Skip to main content

Диагнозата на Майкрософт за България

 

Инвестицията от над 1 милиард долара на Майкрософт в Гърция разбуни духовете и активира чувството на завист, без обаче да провокира самоанализ, който да ни отведе до отговорите : Защо?

Да, защо все подминават България големите инвеститори и какви са шансовете да се поучим и следващия път да преминем от ролята на констатиращи към ролята на печелещи.

Като бивш шеф на Агенцията по чуждестранни инвестиции и то в най-трудното време, след крахът на правителството на Виденов, мога да претендирам че разбирам от тези неща. Като начало, решението за инвестиция от такъв порядък е резултат на повече от девет месеца преговори между гръцкото правителство и Майкрософт. Със сигурност обаче преди това, е имало поне още година на корпоративно равнище, през което американската компания е правела проучвания, анализи, консултации, които са завършили с решението да се започнат преки преговори с правителството на Гърция.

Тоест именно в тази предварителна фаза на проучвания, там където няма особено значение какво Гърция може да предложи, а какво вече има в Гърция като съдебна система, като инфраструктура, като квалификация и най-вече като перспектива, България вече е била загубила.  Разбира се тук има и много лобизъм зад сцената, който американското гръцко лоби е реализирало и с което ние няма как да се мерим. Не защото нямаме достатъчно много българи, които живеят в Америка или правят бизнес с американски компании, а защото гърците ни превъзхождат в умението да работят заедно за националните интереси. И то не с малко. Дълга история, но да се задоволим сега само с тази констатация.

За да не гадаем защо, ето ви превод на най-важната според мен част от изказването на Брад Смит, вицепрезидент на Майкрософт, на церемония в Атина в компанията на гръцкия премиер Кириакос Мицотакис и Теодозис Михалопулос, генерален мениджър за Гърция, Кипър и Малта, в което той обяснява защо са решили да инвестират тази огромна сума, която ще обучи и направи състоятелни още 100,000  души.

 „Отчасти това отразява увереността, че нашата водеща в света технология за центрове за данни може да помогне за иновации и растеж в гръцката икономика."

Да припомним това е същата тази Гърция, върху която виси като дамоклев меч външен дълг от над 520 милиарда долара, при това тенденцията е възходяща, защото през миналото тримесечие е „само“ 502 милиарда, а безработицата е „отчайващите“ 18,3 процента през юни.

"Тази значителна инвестиция е отражение на нашето доверие в гръцката икономика, в гръцкия народ и гръцкото правителство", продължава Смит. „Това не е нещо, което правим често, и не е нещо, което правим с лека ръка.“

Ето ви и отговорите.

Майкрософ „вярва“, че гръцкото правителство има капацитет и желание да реализира амбициозните цели и да развие гръцкия технологичен, енергиен и отбранителен сектор като част от възстановяването на страната. Някой нещо не разбрал?

Майкрософт „вярва“, че гръцкия народ няма да остави гръцкото правителство на мира колчем кривне от пътя. На българския народ му трябваха седем години да се събуди от дрямката. И днес критичната маса от хора у нас, които могат да гарантират на инвеститорите, че ще контролират властите не е по подразбиране.

Майкрософт „вярва“ в гръцката икономика. И там има много богати, има и корупция, но основните тенденции не се определят от гръцки еквиваленти на Пеевски и Доган.

Мога само да предположа колко висши гръцки политици, и най-вече премиера Мицотакис са прекарали часове в убеждаване на вземащите решение в Майкрософт. На своето ниво и редица държавни служители и мениджъри на компании са свършили огромна работа в постигането на солидарна цел.

Сравнете харвардския възпитаник Мицотакис и симеоновския Борисов и ще изпаднете в депресия. Нашият премиер веднага ще прехвърли вината за липсата си на високо образование върху комунистите, които са му попречили да завърши Харвард. Понякога дори нямам желание да иронизирам, защото съм добронамерен и за мен най-важното е хората да се поправят, да има промяна и развитие, а не толкова някой непременно да бъде унизен или да загуби.

Спомнете си и „обаянието“ на „Баце“, което той раздаваше на компаниите в АйТи сектора на глобалния форум Webit – „София дигиталната столица на Европа“, което накараха организаторите да потънат „в дън земя“. Да припомня този форум е частна инициативата и неговия инициатор българин всеки път се стреми да позиционира страната ни като регионален, дори европейски лидер. Но зад неговата свършена работа като активен, знаещ и можещ човек, и хилядите Ай Ти специалисти у нас, български патриоти, няма никой от властта, като подкрепяща база, като политики, като стимули, като посвещение, като представяне ако щете. А Борисов остави в участниците във форума впечатление, че бори вирусите като изключва компютрите от контакта.

Не можете да посочите нито едно запомнящо се присъствие на българския премиер на световните форуми, на които се изгражда имиджа на управлението ни – нито на глобални като Давос, нито на регионални. Ходил съм и знам за какво иде реч. България просто отсъства от глобалната карта.

