заподозрени, говори за пропагандната стойност на нападението срещу Дугина, е показателен. 

След като бомбените атентати започнаха, те показаха катализиране на политическия процес и нов кръг от насилие - вътрешно спрямо опонентите на Путин и външно спрямо Украйна. 

Поетата отговорност от неизвестната Национална републиканска армия, не означава, че Кремъл ще приеме нейната версия. 

Във всеки случай, който и да стои зад убийството на Даря Дугина, посланието към руснаците и света е - фронтовата линия минава през цяла Русия.



Comments

Popular posts from this blog

Независимая Газета: "Изгубените руски илюзии по отминаващата епоха За самопознанието на Русия са необходими знания, а не митове автор"

Валерий Гарбузов - директор на Института за САЩ и Канада Отминаването на една епоха води със себе си много неща: илюзиите и надеждите умират, митовете се разрушават, появяват се нови реалности и се променя средата на живот. Това, с което са живели поколенията, се забравя. Често управляващите елити на авторитарните и тоталитарните политически режими съзнателно формират утопични представи и митове, които целенасочено се разпространяват сред масите. Подобна масова манипулация на общественото съзнание веднага поражда утопично възприятие за света у милиони хора, което позволява да се обединят разнородни политически и социални групи около национален лидер в името на определена цел. В същото време тя е и мощен инструмент за дългосрочно запазване на личната власт. И руската история в никакъв случай не прави изключение тук. За никого не е тайна, че обвинението във външнополитически експанзионизъм никога не е напускало Русия, преследвайки я през цялото ѝ историческо развитие. Именно той се превр

Ще успее ли метежът на Пригожин?

Острият тон в изявлението на Путин по отношение на опита за преврат на Пригожин ( след заканата да смени Путин метежът може да се нарече и преврат ) може да се окаже неефективен, тъй като идва твърде късно и няма достатъчно силно въздействие. Въпреки че твърдата реторика е подходяща, тя може да не възпре Пригожин. Путин винаги е реагирал остро когато е под натиск, но този път е различен, тъй като той вече не притежава цялата власт. Опитът за преврат назряваше от известно време, особено след като Путин и Шойгу наредиха Ч ВК "Вагнер" да премине под контрола на Министерството на отбраната до края на юни. Тази директива отгоре на практика целеше да лиши Пригожин, ключов играч в борбата за властта и наследството на Путин, от единственото му предимство. ЧВК Вагнер , финансирана от руски олигарси и бюджета на Министерството на отбраната, естествено се превърна в огромна сила по време на военните операции в Украйна. Съперничеството между Пригожин и началника на Генералния щаб Ге

Марк Холингсуърт, The Spectator: Подобно на Русия на Путин, България се е превърнала в мафиотска държава

Протест срещу Путин в България В историческа реч пред Конгреса на САЩ на 12 март 1947 г. президентът Труман разглежда застрашителното разпространение на комунизма и съветск ата окупация на Източна Европа. Известна като "Доктрината Труман", той представя бойните линии на Студената война като борба между автокрацията и демокрацията - нещо, което днес звучи странно в Украйна. Съветският "начин на живот се основава на волята на едно малцинство, наложена със сила на мнозинството", заявява президентът Труман. "Той се основава на терор и потисничество, контролирана преса и радио, фиксирани избори и потискане на личните свободи... Свободните народи по света очакват от нас подкрепа за запазване на техните свободи". Неотдавнашни проучвания на общественото мнение показаха, че 80 % от българите смятат корупцията за широко разпространена . Днес страната в Европейския съюз, която най-много прилича на тази авторитарна деспотична държава, е България, която е изпра