Зад решението за инвестиция от милиард долара на Майкрософт има и много политика, защото не е минало и без политическото насърчение на американското правителство и Конгрес.  Кажете ми, кой от това правителство може да измисли и проведе кампания по открояване и защита на предимствата на България в свободен разговор и с внушаващи респекти знания и комуникационни умения с американски или европейски топ политици?

Единствената причина българския Ай Ти сектор да се развива е, че мутрите в правителството не разбират този бизнес и че образно казано е „офшорен“, т.е. не зависи от вътрешно потребление.

Същите „гении“ във властта от безброй години спрягат електронно управление, електронно гласуване, дигитализация на икономиката и прочие „лозунги“, които дори не могат да осмислят.

Както и в политиката, така и в бизнеса – важни са не текущите стойности, които определят състоянието на икономиката, а перспективата. За това „отличникът“ с ниския си външен дълг няма шанс пред „двойкаджията“ Гърция. Като експерт, който съветва чуждестранни инвеститори мога да ви кажа със сигурност – най-големият препъни камък е високия и в много отношение неуправляем политически риск у нас.  И за това са отговорни не протестиращите, а тези които имат власт и управляват.

Това че Майкрософт са решили да инвестират големи пари в дейта центрове не е краят на света. Напротив, има конкуренти които могат да направят същото.

Тревожното е, че при това качество на лидерство във властта глобалната технологична революция ще ни подмине, заедно с ползите си и възможностите. Ще се ограничим само до личната и корпоративна свързаност с глобалния свят, докато правителството ни изостава в капацитета си да свърже управлението ни с пионерите в технологии и така сами да се превърнем в лидери.

С всеки ден на власт, моделът Доган-Борисов-Пеевски обрича България на технологична изостаналост и бедност. Очаквайте следващата новина за подминаването ни от поредния технологична макроинвестиция в региона. В Гърция, Румъния, Турция, Черна гора, Албания, дори Северна Македония.

У нас протести и енергийни проекти на Русия.

С Борисов толкова.

Comments

Popular posts from this blog

Независимая Газета: "Изгубените руски илюзии по отминаващата епоха За самопознанието на Русия са необходими знания, а не митове автор"

Валерий Гарбузов - директор на Института за САЩ и Канада Отминаването на една епоха води със себе си много неща: илюзиите и надеждите умират, митовете се разрушават, появяват се нови реалности и се променя средата на живот. Това, с което са живели поколенията, се забравя. Често управляващите елити на авторитарните и тоталитарните политически режими съзнателно формират утопични представи и митове, които целенасочено се разпространяват сред масите. Подобна масова манипулация на общественото съзнание веднага поражда утопично възприятие за света у милиони хора, което позволява да се обединят разнородни политически и социални групи около национален лидер в името на определена цел. В същото време тя е и мощен инструмент за дългосрочно запазване на личната власт. И руската история в никакъв случай не прави изключение тук. За никого не е тайна, че обвинението във външнополитически експанзионизъм никога не е напускало Русия, преследвайки я през цялото ѝ историческо развитие. Именно той се превр

Ще успее ли метежът на Пригожин?

Острият тон в изявлението на Путин по отношение на опита за преврат на Пригожин ( след заканата да смени Путин метежът може да се нарече и преврат ) може да се окаже неефективен, тъй като идва твърде късно и няма достатъчно силно въздействие. Въпреки че твърдата реторика е подходяща, тя може да не възпре Пригожин. Путин винаги е реагирал остро когато е под натиск, но този път е различен, тъй като той вече не притежава цялата власт. Опитът за преврат назряваше от известно време, особено след като Путин и Шойгу наредиха Ч ВК "Вагнер" да премине под контрола на Министерството на отбраната до края на юни. Тази директива отгоре на практика целеше да лиши Пригожин, ключов играч в борбата за властта и наследството на Путин, от единственото му предимство. ЧВК Вагнер , финансирана от руски олигарси и бюджета на Министерството на отбраната, естествено се превърна в огромна сила по време на военните операции в Украйна. Съперничеството между Пригожин и началника на Генералния щаб Ге

Емейлите на Бабаков - диагноза на потъналата в мълчание власт на закулисието

  Хакнатите емейли на Бабаков би трябвало да предизвикат политически трусове у нас, и да пречистват, защото разкриват мрежа за проникване на Русия у нас на най-високите етажи на властта, най-съкровени тайни на политици, механизми за влияние, задкулисие, за които не знаете. В тях има доказателства и за престъпления, които представят и корупцията и пленената държава в пълната и светлина. Както се казва библията на властта. Премиерът Денков вчера говори за службите, които не работят срещу корупцията и престъпността. И това безспорно е така. Но службите не са първичните в този процес, те са пленени от политиците, които също мълчат по темата. Всички дружно мълчат и доказват себе си като част от това задкулисие. Да започнем - "гротеската" Радев, "исполин" в борбата срещу всяска корупция, в която не участва, мълчи като риба за Решетников, Воробьов и Бабаков /РВБ/- защото са пъпната връв на родната власт с Путин. Директно зачеркваме Радев от уравнението на справедливостта и